• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.7°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.2°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 18.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  40%

Οι εγκαταστάσεις της εγκαταλελειμμένης βιομηχανίας ΑΒΕΑ, στην παραλία της Νέας Χώρας Χανίων. 

Chania Aerial Creations

Χανιά: Ζητούν να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ΑΒΕΑ

 • A-
 • A+
Η Δημοτική Κοινότητα Χανίων έκανε δεκτή την εισήγηση της σύμβουλου της τοπικής κοινότητας για το θέμα της ΑΒΕΑ - «Να διατηρηθεί και να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του εν λόγω οικοδομικού τετραγώνου» ζητά ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Χανίων.

Στην αυριανή (Τρίτη 24/09) συνεδρίαση του ΔΣ των Χανίων θα συζητηθεί η εισήγηση για την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομικό σχέδιο.

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, η Δημοτική Κοινότητα Χανίων έκανε δεκτή με ομοφωνία την εισήγηση της σύμβουλου της τοπικής κοινότητας Ελένης Μπούχλη για το θέμα της ΑΒΕΑ, η οποία εισηγήθηκε την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου σε ρυμοτομικό σχέδιο.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Χαζιράκης, επεσήμανε πως πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι ο χώρος να διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς με αθλητικούς χώρους και υπόγειο χώρο στάθμευσης. 

«Για να πάρουμε πίσω το ακίνητο υπάρχει σε κωδικό το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων, που θα δοθούν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου», επισημάνθηκε στη συνεδρίαση ενώ ο δήμαρχος Χανίων Π. Σημανδηράκης υπογράμμισε πως «πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής είναι να δημιουργηθεί χώρος αστικού πρασίνου με μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και να κατασκευαστεί υπόγειο δημοτικό πάρκινγκ». «Το κόστος για το ακίνητο μπορεί να είναι πολύ μικρότερο από τα 4,5 εκατομμύρια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρέμβαση έγινε από τον εκπρόσωπο της «Ανοικτής Συνέλευσης Κατοίκων Ν. Χώρας» Γ. Πιτσιτάκη ενώ το παρών στη συζήτηση έδωσαν ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Γιάννης Σαρρής και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Βουρλάκης.

Σημειώνεται ότι κάτοικοι της περιοχής που συμμετέχουν στην «Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν.Χώρας» ζητούν την ακύρωση της απόφασης και την αγορά του οικοπέδου από τον Δήμο για τη δημιουργία κοινωφελών εγκαταστάσεων. Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι αναφέρουν τα εξής: 

«Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας, καλούμε τους υπόλοιπους συλλόγους και τους εκκλησιαστικούς παράγοντες της συνοικίας, που διοργανώνουν την «Γιορτή της σαρδέλας» ή “Sardine Festival”, δηλ. το Σύλλογο Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων, τον Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο, το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων, το Σύλλογο Χειμερινών Κολυμβητών "Ο Χάρακας", την Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την Ενορία Αγίας Αικατερίνης, να συμπορευτούν μαζί μας στον αγώνα για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της 24-7-2019 του πρώην δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, να παραδώσει στην τράπεζα Χανίων (ενώ μπορούσε κι έπρεπε να το αγοράσει) το οικόπεδο 3 στρεμ. στη γωνία Ακτή Κανάρη και Γερασ. Παρδάλη βόρεια από τα σχολεία που έχει χαρακτηριστεί από το σχέδιο πόλης «ως χώρος για την ανέγερση εγκαταστάσεων κοινωφελούς σκοπού», χώρος αθλοπαιδιών και πρασίνου. 

Ήδη κι άλλοι φορείς, σύλλογοι, σωματεία και συλλογικότητες των Χανίων, έχουν συμπαραταχθεί στον δίκαιο αγώνα για την απόδοση του οικοπέδου, στη νεολαία, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νέας Χώρας και της πόλης».

«Να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του οικοπέδου»

Την ακύρωση της απόφασης του Δήμου Χανίων για το οικόπεδο στην ΑΒΕΑ και την διατήρηση και διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του οικοδομικού τετραγώνου, εκφράζει μέσω ανακοίνωσης ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Χανίων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος Χανίων του Συλλόγου πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με την υπ`αρ 479/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπου αποφασίστηκε η απώλεση του κοινοχρήστου χαρακτήρα του οικοδομικού τετραγώνου ΟΤ 28β του πρώην οικοπέδου της ΑΒΕΑ, και η πολεοδόμησή του με υψηλούς όρους δόμησης.

Με την παρούσα επιστολή ανακοινώνουμε την ομόφωνη συμφωνία του Δ.Σ. του συλλόγου μας στην από 12 Αυγούστου ανακοίνωση που εξέδωσε για το εν λόγω θέμα το ΤΕΕ-ΤΔΚ, η οποία και μας εκφράζει πλήρως.

Η εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων πρέπει άμεσα να ανακληθεί και να διατηρηθεί και διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του εν λόγω Οικοδομικού τετραγώνου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του οικοπέδου που στέγαζε την ελαιουργική βιομηχανία ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας.  Κάτοικοι και φορείς ζητούν την απαλλοτρίωση...
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χανιά: Διατηρητέα μνημεία οι καμινάδες της ΑΒΕΑ
Την απόφαση για τον χαρακτηρισμό ως νεότερο μνημείο του εναπομείναντος συγκροτήματος του παλιού εργοστασίου της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων, πήρε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, της οποίας η εισήγηση αφορά το...
Χανιά: Διατηρητέα μνημεία οι καμινάδες της ΑΒΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη φορέων για την στάθμευση στην Παλιά Πόλη των Χανίων
Οι επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης καλούν την δημοτική αρχή των Χανίων σε σύσκεψη, προκειμένου να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της έλλειψης θέσεων στάθμευσης στην πόλη.
Σύσκεψη φορέων για την στάθμευση στην Παλιά Πόλη των Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χανιά: Εγκρίθηκε η αποκατάσταση τμήματος του Ενετικού Τείχους
Στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, εντάσσεται το έργο αποκατάστασης του Δυτικού Ευθύγραμμου Τμήματος (Cortina) των Ενετικών τειχών της Παλαιάς Πόλης των Χανίων.
Χανιά: Εγκρίθηκε η αποκατάσταση τμήματος του Ενετικού Τείχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η ανακατασκευή του Ρολογιού του Δημοτικού Κήπου Χανίων
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακατασκευή του Ρολογιού του Δημοτικού Κήπου ενώ σε περίπου δέκα μέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες οι οποίες θα διαρκέσουν έναν χρόνο.
Ξεκινά η ανακατασκευή του Ρολογιού του Δημοτικού Κήπου Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας