• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.7°C
  0 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  6 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.1°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 18.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 15.4°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  4 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 12.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  93%

Οι εγκαταστάσεις της εγκαταλελειμμένης βιομηχανίας ΑΒΕΑ, στην παραλία της Νέας Χώρας Χανίων. 

Chania Aerial Creations

Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις

 • A-
 • A+
Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του οικοπέδου που στέγαζε την ελαιουργική βιομηχανία ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας.  Κάτοικοι και φορείς ζητούν την απαλλοτρίωση του χώρου των 3 στρεμμάτων για κοινωφελείς σκοπούς, όπως δηλαδή έχει χαρακτηριστεί από το σχέδιο πόλης, μετά τη μετεγκατάσταση της επιχείρησης.  

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του οικοπέδου που στέγαζε την ελαιουργική βιομηχανία ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας.  Κάτοικοι και φορείς ζητούν την απαλλοτρίωση του χώρου των 3 στρεμμάτων για κοινωφελείς σκοπούς, όπως δηλαδή έχει χαρακτηριστεί από το σχέδιο πόλης, μετά τη μετεγκατάσταση της επιχείρησης.  

Στην προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, πριν την αλλαγή τςη δημοτικής αρχής, το Σώμα αποφάσισε με 14 ψήφους έναντι 8 την άρση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και την αποδέσμευσή του και ταυτόχρονα την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης Χανίων και την αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου από κοινωφελείς χρήσεις (αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ) σε γενική κατοικία.

Κάτοικοι της περιοχής που συμμετέχουν στην "Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν.Χώρας" ζητούν την ακύρωση της απόφασης και την αγορά του οικοπέδου από τον Δήμο για τη δημιουργία κοινωφελών εγκαταστάσεων. Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι αναφέρουν τα εξής: 

«Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας, καλούμε τους υπόλοιπους συλλόγους και τους εκκλησιαστικούς παράγοντες της συνοικίας, που διοργανώνουν την «Γιορτή της σαρδέλας» ή “Sardine Festival”, δηλ. το Σύλλογο Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων, τον Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο, το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων, το Σύλλογο Χειμερινών Κολυμβητών "Ο Χάρακας", την Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την Ενορία Αγίας Αικατερίνης, να συμπορευτούν μαζί μας στον αγώνα για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της 24-7-2019 του πρώην δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, να παραδώσει στην τράπεζα Χανίων (ενώ μπορούσε κι έπρεπε να το αγοράσει) το οικόπεδο 3 στρεμ. στη γωνία Ακτή Κανάρη και Γερασ. Παρδάλη βόρεια από τα σχολεία που έχει χαρακτηριστεί από το σχέδιο πόλης «ως χώρος για την ανέγερση εγκαταστάσεων κοινωφελούς σκοπού», χώρος αθλοπαιδιών και πρασίνου. 
Ήδη κι άλλοι φορείς, σύλλογοι, σωματεία και συλλογικότητες των Χανίων, έχουν συμπαραταχθεί στον δίκαιο αγώνα για την απόδοση του οικοπέδου, στη νεολαία, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νέας Χώρας και της πόλης»

Το ιστορικό

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1889 από τον Γάλλο χημικό Ιούλιο Δέη και το 1894 αγοράστηκε από την εταιρία Sahel Tunisien. Το 1917 εξαγοράστηκε από τέσσερις Χανιώτες επιχειρηματίες , που συνέστησαν ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρία ΑΝΑΤΟΛΗ» (ΑΒΕΑ). Το 2004 πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της εταιρίας ενώ το 2014 το 51% των μετοχών της μεταβιβάζεται στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Παρά τις προτάσεις που έγιναν για αναστήλωση των σημαντικότερων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία ενός βιομηχανικού μουσείου για την πόλη ή για τη χρήση του χώρου προς πολιτιστικές δραστηριότητες, κομμάτι του εργοστασίου κατεδαφίστηκε και κτίστηκαν σχολεία. Τα κτίρια που απέμειναν περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.», εταιρίας που ανήκει στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία με τη σειρά της πούλησε τις εγκαταστάσεις στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία “Leptos”. Η εταιρία αυτή έχει πλέον τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του χώρου των 3 στρεμμάτων, μετά την άρση της απαλλοτρίωσης από τον Δήμο.   

Τον Απρίλιο του 2019, οι δύο καμινάδες του κτιριακού συγκροτήματος κηρύχθηκαν διατηρητέες με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και πλέον απαγορεύεται η κατεδάφισή τους. 

Βίντεο με τη σημερινή εικόνα των εγκαταστάσεων από την Chania aerial creations:

 

«Υπόγειες Μεθοδεύσεις»

Μακροσκελή ανακοίνωση με ευθείες βολές κατά του πρώην δημάρχου Τάσου Βάμβουκα αλλά και κατά της Τράπεζας Χανίων εξέδωσε η παράταξη “Ανταρσία στα Χανιά” καταγγέλλοντας της συγκεκριμένη απόφαση. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

«Η απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για παραχώρηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ στην Τράπεζα Χανίων και μέσω αυτής, σε εταιρίες συμφερόντων Λεπτού, για την ανέγερση ξενοδοχείων είναι αντιδημοκρατική, σκανδαλώδης, ανήθικη και αποτελεί προϊόν υπόγειων μεθοδεύσεων μεταξύ της απερχόμενης δημοτικής αρχής Βάμβουκα και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, αρωγός κάθε λογής οικονομικών συμφερόντων, με την απόφασή του να μην διεκδικήσει και να μην υπερασπιστεί τον κοινωφελή χαρακτήρα του χώρου ΑΒΕΑ επιτρέποντας τη μετατροπή του σε ιδιόκτητο οικόπεδο για λογαριασμό της Τράπεζας Χανίων και μάλιστα λίγες μέρες πριν παραιτηθεί, ξεπέρασε τον εαυτό του. Ευτέλισε την οποιαδήποτε έννοια δημοκρατίας και ηθικής και με μόλις 14 ψήφους έναντι 8, χάρισε το οικόπεδο στους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες φίλους του.

Η δημιουργία ενός ξενοδοχείου – τερατουργήματος σε ένα χώρο φιλέτο όπως αυτός της ΑΒΕΑ, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την περιοχή της Νέας Χώρας, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη και τείνει να μετατραπεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο. Αποτελεί σκάνδαλο τα παιδιά σε όλα τα γειτονικά σχολεία να στοιβάζονται σε κλειστοφοβικές αυλές – κλουβιά την ίδια στιγμή που χώροι όπως αυτός χαρίζονται στο κεφάλαιο.
Είναι πρόκληση νηπιαγωγεία της περιοχής να στεγάζονται σε χώρους επικίνδυνους για την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή παιδιών και εκπαιδευτικών και την ίδια στιγμή να σπαταλούνται εκατομμύρια σε έργα βιτρίνας, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους ξενοδόχους της περιοχής. Είναι πρόκληση οι κάτοικοι της ιστορικής αυτής γειτονιάς και οι ανάγκες τους να εξοβελίζονται, στο όνομα της επιχειρηματικότητας και του πλουτισμού μιας μικρής μειοψηφίας.
Ο αγώνας για να μην παραχωρηθεί το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ στα τραπεζιτικά και ιδιωτικά συμφέροντα και η διεκδίκηση της δημιουργίας ενός χώρου αθλητισμού και πρασίνου στην πόλη δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο αγώνα.

Είναι συνέχεια των αγώνων για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων που έχουν δοθεί στα Χανιά στο παρελθόν (παραλία των Αγ. Αποστόλων, στρατόπεδο Μαρκοπούλου κλπ). Είναι τμήμα των αγώνων που δίνονται σε όλη τη χώρα από τις Σκουριές μέχρι τη Λευκίμη και από τη Μαγνησία μέχρι την Ραφήνα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Είναι αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματικοποίηση των ελεύθερων χώρων και της πόλης και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους αγώνες που δίνουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Από τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία μέχρι τη Σιβηρία και από το Ελληνικό μέχρι το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ στα Χανιά οι καπιταλιστές χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάπτυξη καταστρέφουν το φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Μοναδικό κίνητρο είναι τα κέρδη τους. Εξαπατούν λέγοντας ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας όμως την ίδια στιγμή απειλούν χιλιάδες άλλους ανθρώπους με την ανεργία όπως στην Creta Farm, την «ΠΙΤΣΟΣ» και οδηγούν σε «εθελούσιες» εξόδους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τη ΔΕΛΤΑ. Οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη που υπόσχονται οι τραπεζίτες και οι διάφοροι επενδυτές τύπου Λεπτού είναι λιγοστές, κακοπληρωμένες και προϋποθέτουν τη διάλυση τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων όσο και της δυνατότητας των απλών ανθρώπων και των κατοίκων της κάθε εργατογειτονιάς να αποφασίζουν για την διαμόρφωση των όρων ζωής τους με βάση τα δικά της κοινωνικά συμφέροντα.

Η απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ανατραπεί. Χρειάζεται να στηρίξουμε μαζικά τις αντιστάσεις των κατοίκων της γειτονιάς τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και έξω από αυτό με τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας των Χανίων. Εργαζόμενοι, μαθητές εκπαιδευτικοί, γονείς, νεολαίοι να ενώσουμε τη φωνή μας βροντοφωνάζοντας «φτάνει πια»!! Οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους!!
Δεν χωράνε μέσα στα παζάρια και τους εκβιασμούς που γίνονται, πάνω και κάτω από το τραπέζι, για τη διαμόρφωση δεδομένων και συσχετισμών στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Είναι πλέον καιρός να πραγματοποιηθεί αυτό που δεν είχε συμβεί εδώ και είκοσι ολόκληρα χρόνια: η απαλλοτρίωση του οικοπέδου από τον Δήμο Χανίων για τη δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου και αθλοπαιδιών είναι μονόδρομος! Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι για να εμπιστευόμαστε την κάθε αφηρημένη υπόσχεση. Η λύση δεν θα έρθει από υπόγειες συμφωνίες και προφορικές υποσχέσεις αλλά από τους εργαζόμενους και τα κινήματα που στην Ελλάδα και διεθνώς διαδηλώνουν και αγωνίζονται.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τα κινήματα που καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα για το περιβάλλον με μια συντονισμένη παγκόσμια ημέρα δράσης την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη απευθύνοντας και έκκληση στα συνδικάτα να προχωρήσουν σε παγκόσμια απεργιακή κινητοποίηση με κεντρικό αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για τη σωτηρία του πλανήτη.

Η νέα τεράστια οικολογική καταστροφή αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο αυτή την πρωτοβουλία. Όλοι μαζί στους δρόμους  ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Γιατί ο αγώνας ενάντια στην δολοφονική  εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης είναι ενιαίος. Η πάλη για τον επιβίωση του πλανήτη δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν στρέφεται και ενάντια  στο καθεστώς της εκμετάλλευσης που την δημιουργεί. Ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό δεν έχει νόημα αν δεν έχει σαν βασικό του στόχο την επιβίωση του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη γη.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων
Φρένο στα επενδυτικά σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης και της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ βάζουν με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το ΚΑΣ σε ό,τι αφορά το κτίριο της 5ης Μεραρχίας...
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατά της μονάδας φυσικού αερίου στο Πέρα Πλατάνι o Δήμος Χανίων
Αρνητικό στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στο Πέρα Πλατάνι, εμφανίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο με ομόφωνη απόφαση τάσσεται κατά της επένδυσης.
Κατά της μονάδας φυσικού αερίου στο Πέρα Πλατάνι o Δήμος Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι δεξαμενές καυσίμων και νέο εργοστάσιο στο Πέρα Πλατάνι»
Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δηλώνει αντίθετη στη δημιουργία δεξαμενών καυσίμων και νέου εργοστασίου στην περιοχή Πέρα Πλατάνι Ακρωτηρίου.
«Όχι δεξαμενές καυσίμων και νέο εργοστάσιο στο Πέρα Πλατάνι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρύτανης - «ξενοδόχος» με τις ευλογίες της Ν.Δ.
«Θολά σημεία» και ζητήματα ηθικής τάξεως προκύπτουν για τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκη στην υπόθεση εκχώρησης των τριών ιστορικών κτιρίων του ιδρύματος με σκοπό τη μετατροπή τους σε...
Πρύτανης - «ξενοδόχος» με τις ευλογίες της Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων για το κτίριο της Μεραρχίας
Κατά της ιδιωτικοποίησης, τάσσεται η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, οι οποία με παρέμβασή τους παίρνουν θέση, σχετικά με το κτίριο της Παλιάς Μεραρχίας. Η Πρωτοβουλία προτείνει το ένα κτίριο να γίνει...
H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων για το κτίριο της Μεραρχίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας