• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.5°C / 35.3°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 36.5°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 32.0°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.5°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.1°C / 35.4°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.4°C / 33.4°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  37%

Ο κόλπος Καστελίου στην Κίσσαμο

Απομακρύνεται το επικίνδυνο πλοίο από το λιμάνι της Κισσάμου

 • A-
 • A+

Σε μέτρα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος προχώρησε το Λιμενικό Ταμείο Χανίων μετά την κλίση που παρουσίασε το πλοίο «SKYLARK», το οποίο παραμένει στο λιμάνι της Κισσάμου εδώ και 1,5 χρόνο καθώς το εγκατέλειψε η πλοιοκτήτρια εταιρεία. 

Το Λιμενικό Ταμείο Χανίων προχώρησε σε μια σειρά μέτρων όπως η άντληση από τα εισερχόμενα ύδατα, με αποτέλεσμα το πλοίο να μην παρουσιάζει πλέον κλίση, έχοντας απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο διαρροής πετρελαίων ή πετρελαιοειδών καταλοίπων στο περιβάλλον.

Παράλληλα έχουν αρχίσει ήδη οι διαδικασίες, ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα ασφαλούς απομάκρυνσης του πλοίου εκτός λιμένος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, το πλοίο άρχισε να παίρνει νερά και να παρουσιάζει κλίση, δημιουργώντας κίνδυνο ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου της Κισσάμου, από πετρέλαιο και λάδια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Ταμείου Χανίων:

«Tο φορτηγό πλοίο SKYLARK, μήκους 61,5 μέτρων, σημαίας PALAU, τον Φεβρουάριο του 2018 , πλέοντας στα ανοιχτά της Κισσάμου, μετά από σοβαρή μηχανική βλάβη που είχε παρουσιάσει, είχε αναγκαστικά ρυμουλκηθεί στο λιμάνι Καβονησίου Κισσάμου , και του είχε επιβληθεί αναγκαστική κράτηση για θέματα ελλείψεων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, από Επιθεωρητές του Λιμενικού Σώματος , μέχρι αποκαταστάσεως των ελλείψεων και βλαβών από την αλλοδαπή πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Επειδή όμως η εν λόγω πλοιοκτήτρια εταιρεία εγκατέλειψε το πλοίο, μαζί με το αλλοδαπό πλήρωμά του, (το οποίο επαναπατρίστηκε κατόπιν μεσολάβησης ευρωπαϊκών ασφαλιστικών οργανισμών), χωρίς να αποκαταστήσει την αξιοπλοΐα του πλοίου και οι δανειστές του πλοίου προέβησαν σε δικαστική διεκδίκηση των οφειλομένων, τα αρμόδια δικαστήρια επέβαλαν συντηρητική κατάσχεση, με απαγόρευση απόπλου του καθώς και απαγόρευση μεταβολής της φυσικής και πραγματικής κατάστασης του πλοίου.

Το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, για την εύρυθμη λειτουργία του εκεί λιμανιού και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, προέβη από την πρώτη στιγμή σε σειρά ενεργειών, πάντα λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα από τον νόμο προβλεπόμενα αλλά και την πραγματική και νομική κατάσταση του πλοίου και ενδεικτικά: επέκταση δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο σημείο πρόσδεσης του πλοίου, τοποθέτηση προληπτικά φραγμάτων αντιρρύπανσης, άντληση υγρών μηχανής για την αποφυγή διαρροής με περιβαλλοντικά κατάλληλη διαχείριση κατόπιν καθοδήγησης λιμενικής αρχής, σύσταση αρμοδίως απαιτούμενων εκ του νόμου γνωμοδοτικών επιτροπών, αποτελούμενη από πέντε προβλεπόμενους φορείς για το θέμα, αναζήτηση ιδιοκτητών για νόμιμη επίδοση εγγράφων προσκλήσεων μέσω και Υπουργείου Εξωτερικών, διερεύνηση του τρόπου άντλησης, μεταφοράς και διαχείρισης των πετρελαίων που είχε για την κίνησή του το πλοίο, σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, επανατοποθέτηση φραγμάτων τα οποία παρασύρθηκαν από τις θεομηνίες του χειμώνα και άλλα.

Προσφάτως, παρατηρήθηκε κλίση στο πλοίο μετά από εισροή υδάτων, λόγω της όλης κατάστασής του. Το ΛΤΝΧ ενεργοποιώντας τις επείγουσες διαδικασίες και όπως ορίζει ο νόμος επενέβη με μια σειρά ενεργειών, ανάθεσε σε εξειδικευμένο ναυπηγό επιθεωρητή, καθώς και σε δύτη αλλά και σε εξειδικευμένο συνεργείο ναυπηγικών εργασιών την αντιμετώπιση και στεγανοποίηση του σημείου εισροής υδάτων καθώς και την εκκένωση του πλοίου από υγρά κατάλοιπα και πετρέλαια, απέστειλε ειδικό βυτίο και ολοκλήρωσε την άντληση των πετρελαίων κίνησης του πλοίου, με άλλη ειδική διαδικασία άντλησε τα εισερχόμενα ύδατα κλπ υγρά, με αποτέλεσμα το πλοίο να μην παρουσιάζει πλέον κλίση, έχοντας απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο διαρροής πετρελαίων ή πετρελαιοειδών καταλοίπων στο περιβάλλον.

Επιπροσθέτως, το Λιμενικό Ταμείο, έχει εκκινήσει διαδικασίες, ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα ασφαλούς απομάκρυνσης του πλοίου εκτός λιμένα Καβονησίου Κισσάμου.

Με την ευκαιρία ο Πρόεδρος του ΛΤΝΧ θέλει να ευχαριστήσει όλες τις Υπηρεσίας (Τελωνείο, Λιμεναρχείο, κλπ) και τους ιδιώτες αλλά και το προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων που βοήθησαν στην όλη επιχείρηση, αποτρέποντας τον κίνδυνο διαρροής των περιεχομένων πετρελαίων και πετρελαιοειδών στο λιμάνι και στην ευρύτερη περιοχή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνδυνος ρύπανσης από πλοίο που βυθίζεται στον κόλπο Καστελίου
Το σκάφος είχε κατασχεθεί πριν από δύο χρόνια περίπου ωστόσο παραμένει δεμένο στο λιμάνι μέχρις ότου λυθεί δικαστικά η υπόθεση που αφορούσε το φορτίο του.
Κίνδυνος ρύπανσης από πλοίο που βυθίζεται στον κόλπο Καστελίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Όλοι αθώοι για το πλοίο-«βόμβα» 
Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά  αποφάσισε την αθώωση και των εννέα κατηγορουμένων για την υπόθεση του «Andromeda».
Όλοι αθώοι για το πλοίο-«βόμβα» 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναχώρησε το πλοίο με τα εκρηκτικά και από τη Σούδα
Αναχώρησε το πρωΐ της Κυριακής από τη στρατιωτική ζώνη της Σούδας, όπου βρισκόταν για οκτώ μήνες, το πλοίο «Mekong Spirit», το οποίο μετέφερε 81 κοντέινερ με εκρηκτικά. Το πλοίο αναμένεται να οδηγηθεί στο...
Αναχώρησε το πλοίο με τα εκρηκτικά και από τη Σούδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βυθίστηκε πλοίο που προσάραξε στα Μάταλα - Σώοι οι επιβαίνοντες
Ένα πλοίο εξέπεμψε SOS όταν, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, προσάραξε σε βραχώδη περιοχή στα Μάταλα Ηρακλείου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν η ΕΜΑΚ και το Λιμενικό προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους οκτώ ναυτικούς...
Βυθίστηκε πλοίο που προσάραξε στα Μάταλα - Σώοι οι επιβαίνοντες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στην υπηρεσία του ΕΛΚΕΘΕ το Γαλλικό ερευνητικό πλοίο
Το Γαλλικό ερευνητικό πλοίο, στο οποίο μετέχουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, παρουσίαστηκε την Τρίτη σε ειδική εκδήλωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού...
Κρήτη: Στην υπηρεσία του ΕΛΚΕΘΕ το Γαλλικό ερευνητικό πλοίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας