• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 31.2°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.1°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%

Καταγγελία για τις αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Σταφυλεργατών Ηρακλείου

 • A-
 • A+

Για νοθεία κάνει λόγο η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΕΚΗ, με αφορμή τις αρχαιρεσίες στον Σύνδεσμο σταφυλεργατών/τριών Ν. Ηρακλείου.

Η ΔΑΣ - ΕΚΗ τονίζει ότι η διαδικασία που ακολουθείται ξεπερνάει κάθε όριο παρέμβασης στα εσωτερικά ενός σωματείου, καθώς όπως αναφέρει, τις εκλογές, αντί να τις διεξάγουν μέλη του σωματείου όπως ορίζει ο νόμος, τις διεξάγουν ο πρόεδρος του ΕΚΗ Βοργιάς και το μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ Σαμαριτάκη, με τη γραμματειακή υποστήριξη δύο ατόμων που καμία σχέση δεν έχουν με το κλάδο.

Παράλληλα σημειώνει ότι οι εκλογές διεξάγονται χωρίς μητρώο ενώ η πιστοποίηση δεν γίνεται από νόμιμο όργανο.

Τέλος, η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι το εν λόγω σωματείο αποτελεί ένα εργοδοτικό σωματείο – σφραγίδα που ελέγχει η πλειοψηφούσα παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ), χαρακτηρίζοντάς το «παραμάγαζο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση - καταγγελία της ΔΑΣ - ΕΚΗ:

«Από την Παρασκευή 13/9/19 διενεργούνται οι «εκλογές» στον Σύνδεσμο σταφυλεργατών/τριών Ν. Ηρακλείου.

Η διαδικασία που ακολουθείται ξεπερνάει κάθε όριο παρέμβασης στα εσωτερικά ενός σωματείου, γεγονός που αποδεικνύει το ρόλο αυτού του σωματείου που κατ’ επανάληψη έχει καταγγελθεί από τις δυνάμεις της ΔΑΣ – ΕΚΗ και στις προηγούμενες αρχαιρεσίες του σωματείου αλλά και στο τελευταίο συνέδριο του ΕΚΗ.

Σήμερα, 2η μέρα των αρχαιρεσιών μέλη της ΔΑΣ – ΕΚΗ διαπίστωσαν ότι:

 • τις εκλογές, αντί να τις διεξάγουν μέλη του σωματείου όπως ορίζει ο νόμος, τις διεξάγουν ο πρόεδρος του ΕΚΗ Βοργιάς και το μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ Σαμαριτάκη με τη γραμματειακή υποστήριξη δύο ατόμων που καμία σχέση δεν έχουν με το κλάδο. Δηλαδή δεν υπάρχει εφορευτική επιτροπή που έχει εκλεγεί από νόμιμη διαδικασία Γενικής Συνέλευσης μέλη της οποίας πρέπει να είναι και μέλη του σωματείου – σταφυλεργάτες.
 • Οι εκλογές διεξάγονται χωρίς μητρώο. Το μητρώο, βάσει καταστατικού, κλείνει στην Γενική Συνέλευση και παραδίδεται στην εφορευτική επιτροπή για να διεξάγει τις εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να εγγραφεί εκ των υστέρων με δικαίωμα ψήφου.
 • Την πιστοποίηση την κάνει η εργοδοσία με λίστες εργαζομένων κατά παράβαση του 1264/82 που ρητά απαγορεύει εργοδότες να παρεμβαίνουν σε αρχαιρεσίες σωματείων.
 • Την πιστοποίηση για τους οικονομικά εντάξει κάνει ο Βοργιάς και η Σαμαριτάκη που δεν είναι μέλη του σωματείου, έχουν δε συμφέρον με τη νόθευση αυτή στην εκλογή αντιπροσώπων προς το ΕΚΗ.
 • Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν χωρίς παραβάν κατά παράβαση του 1264/82.

Στη διαδικασία δε παρίσταται ούτε καν κάποιος από την απερχόμενη διοίκηση του σωματείου.

Οι εκλογές γίνονται είτε μέσα στα συσκευαστήρια με τις ευλογίες των αφεντικών και των εργοδηγών οι οποίοι σέρνουν τους εργαζόμενους στην κάλπη δίνοντας τους το ψηφοδέλτιο στο χέρι είτε σε καφενεία χωριών. Σε αυτό το αλισβερίσι δεν λείπουν και οι αγροτοπατέρες της ΟΑΣΝΗ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι πρωτοφανή. Το εν λόγω σωματείο αποτελεί ένα καραμπινάτο εργοδοτικό σωματείο – σφραγίδα που ελέγχει η πλειοψηφούσα παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ) του προέδρου του ΕΚΗ Βοργιά, ένα από τα παραμάγαζα του εργοδοτικού συνδικαλισμού για να βγάζει αντιπρόσωπους στο ΕΚΗ νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους πραγματικούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα του νομού μας. Το σωματείο δεν υφίσταται πουθενά, υπογράφει κάθε χρόνο τοπική Σύμβαση στο ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και παρακρατεί υποχρεωτικά σε συνεννόηση με την  εργοδοσία τις συνδρομές από τους εργαζόμενους. Είναι αυτό το σωματείο που μαζί με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Βοργιά υπέγραψε Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους σταφυλλεργάτες το 2013 που προέβλεπε μείωση μισθών έως και 22% !!!

Για το λόγο αυτό έγινε παρέμβαση στον δικαστικό αντιπρόσωπο που διενεργεί τις εκλογές και κατατέθηκε ένσταση κατά της διαδικασίας αυτής από εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΣ.

Δεν αποτελούν για μας έκπληξη οι πρακτικές του προέδρου του ΕΚΗ. Άλλωστε οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ήταν οι πρώτοι που τις κατάγγειλαν στα Συνέδρια του ΕΚΗ το 2012 και το 2016.

Επιβεβαιώνονται και από αυτές τις αρχαιρεσίες οι καταγγελίες της ΔΑΣ στα Συνέδρια της ΓΣΕΕ για τον εκφυλισμό και τη νοθεία που επιδιώκουν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές για να παραμείνουν στις θέσεις τους και να κρατάνε τους εργαζόμενους μακριά από αγώνες και διεκδικήσεις στο άρμα και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

Τέτοιες διαδικασίες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της νέας Κυβέρνησης που στο «όνομα της πάταξης των εκφυλιστικών διαδικασιών» επιδιώκει το επόμενο διάστημα να περάσει το νομοσχέδιο για το συνδικαλιστικό νόμο που στόχο έχει το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να μην επιτρέψουν τέτοιες εκφυλιστικές διαδικασίες, να πάρουν την τύχη στα χέρια τους ώστε να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από αυτά τα βαρίδια της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού. Να παλέψουμε για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.

Μπροστά μας έχουμε τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο – σκούπα για το οποίο δεν έχει βγάλει άχνα το ΔΣ του ΕΚΗ περιμένοντας τη … ΓΣΕΕ. Προτείνουμε στον πρόεδρο του ΕΚΗ να συγκαλέσει το ΔΣ για να πάρουμε απόφαση για απεργία και να αφήσει τα σωματεία για τους εργαζόμενους.

Καλούμε τα σωματεία και τους συνδικαλιστές καθώς και όλους τους εργαζόμενους, μαζικά να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο των σωματείων την Τρίτη 17.9 7μμ στην Πλατεία Ελευθερίας και στη σύσκεψη των σωματείων την Τετάρτη 18.9 7μμ στο ΕΚΗ για την οργάνωση της απάντησης απέναντι στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Σωρεία παραβάσεων σε μεγάλα εργοτάξια
Κατά την διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκαν παραβιάσεις που αφορούσαν ανασφάλιστη εργασία, καθώς και ανασφάλιστους χειριστές μηχανημάτων που εργάζονταν χωρίς την απαιτούμενη άδεια χειριστή.
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Σωρεία παραβάσεων σε μεγάλα εργοτάξια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νέο ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
Συγκροτήθηκε σε νέο σώμα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μετά από τις επεισοδιακές εκλογές των προηγούμενων ημερών. Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΗ, το οποίο αποτελείται από 19...
Το νέο ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκ νέου πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ο Στέλιος Βοργιάς
Με ποσοστό 67% επικράτησε η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων», στις επεισοδιακές εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες. Η παράταξη, με επικεφαλής τον προηγούμενο πρόεδρο του...
Εκ νέου πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ο Στέλιος Βοργιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκλογές με ένταση και αστυνομία στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
Επεισόδιο, μεταξύ του προέδρου και του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής, σημειώθηκε το πρωΐ, με αφορμή τις εκλογές στο ΕΚΗ. Σύμφωνα με τι πληροφορίες,...
Εκλογές με ένταση και αστυνομία στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντείνονται οι έλεγχοι στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου
Σε εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου, προχωράνε το επόμενο διάστημα τα κλιμάκια μελών της Διοίκησης του ΕΚΗ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ελέγχου.
Εντείνονται οι έλεγχοι στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απάντηση του γραμματέα του ΕΚΗ για το επεισόδιο στις εκλογές
Αναληθή χαρακτηρίζει τα όσα ακούγονται για το επεισόδιο το οποίο σημειώθηκε στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο απερχόμενος γραμματέας Γιάννης Βρέντζος. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο...
Η απάντηση του γραμματέα του ΕΚΗ για το επεισόδιο στις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας