Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Ζητούν μέτρα στήριξης μετά την πτώχευση της Thomas Cook

Από την σύσκεψη εκπροσώπων του Τουρισμού στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Ηράκλειο: Ζητούν μέτρα στήριξης μετά την πτώχευση της Thomas Cook

  • A-
  • A+

Έκτακτη σύσκεψη με θέμα τις συνέπειες και τα μέτρα που χρειάζονται μετά την πτώχευση της Thomas Cook, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, μεταξύ εκπροσώπων των ξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων και των τουριστικών καταλυμάτων και βουλευτών Ηρακλείου.

Οι παρευρισκόμενοι μίλησαν για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση και παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε ν΄ αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που αφήνει, κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, η χρεοκοπία του βρετανικού κολοσσού.

Για το σκοπό αυτό κρίθηκε απαραίτητο, μεταξύ άλλων, να καταγραφούν τα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί και η πραγματική ζημία που έχουν υποστεί, να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον ανείσπρακτο ΦΠΑ ή τρόποι για τον συμψηφισμό του σε επόμενες χρήσεις, χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Παράλληλα, ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για την ένταξη στον ΟΑΕΔ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που θα κλείσουν νωρίτερα, να γίνει μείωση των δημοτικών φόρων και παράταση αποπληρωμής τραπεζικών οφειλών, να ενισχυθεί η ρευστότητα των συγκεκριμένων ξενοδοχείων και να γίνει άμεση εκταμίευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς την επόμενη χρονιά.

«Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας σε ξενοδοχεία. Περιμένουμε να μας βοηθήσει η κυβέρνηση», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται από το Ρέθυμνο μέχρι το Λασίθι, καθώς τα Χανιά έχουν συντριπτικό ποσοστό Σκανδιναβών, κι εκεί η θυγατρική της Thomas Cook αντέχει ακόμα», τόνισε ο ίδιος.

Δέσμη προτάσεων από τον Ν. Ηγουμενίδη

Δέσμη προτάσεων κατέθεσε σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πτώχευση της Thomas Cook.

Με παρέμβαση του στην εκδήλωση του Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τις συνέπειες της χρεοκοπίας του βρετανικού ομίλου, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την κυβέρνηση ανά υπουργείο, με προτάσεις προς τους ΟΤΑ, με προτάσεις – πολιτικές για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια και μέτρα ενίσχυσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος στο γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε, όλες οι δράσεις-προτάσεις αφορούν την εμπλοκή όλης της «πυραμίδας», δηλαδή της Κεντρικής κυβέρνησης, των αρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας, των Δήμων, των συνδικαλιστικών φορέων, των τοπικών επιμελητηρίων.

Κατά την παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε χαρακτηριστικά για τα απαιτούμενα μέτρα ότι «σήμερα έχει σημασία να κατηγοριοποιηθούν σε μια ενιαία Στρατηγική οι απαιτούμενες ενέργειες και προτείνονται συγκεκριμένα: 1. Μέτρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  2. Μέτρα από την Κεντρική Κυβέρνηση και 3. Μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ηγουμενίδης προ ημερών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση-ενημέρωση η οποία, όπως ήταν φυσικό, επικεντρώθηκε στις διαστάσεις της κρίσης στην Κρήτη.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν, ενδεικτικά σημειώνονται για τις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις η ειδική φορολογική μεταχείριση των επιχειρηματικών κερδών, ο μειωμένος φόρος εισοδήματος για τις απολαβές των εργαζομένων στις αντίστοιχες τουριστικές επιχειρήσεις, η μείωση τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων, η μείωση δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας, η μείωση τελών ύδρευσης και η συμπερίληψη του τουρισμού στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έτσι ώστε η Κομισιόν να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων προορισμού.

Επισημαίνεται ότι ήδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έχει υποβάλει σχετική ερώτηση προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Επισυνάπτεται το υπόμνημα του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, καθώς και φωτογραφία από την τοποθέτηση – παρέμβαση του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Η ζημιά από την Thomas Cook θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ»
Στη σύσκεψη προτάθηκε η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ στα συμβόλαια που έχουν κοπεί και τραπεζικές διευκολύνσεις ενώ γίνονται ενέργειες για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Κρήτη: «Η ζημιά από την Thomas Cook θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ»
ΑΓΟΡΑ
Πτώχευση Thomas Cook: Τι θα γίνει με τους τουρίστες της Κρήτης
Έξι πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το βράδυ της Τρίτης από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τουρίστες που είχαν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους με την Thomas...
Πτώχευση Thomas Cook: Τι θα γίνει με τους τουρίστες της Κρήτης
ΑΓΟΡΑ
Ανησυχία για τους τουρίστες στην Κρήτη μετά την πτώχευση της Thomas Cook
Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης: «Το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια με την Thomas Cook» - «Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 20.000 τουρίστες».
Ανησυχία για τους τουρίστες στην Κρήτη μετά την πτώχευση της Thomas Cook
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για την Thomas Cook
Στοχευμένες δράσεις για τον τουριστικό κόσμο της Κρήτης, ζήτησε ο Σταύρος Αρανουτάκης από τον υπουργό Τουρισμού - Έκτακτη σύσκεψη με φορείς του Τουρισμού την Τετάρτη στην Περιφέρεια Κρήτης.
Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για την Thomas Cook
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαύρη Τετάρτη για τον τουρισμό της Κρήτης
Η κατάρρευση του γερμανικού κλάδου της Thomas Cook ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη τις ζημιές για τους ξενοδόχους του νησιού. Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων...
Μαύρη Τετάρτη για τον τουρισμό της Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα ΟΑΕΔ για τους εργαζομένους-«θύματα» της Thomas Cook
Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ευνοϊκές ρυθμίσεις και δράσεις με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.
Μέτρα ΟΑΕΔ για τους εργαζομένους-«θύματα» της Thomas Cook

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας