Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητούν την παρέμβαση του μητροπολίτη κατά του νέου αεροδρομίου

Ζητούν την παρέμβαση του μητροπολίτη κατά του νέου αεροδρομίου

 • A-
 • A+
Οι κάτοικοι ζητούν την παρέμβασή του μητροπολίτη για την αποτροπή της κατασκευής του νέου αεροδρομίου - Ο ίδιος ευχήθηκε να συμβεί το καλύτερο για τον τόπο και δήλωσε ότι θα προσεύχεται για αυτό.

Επιστολή στον μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, απέστειλαν 153 κάτοικοι της περιοχής του Καστελλίου, με την οποία ζητούν την  παρέμβασή του, για την αποτροπή της κατασκευής του νέου αεροδρομίου.

Στην επιστολή τους οι 153 κάτοικοι που υπογράφουν την επιστολή, παραθέτουν στον μητροπολίτη Ανδρέα τις επιπτώσεις που θα έχει η δημιουργία του νέου αεροδρομίου στην περιοχή, στις καλλιέργειες, στα ελαιόδεντρα αλλά και του περιβάλλοντος (φυσικού, πολιτισμικού) και της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι για την κατασκευή του αεροδρομίου απαιτείται η εκρίζωση τουλάχιστον 200.000 ελαιόδεντρων ενώ τίθεται ζήτημα και για τις επιπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων της περιοχής, καθώς υπάρχον τουλάχιστον 1.800.000 ελαιόδεντρα, πολλές καλλιέργειες, καθώς και βοσκοτόπια.

Παράλληλα, τονίζουν ότι το κόστος της δημιουργίας του αεροδρομίου είναι υψηλό ενώ υπογραμμίζουν ότι θα ανεβάσει το κόστος του ταξιδιού, λόγω της απόστασης από το Ηράκλειο, αλλά και από το κέντρο ανεφοδιασμού των καυσίμων.

Τέλος οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το έργο γίνεται εις βάρος τους και ζητούν από τον μητροπολίτη να παρέμβει από την θεσμική του θέση, προκειμένου να ακυρωθεί η κατασκευή του έργου ενώ προκρίνουν για ακόμη μία φορά, την κατασκευή λοξού διαδρόμου στο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, με μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντολογικό κόστος.

Πάντως, οι ευχές του μητροπολίτη είναι σίγουρα με το μέρος των κατοίκων, καθώς ο ίδιος, ως απάντηση στην επιστολή, ευχήθηκε να συμβεί το καλύτερο για τον τόπο και δήλωσε ότι θα προσεύχεται για αυτό.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, θα γίνει κατάσχεση μέρους των απαλλοτριωμένων, με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί δικάσιμος στο ΣτΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κάτοικοι θα αναμένουν να οριστεί δικάσιμος, προκειμένου να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα.

Συνέλευση κατοίκων για τις προσωρινές τιμές απαλλωτριώσεων

Σε έκτακτη γενική συνέλευση κατοίκων και ιδιοκτητών της περιοχής του Ευαγγελισμού του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, καλεί ο Σύλλογος «Ο Κυπερας».

Στη συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ενορίας, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ο ορισμός από τα δικαστήρια της προσωρινής τιμής μονάδας για απαλλοτριώσεις αλλά και οι περαιτέρω ενέργειες των εμπλεκομένων.

Αναλυτικά η επιστολή των 153 κατοίκων στον μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου:

 • «…Δεν είναι δυνατόν να υπάρξη βιώσιμος ανάπτυξις εις βάρος των πνευματικών αξιών και του φυσικού περιβάλλοντος…»
 • «…Της καταστροφής της φύσεως και της κοινωνίας προηγείται πάντοτε μια εσωτερική «ανατροπή των αξιών», μια πνευματική και ηθική καταστροφή…»

(Αποσπάσματα από το Πατριαρχικόν Μήνυμα επί τη ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος, 1 η Σεπτεμβρίου 2017, εορτή της Ινδίκτου)

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, κ. Ανδρέα,

θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή, να σας γνωστοποιήσουμε ότι στη μαγευτική Πεδιάδα μας, έχει χτυπήσει συναγερμός προς όλες τις κατευθύνσεις από καιρό, καθότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος στο άμεσο μέλλον, αυτός ο ευλογημένος τόπος, μέσω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων «να φιλοξενήσει», την ερημιά τόνων τσιμέντου στη θέση των 200.000 ελαιόδεντρων, επίσης αφόρητη ηχορύπανση, αλλά και τόνους αθέατων καρκινογόνων ρύπων.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι θα πρέπει να εγγραφούν ομαδικά στο σύλλογο «Ευ ζω με τον καρκίνο», μήπως και τύχουν κάποιας στήριξης, εφόσον το επίσημο κράτος θα αδιαφορεί, ως είθισται.

Όσοι πραγματικά αγαπούν αυτό τον τόπο, θα φύγουν μακριά για να μην αντικρίζουν αυτή τη βαρβαρότητα την ενδεδυμένη προκλητικά, με καθόλα αταίριαστους όρους, όπως: «βιώσιμη ανάπτυξη», νέος διεθνής αερολιμένας Καστελλίου, «Ελ Γκρέκο- Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», έχοντας φωλιασμένη στην καρδιά τους μια αθεράπευτη θλίψη και πολλά αναπάντητα ΓΙΑΤΙ, όπως:

 • Γιατί επιλέγεται ένα έργο κατά της τοπικής οικονομίας;

Εκτός από τις 200.000 ελιές που θα ξεριζωθούν, οι 1,8 εκατομμύρια καταμετρημένες ελιές στην Πεδιάδα θα υφίστανται βαριά ρύπανση από την κίνηση εκατομμυρίων οχημάτων και χιλιάδων αεροπλάνων, εννοείται ότι θα εκλείψουν πιστοποιήσεις για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Θα χτυπηθούν παράλληλα και οι υπόλοιπες καλλιέργειες, αλλά και τα βοσκοτόπια.

Εφόσον θα πληγεί ο πρωτογενής τομέας μοιραία ο αντίκτυπος θα μεταφερθεί και στον δευτερογενή (ελαιουργεία, τυροκομεία, οινοποιεία, κ.ά.) Ο αριθμός των καταδικασμένων στην ανέχεια της ανεργίας προβλέπεται να συμβάλει καταστροφικά στο σενάριο ερημοποίησης της Πεδιάδας.

 • Γιατί επιλέγεται ένα έργο κατά του περιβάλλοντος (φυσικού,πολιτισμικού) και της δημόσιας υγείας;

Είναι εμφανές ότι οι επικίνδυνοι ρύποι, οι χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που θα εκλύονται ανά έτος και τα βαρέα μέταλλα, θα σπέρνουν θάνατο, καθότι θα εγκλωβίζονται στην περίκλειστη από βουνά Πεδιάδα και με την πρωϊνή πάχνη θα επικάθονται στις καλλιέργειες και θα καταλήγουν στους υδροφορείς που σημαίνει: ολοσχερή καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή λόγω της αντικατάστασης του πρασίνου με τόνους τσιμέντου θα αλλάξει το κλίμα και θα συμβάλει στην ερημοποίηση του νησιού μας. Θα στερηθεί η Πεδιάδα τα νερά της, αλλά και οι νότιες συνοικίες του Ηρακλείου που υδροδοτούνται από τη γεώτρηση του Θραψανού.

Προβλέπεται, για λόγους ασφαλείας των πτήσεων η «ταπείνωση», (χαμήλωμα) των γύρω λόφων, με εκατομμύρια κυβικά μέτρα εκχωματώσεων, στη λίστα αναγράφονται τα Αστερούσια και ο Αχεντριάς, προστατευόμενες περιοχές και με ιδιαίτερη πολιτισμική αναφορά. Επιπλέον, για να κατοχυρώνεται κατά κάποιο τρόπο η ασφάλεια των πτήσεων ανάμεσα σε βουνά, θα εγκατασταθεί σύστημα IL.S που εκπέμπει ισχυρότατη ακτινοβολία, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Θα κινδυνεύουν οι κάτοικοι που μετακινούνται στο Βόρειο Οδικό άξονα αλλά και οι τουρίστες επειδή προβλέπεται βάση της Μελέτης του έργου, να μεταφέρονται καθημερινά καύσιμα με τουλάχιστον 50 βαρέα βυτιοφόρα από τα Λινοπεράματα στο Καστέλλι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση του οδικού μας δικτύου, τη ρύπανση,την οικονομία! Η ηχορύπανση θα είναι αφόρητη, θα ξεπερνά κατά πολύ τα 75dB!

Στην περιοχή της Πεδιάδας έχουν εντοπιστεί χιλιάδες αρχαιολογικοί θησαυροί που υποδηλώνουν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, αρκετά διαφωτιστική παραμένει η επιφανειακή έρευνα στην Πεδιάδα του αρχαιολόγου Νικόλαου Παναγιωτάκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον οικισμό στο Καστέλλι, την αρχαία πόλη Λύττο με αναφορά στον Όμηρο και σε άλλους συγγραφείς της αρχαιότητας, την ακρόπολη του Σμαρίου, το ρωμαϊκό υδραγωγείο στην Κασταμονίτσα, το μινωικό ανάκτορο του Γαλατά, το σπήλαιο του προφήτη Ηλία, το σπήλαιο της Ινατίας Ειλειθυίας στον Τσούτσουρο, την αρχαία Ίνατο, πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά κτίσματα.

Οι αρχαιολογικές έρευνες θα πάψουν να υφίστανται σε ένα χώρο που παραμένει ουσιαστικά ανοχύρωτος, απροστάτευτος και καταδικασμένος στην αφάνεια από τη λαίλαπα «της ανάπτυξης».

Σήμερα οι τοπικές κοινότητες παράγουν ένα αξιολογότατο πολιτιστικό έργο, ενταγμένο στην καθημερινότητά τους, που θα διαταραχθεί άρδην με την εγκατάσταση του νέου διεθνούς αερολιμένα.

 1. Ποια γιορτή σπόρων θα πραγματοποιείται στο Αρκαλοχώρι;
 2. Ποιο φεστιβάλ πολιτισμού στο παραδοσιακό χωριό Σμάρι με τίτλο «Ελιά η τιμημένη»;
 3. Πώς θα κρατήσει η Πεδιάδα, αλλά και ολόκληρο το νησί μας, κάτω από αυτές τις συνθήκες κάποια ποιοτικά στοιχεία που χαίρουν παγκόσμιας εκτίμησης;
 • Γιατί επιλέγεται ένα έργο πανάκριβο και επικίνδυνο;

Λόγω απόστασης από το Ηράκλειο και από το κέντρο ανεφοδιασμού των καυσίμων, θα αυξηθεί το κόστος ταξιδιού για τους ντόπιους και για τους τουρίστες πράγμα που θα ζημιώσει τον τουρισμό.

Έμπειροι πιλότοι δηλώνουν ότι θεωρείται άκρως επικίνδυνο και μη λειτουργικό, για τρεις λόγους:

 1. λόγω των υψηλών ορεινών όγκων που το περιβάλλουν, οι αναταράξεις σε περίπτωση που θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι μπορεί να αποβούν μοιραίες,
 2. η πρωϊνή πάχνη της Πεδιάδας, μειώνει την ορατότητα και αυξάνει κατακόρυφα την επικινδυνότητα,
 3. επειδή δεν καταργείται το στρατιωτικό αεροδρόμιο που λειτουργεί ήδη, σε περίπτωση αναχαιτήσεων, το πολιτικό αεροδρόμιο θα αναστέλλει τηλειτουργία του.
 • Γιατί τελικά πρέπει να γίνει αυτό το έργο εις βάρος όλων μας;

Εσείς, σαν φορέας με πρωτεύοντα θεσμικό ρόλο, πώς προβλέπετε να θεραπεύσετε αυτή την πληγή, που θα είναι και θα παραμένει ανοιχτή, στην καρδιά της Κρήτης, όσο διάστημα θα είναι υπό κατασκευή το έργο, αλλά και στη συνέχεια εφόσον θα λειτουργεί;

Πιστεύετε ότι το Πολιτιστικό Πολύκεντρο, της Ιεράς σας Μητρόπολης, θα επιτελεί κάποιο ρόλο, κάτω από τις προαναφερόμενες, προβλεπόμενες συνθήκες ή θα καταλήξει ένας μουσειακός χώρος που θα φιλοξενεί τα πάλαι ποτέ, ανεκτίμητα προϊόντα της Πεδιάδας σε φροντισμένες προθήκες, με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης;

Σας μεταφέρουμε την αγωνία της πλειονότητας των κατοίκων, όσων δεν επαναπαύθηκαν στην ψευδαίσθηση των όποιων αποζημιώσεων, που βρίσκονται σε αδιέξοδο, αντιμετωπίζοντας τη νέα αμετάκλητη πραγματικότητα της οριστικής καταστροφής των περιουσιών τους και των πατρογονικών τους, τον ευτελισμό με το χειρότερο τρόπο, στο όνομα πάντα της «ανάπτυξης», του πραγματικού τους πλούτου: υγιές φυσικό περιβάλλον και ανυπολόγιστης αξίας, πολιτιστική κληρονομιά.

Εμείς σαν προβληματισμένοι Πολίτες, που ανησυχούμε για το μέλλον του νησιού μας και του τόπου μας, μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει ούτε ένα σοβαρό λόγο που να δικαιολογεί αυτό το έγκλημα, καταλήγουμε ότι αυτό το κακό δεν είναι αναγκαίο σε καμία περίπτωση, απεναντίας αποτελεί εν τη γενέσει του, την απαρχή συσσωρευμένων και αμετάκλητων δεινών.

Σας καλούμε, να συστρατευθείτε με τον δίκαιο αγώνα των πολύπαθων συνανθρώπων μας και να συμβάλετε με όσες δυνάμεις δύνασθε, στην ακύρωση αυτού του παράλογου και καταστροφικού έργου, εφόσον υπάρχει η εναλλακτική λύση, της επέκτασης και αναβάθμισης του αερολιμένος Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης», λύση οικονομικότερη, με ασύγκριτα λιγότερο περιβαλλοντικό κόστος και εξασφάλιση πτήσεων, όσων απαιτεί η φέρουσα ικανότητα του νησιού».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βαθιά μεσάνυχτα όσοι υποστηρίζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλλι»
Σαφή θέση κατά της μετεγκατάστασης του αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι παίρνει ο επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης Γιάννης Σταρίδας.
«Βαθιά μεσάνυχτα όσοι υποστηρίζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλλι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λόγια του... αέρα για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου
Μια λεόντειο σύμβαση παραχώρησης και μπόλικες αίολες υποσχέσεις φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Λόγια του... αέρα για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δουλειά σε ντόπιους υπόσχεται για το Καστέλλι η ΤΕΡΝΑ
Επίσκεψη στην περιοχή του Καστελλίου, όπου θα δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο, πραγματοποίησαν στελέχη της ΤΕΡΝΑ, τα οποία συναντήθηκαν με τους τοπικούς φορείς. Η ανάδοχος εταιρία έχει ήδη προχωρήσει στην...
Δουλειά σε ντόπιους υπόσχεται για το Καστέλλι η ΤΕΡΝΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι
Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο, ενώ η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ το Καστέλλι
Τις σοβαρές παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας φορείς και κάτοικοι...
Στο ΣτΕ το Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τι θα γίνει αν βρεθούν βαρέα μέταλλα στο λάδι της Πεδιάδας;»
Ασύμβατο το αεροδρόμιο με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τον αγροδιατροφικό τομέα - Καταστρέφεται γη υψηλής παραγωγικότητας στο Καστέλλι.
«Τι θα γίνει αν βρεθούν βαρέα μέταλλα στο λάδι της Πεδιάδας;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας