• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.3°C
  1 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 30.7°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 33.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 32.5°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 29.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.6°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 27.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 30.7°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 27.8°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 32.5°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 29.7°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  16%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πρωτοβουλία Κρήτης: «Βιώσιμη ανάπτυξη και εξορύξεις δεν συμβαδίζουν»

 • A-
 • A+
Την αντίθεσή της με την κύρωση των συμβάσεων για εξορύξεις υδρογονανθράκων εκφράζει με ανακοίνωσή της η νεοσύσταση πρωτοβουλία πολιτών εναντίον των εξορύξεων, η οποία βρίσκεται σε συντονισμό με ακόμα 14 αντίστοιχες συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται πως «βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν μπορεί να υπάρξει». 
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι αναμφισβήτητα ο Τουρισμός της. Ο λόγος που επισκέπτονται την Ελλάδα τόσο εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο είναι η μοναδικής ομορφιάς θάλασσες και ακτογραμμές της, οι σπάνιοι βιότοποι και τα μαγευτικά της τοπία. Το 2018 ο Τουρισμός άμεσα και έμμεσα συνεισέφερε το 25,7% του ΑΕΠ γεγονός που καταδεικνύει την καταλυτική του σημασία για την εθνική οικονομία και την απασχόληση αλλά και την μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον συγκεκριμένο τομέα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να προστατεύουμε τον φυσικό μας πλούτο ως κόρη οφθαλμού! Υποχρέωση που ούτως ή άλλως έχουμε για εμάς τους ίδιους αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. 

Οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και της Κρήτης, οι θάλασσες των οποίων έχουν επισήμως πλέον παραχωρηθεί για εξορύξεις υδρογονανθράκων, συνεισφέρουν το 1/3 των τουριστικών εισπράξεων της χώρας με βάση τα επίσημα στοιχεία για το 2018 (ΣΕΤΕ). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 15% του πληθυσμού των συγκεκριμένων περιοχών απασχολείται επαγγελματικά στον τουρισμό.

Με την κύρωση και των συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Κυπαρισσιακό Κόλπο και Δυτικά και Νότιοδυτικά της Κρήτης από την Ελληνική Βουλή, το 1/3 της ηπειρωτικής Ελλάδας παραχωρείται στους πετρελαϊκούς κολοσσούς για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς καν να υπάρχει η υποχρέωση εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων! Από την άλλη πρώτο θέμα στον δημόσιο διάλογο πανελλαδικά αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη αποτελεί η κλιματική κρίση και η επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Πώς συμβαδίζουν όλα αυτά; Απλά ΔΕΝ συμβαδίζουν!

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις εξορύξεις είναι τεράστιοι. Η εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη είναι μία πολύπλοκη τεχνολογικά διαδικασία η οποία ενέχει κινδύνους ατυχημάτων που συνήθως συνοδεύονται από μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και από πρόκληση σεισμικών δονήσεων. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο τουρισμός και άλλοι τομείς της οικονομίας όπως η αλιεία, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αύξηση των σεισμών, η μη διαχειρίσιμη καταστροφή πλούσιων οικοσυστήματων, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και προφανώς, ότι συνεπάγονται τα παραπάνω για τη δημόσια υγεία.

Ένα ατύχημα είναι απλά θέμα χρόνου το πότε θα γίνει, και όχι θέμα τύχης. Η ιστορία, μας δείχνει ότι, κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες ατυχήματα σε όλο τον κόσμο από εταιρίες με μακροχρόνια παρουσία στον συγκεκριμένο κλάδο, πολλές από τις οποίες έρχονται να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας.

Ως ενεργοί και ιδιαιτέρως ανήσυχοι πολίτες, μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης κατά των Εξορύξεων Υδρογονανθράκων, στεκόμαστε μαζί με τις υπόλοιπες 14 Πρωτοβουλίες της χώρας απέναντι σε κάθε ενέργεια που ενέχει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον και κατ’επέκταση για την κοινωνία. Στόχος μας είναι σε τοπικό επίπεδο, να προχωρήσουμε άμεσα σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών σε ολόκληρη την Κρήτη. Καλούμαστε όλοι μαζί να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά.  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
WWF: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εξορύξεις στην Κρήτη
Την έντονη αντίθεσή του γύρω από το θέμα της παραχώρησης θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας, εκφράζει η WWF. Στόχος της οργάνωσης...
WWF: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εξορύξεις στην Κρήτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
WWF Ελλάς και Greenpeace ζητούν την καταψήφιση των συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων
Την καταψήφιση των συμβάσεων παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο ζητούν με επιστολή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace.
WWF Ελλάς και Greenpeace ζητούν την καταψήφιση των συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνέλευση Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Ποδαρικό σε μια νέα περίοδο έντονων εξελίξεων και κινηματικών δράσεων κάνει η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Συνέλευση Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαμαρτυρία κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
Σε κινητοποίηση έξω από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με αφορμή τη διοργάνωση από το ΤΕΕ εκδήλωσης με τίτλο «Οι...
Διαμαρτυρία κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Οχι» από εκατό επιστήμονες στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Εκκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απευθύνουν 100 επιστήμονες και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις , καλώντας τον να ακυρώσει το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων...
«Οχι» από εκατό επιστήμονες στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι επιπτώσεις στη χώρα από τις εξορύξεις
Εχει τελείως υποβαθμιστεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης [ενημέρωση: άλλο και τούτο] το μέγα θέμα των εξορύξεων που επιχειρούνται στη χώρα την οποία -να φανταστούμε- ακόμη αποκαλούμε Ελλάδα.
Οι επιπτώσεις στη χώρα από τις εξορύξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας