Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δήμος Ηρακλείου: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Δήμος Ηρακλείου: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

 • A-
 • A+

Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος έχει προγραμματίσει πλούσιες δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Ας περπατήσουμε μαζί».

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Η εκστρατεία φέτος έχει ως θέμα το «Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας δίνει την ευκαιρία σε πολλές πόλεις της Ευρώπης να οργανώσουν δράσεις για το περπάτημα, το ποδήλατο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την συλλογική/ κοινόχρηστη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης τους.

Το Ηράκλειο φέτος διοργανώνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία στον πολίτη να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί, να γνωρίσει καλύτερα την πόλη του και να την περπατήσει… αλλάζοντας έτσι φιλοσοφία αλλά και τακτική στις μετακινήσεις του.

Πρόγραμμα

Από την Δευτέρα 16/9 έως και την Κυριακή 22/9, ο Δήμος φρεσκάρει τις διαβάσεις πεζών και τις διαδρομές ΑΜΕΑ ενώ παράλληλα προτρέπει τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα στο Ιστορικό Κέντρο και να κινηθούν με όριο τα 30χλμ/ώρα.

Παρασκευή 20/9, Σάββατο 21/9 και Κυριακή 22/9 από τις 11:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, στην οδό Ίδης…περπάτημα, ζωγραφική και παραδοσιακά παιγνίδια στον πεζόδρομο της πόλης, στο ειδικό κιόσκι του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα δίνονται χρήσιμες πληροφορίες, οδηγίες χρήσης και ασφαλούς οδήγησης για τα κοινόχρηστα ποδήλατα από την Ακαδημία Ποδηλασίας Π.Ο.Η. Κάστρο.

Την Παρασκευή 20/9 από τις 10:00 έως τις 13:00 στην οδό Ίδης …μία επίδειξη μπάσκετ, μπότσια και χειρήλατου ποδηλάτου για ΑΜΕΑ με τον Μανώλη Μαράκη.

 • Στις 16:00 το απόγευμα, η Λιάνα Σταρίδα κάνει μία ξεχωριστή ξενάγηση (Ίδης- Δικαιοσύνης- Δαιδάλου – Πλατεία Λιονταριών) με φιλοξενούμενους…γιαγιάδες και παππούδες που κάνουν βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης!
 • Στις 17:00 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου, η… άλλη όψη της κινητικότητας μέσα από το Εργαστήρι Ψυχικής Υγείας & Κινητικότητας, με την Ψυχολόγο Δέσποινα Λιμνιωτάκη. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του ειδικού εντύπου Ενημέρωσης για θέματα ΑΜΕΑ από την Ανθούλα Δούπη και την Επιτροπή Προσβασιμότητας Ευάλωτων Χρηστών του Δήμου Ηρακλείου.
 • Στις 18:00 το απόγευμα ο Νίκος Βερβερίδης μιλά για το JUDO Τυφλών και Παραπληγικών.
 • Στις 19:30 η βραβευμένη ομάδα ECOMOBILITY του 11ου Γυμνασίου μιλά για την Αυγή, ένα διαδραστικό βιβλίο που αναφέρεται στην άλλη όψη της κίνησης των ΑΜΕΑ στην πόλη.

Το Σάββατο 21/9 από τις 10:00 έως τις 13:00 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μπάσκετ από τη διάσημη ομάδα μπάσκετ A.Σ.Κ.Α.

 • Στις 11:00 το πρωί μάθημα ποδηλάτου για παιδιά από 5 έως 12 ετών με σωστή καθοδήγηση για ισορροπία, σήματα και οδική ασφάλεια με το Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας EERSC.
 • Στις 12:00 μάθημα για την οδική ασφάλεια μέσα από παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
 • Στις 12:30 μ.μ. περίπατος στο κέντρο της πόλης με αφηγήτρια τη Λιάνα Σταρίδα. Στο τέλος της βόλτας… σε μια διάβαση πεζών ένα live stand up comedy από τους SUCC στέλνει μηνύματα και «κλέβει» τις εντυπώσεις…
 • Στις 18:00 κολύμβηση και στίβος για ΑΜΕΑ με τη βοήθεια του Συλλόγου «Η Μεγαλόνησος ΑΣΑΜΕΑ».
 • Στις 20:00 μαθήματα Σκάκι για Τυφλούς με τη βοήθεια της ομάδας Δούπη.
 • Στις 18:30 … Βόλτα στα Τείχη (Ίδης- Δικαιοσύνης- Πλατεία Ελευθερίας- Μουσείο – Μποφόρ- Χημείο- Νεώρια- Λιμάνι- Μαρίνα) με την Λιάνα Σταρίδα. Η βόλτα ολοκληρώνεται με καλό κρασί και κέφι από τους Wine Walkers…

Την Κυριακή 22/9 στις 11:00 το πρωί μάθημα ποδηλάτου για παιδιά από 5 έως 12 ετών με σωστή καθοδήγηση για ισορροπία, σήματα και οδική ασφάλεια με το Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας EERSC.

 • Στις 12:00 μάθημα για την οδική ασφάλεια μέσα από παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
 • Στις 12:30 μ.μ. «Εκπληκτικές …Διαδρομές» με την Λιάνα Σταρίδα (Ίδης- Καλοκαιρινού – 1770- Αποκορώνου- Γιαμαλάκη- Γαλάτειας Καζαντζάκη- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).
 • Στις 18:30 το απόγευμα… μια μεγάλη ποδηλατοβόλτα (Ίδης- Λιοντάρια- 25ης Αυγούστου- 18 Άγγλων – Σοφοκλή Βενιζέλου- Αρχιεπισκόπου Μακαρίου- Χανιόπορτα- Καλοκαιρινού- Αγίου Μηνά- Κυρίλλου Λουκάρεως- Έβανς (μεγάλη)- Χαριλάου Τρικούπη- Πλατεία Ελευθερίας- Δικαιοσύνης- Ίδης).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Βδομάδα Κινητικότητας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έχουν προγραμματιστεί δράσεις για παιδιά Δημοτικού Σχολείου, αθλητικές δραστηριότητες, μουσικά δρώμενα, διαδραστικές προβολές, σεμινάρια σωστής χρήσης ποδηλάτου, πρότυπα μαθήματα...
Οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Βδομάδα Κινητικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Ηρακλείου: Βραβείο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα
Το πρώτο βραβείο για τις καινοτόμες δράσεις του στον τομέα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας απέσπασε ο Δήμος Ηρακλείου, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018.
Δήμος Ηρακλείου: Βραβείο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το ποδήλατο κάνει τους ανθρώπους στην πόλη ευτυχισμένους»
Η Σετσίλ Οζνούρ Γιακάρ, μία από τις διοργανώτριες της ποδηλατοπορίας Fancy Women Bike Ride μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την συγκεκριμένη πορεία αλλά και για τους δρόμους και την κουλτούρα του ποδηλάτου της Αθήνας.
«Το ποδήλατο κάνει τους ανθρώπους στην πόλη ευτυχισμένους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτρικό μίνι λεωφορείο για μεταφορά ΑμεΑ αποκτά ο δήμος Χανίων
Ο Δήμος Χανίων αναμένεται να προμηθευτεί ένα λεωφορείο για ΑΜεΑ εννέα θέσεων, μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού.
Ηλεκτρικό μίνι λεωφορείο για μεταφορά ΑμεΑ αποκτά ο δήμος Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας