Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Προς εξωδικαστικό συμβιβασμό για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ

Οι εγκαταστάσεις της εγκαταλελειμμένης βιομηχανίας ΑΒΕΑ, στην παραλία της Νέας Χώρας Χανίων. 

Chania Aerial Creations

Χανιά: Προς εξωδικαστικό συμβιβασμό για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ

  • A-
  • A+

Στο θέμα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως είπε ο κ. Σημανδηράκης, «θα γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός με την εταιρία «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ», όπως ορίζει ο νόμος, και αν βρεθεί χρυσή τομή, οι διαδικασίες θα τρέξουν και για τις δύο μεριές».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει κάνει βήματα για τη διεκδίκηση της έκτασης ενώ συμπλήρωσε πως τα ταμεία του Δήμου έχουν αποθεματικά για να στηρίξουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Τ. Βάμβουκα και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομική απαλλοτρίωση με πολεοδομική χρήση «Ελεύθεροι Χώροι- Αστικό Πράσινο». Παράλληλα, κατά πλειοψηφία, ελήφθη απόφαση για αγωγή του Δήμου Χανίων κατά της εταιρείας «Κρητικά ακίνητα», θυγατρικής εταιρείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, διεκδικώντας μία έκταση περίπου 270 τ.μ., βόρεια του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης παρουσίασε τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν ώστε το οικόπεδο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων, μέσω της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, με προσφυγή στη δικαιοσύνη, ώστε να καθοριστεί το τελικό τίμημα, με στόχο και τη μείωση του κόστους που θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. 

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την απόφαση για αγωγή του ΔΣ Χανίων, η εταιρία «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ» είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τόνιζε ότι μετά την αλλαγή της μεθοδολογίας από πλευράς Δήμο, «θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες της νομοθεσίας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της».

Το ιστορικό

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1889 από τον Γάλλο χημικό Ιούλιο Δέη και το 1894 αγοράστηκε από την εταιρία Sahel Tunisien. Το 1917 εξαγοράστηκε από τέσσερις Χανιώτες επιχειρηματίες , που συνέστησαν ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρία ΑΝΑΤΟΛΗ» (ΑΒΕΑ). Το 2004 πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της εταιρίας ενώ το 2014 το 51% των μετοχών της μεταβιβάζεται στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Παρά τις προτάσεις που έγιναν για αναστήλωση των σημαντικότερων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία ενός βιομηχανικού μουσείου για την πόλη ή για τη χρήση του χώρου προς πολιτιστικές δραστηριότητες, κομμάτι του εργοστασίου κατεδαφίστηκε και κτίστηκαν σχολεία. Τα κτίρια που απέμειναν περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.», εταιρίας που ανήκει στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία με τη σειρά της πούλησε τις εγκαταστάσεις στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία “Leptos”. Η εταιρία αυτή έχει πλέον τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του χώρου των 3 στρεμμάτων, μετά την άρση της απαλλοτρίωσης από τον Δήμο.   

Τον Απρίλιο του 2019, οι δύο καμινάδες του κτιριακού συγκροτήματος κηρύχθηκαν διατηρητέες με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και πλέον απαγορεύεται η κατεδάφισή τους. 

Αναλυτικά η τελευταία ανακοίνωση της εταιρίας «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ»:

«Η «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» είναι μια πολυμετοχική εταιρεία, θυγατρική της Τράπεζας Χανίων, στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας και ασχολείται επί σειρά ετών με την αξιοποίηση και ανάπτυξη ακινήτων.

Η εταιρεία αγόρασε το οικόπεδο της ΑΒΕΑ, στο οποίο από το 1995 υπήρχε δέσμευση για τη χρήση του ως κοινωφελούς χώρου – χώρου αθλητισμού, διαδικασία για την οποία εμείς ουδέποτε διαφωνήσαμε, απλά αυτό που επιδιώξαμε και επιδιώκουμε είναι να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την αποζημίωσή μας ή την αποδέσμευσή του, σύμφωνα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση από το 2014, που αίρει το ρυμοτομικό
βάρος.

Αναφορικά με την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

  • Το συγκεκριμένο οικόπεδο 2.909 τ.μ. αποκτήθηκε ως έχει από την ΑΒΕΑ και ταυτίζεται πλήρως σε όλα τα χαρακτηριστικά του, με το επίσημα Υπηρεσιακά θεωρημένο κτηματολογικό Διάγραμμα της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως που έκανε ο Δήμος το 1995.
  • Τα έγγραφα δεσμευτικού χαρακτήρα και οι συμφωνίες που επικαλούμεθα στην από 24.09.2019 επιστολή μας προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, ουδέποτε αμφισβητήθηκαν από τους αντισυμβαλλόμενους ακόμη και σήμερα.
  • Στην ίδια επιστολή μας, επισημοποιήσαμε τις θετικές προθέσεις μας για τις επιδιώξεις της Δημοτικής Αρχής. Μετά δε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτές καθίστανται κατά μείζονα λόγο σεβαστές.
  • Ως προς την μεθοδολογία της Δημοτικής Αρχής, την οποία αποκρούομε, «ουδέν σχόλιο».

Προκαλεί όμως αλλαγή και στη δική μας μεθοδολογία για τις περαιτέρω ενέργειες ως προς την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κρητικά Ακίνητα και χρήση όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχει η Νομοθεσία.

Όπως όμως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, η Κρητικά Ακίνητα δεν κόβει πίσω της γέφυρες. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όταν και αν προκύψει το οικόπεδο ελεύθερο βάρους, θα ενημερωθεί αρμοδίως και Δημοσίως η Δημοτική Αρχή, υπό την επιφύλαξη βεβαίως των ανειλημμένων υποχρεώσεων έναντι τρίτων ως προς τη μεταβίβαση».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ΑΒΕΑ
Στην αυριανή (Τρίτη 24/09) συνεδρίαση του ΔΣ των Χανίων θα συζητηθεί η εισήγηση για την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομικό...
Χανιά: Ζητούν να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ΑΒΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεκδικεί πίσω το οικόπεδο της ΑΒΕΑ ο Δήμος Χανίων
Κατά πλειοψηφία ελήφθη απόφαση για αγωγή κατά της εταιρείας «Κρητικά ακίνητα» θυγατρικής εταιρείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, διεκδικώντας μία έκταση περίπου 270 τ.μ., βόρεια του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.
Διεκδικεί πίσω το οικόπεδο της ΑΒΕΑ ο Δήμος Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του οικοπέδου που στέγαζε την ελαιουργική βιομηχανία ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας.  Κάτοικοι και φορείς ζητούν την απαλλοτρίωση...
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φεύγει» η αφετηρία των λεωφορείων από το κέντρο των Χανίων
Προτάθηκε από την δημοτική αρχή η στάθμευση ορισμένου αριθμού λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ στον υπό διαμόρφωση χώρο στην πρώην «Ρεγγίνα».
«Φεύγει» η αφετηρία των λεωφορείων από το κέντρο των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη φορέων για την στάθμευση στην Παλιά Πόλη των Χανίων
Οι επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης καλούν την δημοτική αρχή των Χανίων σε σύσκεψη, προκειμένου να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της έλλειψης θέσεων στάθμευσης στην πόλη.
Σύσκεψη φορέων για την στάθμευση στην Παλιά Πόλη των Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας