• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  96%

Διαμαρτύρονται για τις απολύσεις στην Παιδοψυχιατρική στο ΠΑΓΝΗ

 • A-
 • A+
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ διαμαρτύρεται για ακόμη μία φορά για την υποστελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, ενώ εγκαλεί το Υπουργείου Υγείας και την 7η ΥΠΕ για την μη ανανέωση των συμβάσεων τεσσάρων εργαζομένων στην Κλινική, την ώρα που η υποστελέχωσή της βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Αντιμέτωποι με την υποστελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, την ώρα που η μη ανανέωση των συμβάσεων τεσσάρων εργαζομένων στην Κλινική, επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, σε ανακοίνωσή του, εγκαλεί το Υπουργείου Υγείας και την 7η ΥΠΕ για την μη ανανέωση των συμβάσεων τεσσάρων εργαζομένων στην Κλινική, την ώρα που η υποστελέχωσή της βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Όπως τονίζεται, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό στο σύνολο του (11 νοσηλευτές εκ των οποίων οι 6 είναι συμβασιούχοι) δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτονται αρκετές βάρδιες την εβδομάδα μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και θεωρούν πολυτέλεια την απόλυση ανθρώπων που διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία στο αντικείμενο.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι οι ανάγκες για ύπαρξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι απαραίτητες, καθώς η κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, ζητά να στελεχωθεί η κλινική με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να δοθεί άμεσα λύση στις συμβάσεις εργασίας των συμβασιούχων έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για άλλη μία φορά πετιούνται στο δρόμο εργαζόμενοι οι οποίοι διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία σε συναφές αντικείμενο!

Την ερχόμενη βδομάδα απολύονται από την Παιδοψυχιατρική 4 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία.

Το Υπουργείου Υγείας και η 7η ΥΠΕ έχουν σοβαρές ευθύνες για τον τρόπο ίδρυσης (μέσω ΕΣΠΑ), τον τρόπο στελέχωσης (μπλοκάκια, συμβάσεις) και την υποστελέχωση της κλινικής. Κάθε φορά περιμένουν να απολυθούν οι εργαζόμενοι για να δηλώσουν έπειτα πόντιος Πιλάτος για την εξέλιξη.

Επίσης, σοβαρές ευθύνες έχει και η διοίκηση του νοσοκομείου, που όλο αυτό το διάστημα έδινε ελπίδες στους εργαζόμενους ότι δεν θα χάσουν την δουλειά τους και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της κλινικής.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμη και σήμερα, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό στο σύνολο του (11 νοσηλευτές εκ των οποίων οι 6 είναι συμβασιούχοι) δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτονται αρκετές βάρδιες την εβδομάδα μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Η κλινική λειτουργεί χωρίς ψυχολόγο και διοικητικό γραμματέα. Οι παιδοψυχίατροι είναι μόνο 4 (2 μόνιμοι και 2 συμβασιούχοι). Η λύση είναι μια!!! Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου, ανάπτυξη της κλινικής και προσλήψεις και άλλου μόνιμου προσωπικού.

Πετιούνται στο δρόμο οι συνάδελφοι που διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία σε συναφές αντικείμενο! Στο διάστημα που εργάστηκαν στην κλινική πληθώρα περιστατικών αντιμετωπίστηκαν από όλους τους ειδικούς.

Συνολικά:

➢ από τον Ιανουάριο του 2015 που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Πα.Γ.Ν.Η. έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 360 νοσηλείες παιδιών και εφήβων.

➢ Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που στελεχώθηκε η κλινική με προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου και για τα επόμενα έτη έως και σήμερα, πάνω από 1.600 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών.

➢ Πρόκειται για την μοναδική δομή στην Κρήτη που υποδέχεται παιδοψυχιατρικά περιστατικά με εισαγγελική εντολή.

Η κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη Παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν λύση μέσω της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Πα.Γ.Ν.Η., κρίνοντας πιθανά μικρότερο το κόστος μετάβασης τους στην Κρήτη παρά σε κάποια Παιδοψυχιατρική υπηρεσία της πρωτεύουσας.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι ενώ οι ανάγκες για ύπαρξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών είναι πιο επιτακτικές από ποτέ η παροχή τους καθίσταται δύσκολη καθώς εξαιτίας των περικοπών του Υπουργείου δεν δημιουργούνται οι πρέπουσες υποδομές ενώ οι ήδη υφιστάμενες δομές μένουν υποστελεχωμένες ή απαξιώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο πολίτης να έχει έγκαιρη πρόσβαση σε ραντεβού και σε σωστή αντιμετώπιση.

Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο κλειστό τμήμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη, και απαιτείται η συνεχής επαγρύπνηση των εργαζομένων, αφού ο κίνδυνος τραυματισμού ακόμα και εντός κλινικής είναι πολύ μεγάλος. Επομένως κανένας συνάδελφος από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει από βάρδια όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των παιδιών.

Σημαντικό ζήτημα προς συζήτηση και άμεση λύση είναι η ανυπαρξία δομών φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, π.χ. με χρόνια αναπτυξιακά προβλήματα, σοβαρές ψυχικές παθήσεις ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Αρκετά επιβαρυντικός παράγοντας είναι η κατάρρευση των κοινωνικών δομών μιας και τα τελευταία χρόνια οι λίγες δομές που υπήρχαν έκλεισαν ενώ κάποιες άλλες υπολειτουργούν. Οι θέσεις φιλοξενίας είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κενή θέση για κάποιο παιδί ή έφηβο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προκειμένου να μεταβεί σε πλαίσιο φιλοξενίας.

Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία και η άμεση στελέχωση με καταρτισμένο προσωπικό ξενώνα νοσηλείας εφήβων, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νοσηλευόμενων.

Όλα τα παραπάνω ας αποτελέσουν τροφή για σκέψη προκειμένου να αναλογιστούμε ποια είναι η μέριμνα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές, αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης!

Όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτής της κλινικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο και που φυσικά δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων. Οφείλουν το υπουργείο, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του Πα.Γ.Ν.Η ν’ ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και στην απαίτηση ώστε η Παιδοψυχιατρική κλινική:

 • Να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες.
 • Να δοθεί άμεσα λύση στις συμβάσεις εργασίας των συμβασιούχων έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.
 • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ώστε να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός στις βάρδιες.
 • Δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Λένε «όχι» στις απολύσεις συμβασιούχων
Παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση του ΔΣ του ενιαίου διοικητικού συμβουλίου ΠΑΓΝΗ-ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ, πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων, ζητώντας να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι σε καθαριότητα, σίτιση και...
ΠΑΓΝΗ: Λένε «όχι» στις απολύσεις συμβασιούχων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Είκοσι θέσεις νοσηλευτών προκηρύσσει το ΠΑΓΝΗ
Εγκρίθηκε η πρόσληψη είκοσι ατόμων ειδικότητας ΤΕ Νοσηλευτών επικουρικού προσωπικού για δύο χρόνια, που θα στελεχώσουν διάφορα νοσηλευτικά τμήματα του ΠαΓΝΗ.
Ηράκλειο: Είκοσι θέσεις νοσηλευτών προκηρύσσει το ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Ζητούν προστασία της μητρότητας
Εργαζόμενες μάνες καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά το δεύτερο μήνα ζωής του παιδιού τους ενώ τους στερούν πολλά εργασιακά δικαιώματα που σχετίζονται με τη εγκυμοσύνη.
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Ζητούν προστασία της μητρότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομεία Κρήτης: ζητούν προσλήψεις, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Κρήτης λίγες μέρες πριν τη λήξη των συμβάσεων δεκάδων συμβασιούχων. Σε κοινή τους σύσκεψη αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις δράσεις τους...
Νοσοκομεία Κρήτης: ζητούν προσλήψεις, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Παρέμβαση Εισαγγελέα για την Ψυχιατρική κλινική
Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, ύστερα και από τις καταγγελίες των εργαζομένων σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη και...
ΠΑΓΝΗ: Παρέμβαση Εισαγγελέα για την Ψυχιατρική κλινική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ψυχιατρική Κλινική
Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΜΑΓΝΗ έδωσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Όπως τονίστηκε, η κατάσταση στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει ξεπεράσει...
ΠΑΓΝΗ: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ψυχιατρική Κλινική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας