• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  40°C 37.8°C / 42.4°C
  1 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.1°C / 40.5°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.8°C / 42.7°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 37.9°C / 39.2°C
  2 BF
  18%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.1°C / 34.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  40°C 35.8°C / 41.0°C
  2 BF
  26%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  37°C 36.2°C / 37.4°C
  2 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 32.6°C / 42.4°C
  3 BF
  12%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 38.3°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 35.9°C
  2 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 38.1°C
  4 BF
  29%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.6°C / 35.7°C
  1 BF
  34%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 37.9°C
  0 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  41°C 39.5°C / 40.9°C
  3 BF
  14%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  40°C 38.4°C / 40.5°C
  3 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.8°C / 37.8°C
  4 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.0°C / 42.7°C
  3 BF
  10%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.2°C / 42.2°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 37.8°C / 37.8°C
  4 BF
  13%

Το Μουσικό Γυμνάσιο στο Καβούσι Λασιθίου

Αναστέλλεται για φέτος η λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Λασιθίου

 • A-
 • A+
Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναστολή έναρξης λειτουργίας του σχολείου, λόγω του μικρού αριθμού των αιτήσεων για εγγραφή που είχαν γίνει στο σχολείο - Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου και τον νέο αντιπεριφερειάρχη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει για τη φετινή χρονιά τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Λασιθίου.

Η απόφαση του Υπουργείου πάρθηκε λόγω του μικρού αριθμού των αιτήσεων για εγγραφή που είχαν γίνει στο σχολείο.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλη Καρτσωνάκη, μόλις έντεκα μαθητές έκαναν αίτηση για να εγγραφούν στο σχολείο ενώ το όριο που τίθεται για να μπορέσει να λειτουργήσει είναι 15 παιδιά. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή προϊσταμένου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου Μιχάλη Παπαδάκη, «το Μουσικό Σχολείο υφίσταται, δεν παύει η ύπαρξή του στο Λασίθι και φέτος θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να γνωστοποιηθεί καλύτερα η λειτουργία του, να υπάρξει ενδιαφέρον και εγγραφές οπότε από το επόμενο διδακτικό έτος να μπει σε λειτουργία εκπαιδευτική».

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, η οποία κάνει λόγο για «ένα σχολείο που με κόπο και κόστος προετοιμάστηκε αλλά καταργείται ουσιαστικά πριν να ξεκινήσει».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από απαίτηση του Υπουργείου Παιδείας, δεν θα λειτουργήσει φέτος το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου στο Καβούσι, λόγω μικρού αριθμού μαθητών.

Ένα σχολείο που με τόσο κόπο και κόστος προετοιμάστηκε, καταργείται ουσιαστικά πριν να ξεκινήσει. Ένα παλιό όνειρο όλων των Λασιθιωτών, που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο, γκρεμίζεται στους πρώτους δύο μήνες της νέας διακυβέρνησης. Είναι το πρώτο χτύπημα στην Δημόσια Εκπαίδευση του νομού μας και είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

Το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου δημιουργήθηκε στο γεωγραφικό κέντρο του νομού, στο Καβούσι, για να μπορεί να έχει μαθητές και από τους τρεις δήμους και να αποκτήσει επαρκή αριθμό μαθητών. Όλοι ξέραμε ότι το ξεκίνημά του θα ήταν δύσκολο και ότι χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσπάθεια για να ριζώσει αυτή η νέα σχολική μονάδα.

Οι ιδιαιτερότητες του νομού μας έχουν και εδώ την αντανάκλασή τους, όμως η σημασία που έχει η καλλιέργεια της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου στη νέα γενιά επιβάλλει την ξεχωριστή προσπάθεια. Το Λασίθι διεκδικεί τη δημιουργία Μουσικού Σχολείου από το 2000 περίπου. Μπόρεσε να γίνει πράξη μόλις το 2018, καθώς μόνο τότε υπήρξε η πολιτική βούληση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αδιαφόρησε για αυτό το αίτημα, όχι μόνο δεν στήριξε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αλλά την καταργεί ουσιαστικά στην γέννησή της.

Η μαζική αντίδραση όλων των πολιτών και των φορέων του Λασιθίου πρέπει να αναγκάσει την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τη στάση της απέναντι στο νομό μας και να δώσει την αναγκαία ολιγοήμερη παράταση των εγγραφών ώστε να μπορέσουν οι γονείς, που ακόμα δεν έχουν πληροφορηθεί την έναρξη λειτουργίας του σχολείου, να εγγράψουν τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική».

«Η απόφαση αυτή έρχεται αντίθετη με τις προσδοκίες των Λασιθιωτών»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο νέος αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, κάνοντας λόγο για μια απόφαση η οποία προκαλεί «απογοήτευση και αγανάκτηση».

Ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε ότι «και άλλα σχολικά τμήματα έχουν λειτουργήσει με μικρότερο αριθμό» και υπογράμμισε ότι στόχος των της Αντιπεριφέρειας είναι η ανατροπή της απόφασης.

Αναλυτικά η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη:

«Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή της λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου στο Καβούσι μόνο απογοήτευση και αγανάκτηση προκαλεί . Η απόφαση αυτή έρχεται αντίθετη με τις προσδοκίες των Λασιθιωτών , αλλά και του κόσμου που στηρίζει αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση , την κοινότητα Καβουσίου αλλά και το Δήμο της Ιεράπετρας που έχει κάνει τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες , ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο .

Το Υπουργείο χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες αλλά και το αποτέλεσμα που θα έχει για τους μαθητές που επέλεξαν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Μουσικό Σχολείο και πλέον βλέπουν η προσπάθεια τους αυτή να γκρεμίζεται ,προχώρησε αργά χθες το βράδυ σε μια αδικαιολόγητη κίνηση και μάλιστα λίγες ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Φέρνει μάλιστα ως αιτιολογία το μικρό αριθμό μαθητών ενώ είναι γνωστό ότι και άλλα σχολικά τμήματα έχουν λειτουργήσει με μικρότερο αριθμό ενώ στο συγκεκριμένο, μέχρι χθες 09-09-2019 παρευρέθηκαν προκειμένου να αξιολογηθούν συνολικά έντεκα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση , στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την απόφαση αυτή και για το λόγο αυτό έχουν ενημερωθεί οι Βουλευτές ώστε να εξευρεθεί λύση στο θέμα άμεσα . Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, αναμένεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει τις προθέσεις της και να πάρει πίσω την άδικη αυτή απόφαση για την αναστολή λειτουργία του σχολείου ,μιας και ως γνωστόν , όποτε επιθυμεί να κλείσει οριστικά ένα σχολείο, απλά αναστέλλει τη λειτουργία του».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Εφοδος» της... κανονικότητας στα σχολεία
Τι (δεν) αλλάζει τη νεα σχολική χρονιά ● Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι νοιάζεται περισσότερο για τη «βιτρίνα», παρά για την ουσία της εκπαίδευσης. Κι ας έχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια χωρίς...
«Εφοδος» της... κανονικότητας στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι θα ισχύσει για τη δίχρονη προσχολική αγωγή στο Δήμο Μαλεβιζίου
Ο Δήμος Μαλεβιζίου τονίζει ότι θα εφαρμόσει άτυπα την προσχολική αγωγή και όσα προνήπια έχουν εγγραφεί και επιθυμούν να φοιτήσουν, θα έχουν εξασφαλισμένη στέγη.
Τι θα ισχύσει για τη δίχρονη προσχολική αγωγή στο Δήμο Μαλεβιζίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αντιδρούν στον αποκλεισμό παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς
Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΔΟΠΑΦΜΑΗ πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης γονείς παιδιών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών.
Ηράκλειο: Αντιδρούν στον αποκλεισμό παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει η σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στον Άγιο Νικόλαο
Στον Άγιο Νικόλαο θα παραμείνει τελικά η έδρα της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.), μετά από σχετική τροπολογία. Παράλληλα, καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 22 του νόμου...
Παραμένει η σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στον Άγιο Νικόλαο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας