Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Συνεχίζεται το Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων

Κρήτη: Συνεχίζεται το Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων

  • A-
  • A+

Με την συνδιοργάνωση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης της Περιφέρειας Κρήτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων στο Ξενοδοχείο Ατλαντίς παρουσία διακεκριμένων ομιλητών από 100 περίπου χώρες.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να εστιάσει στα θέματα βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών.

Στο συνέδριο προβλέπεται η οργάνωση ειδικής θεματικής στα ελληνικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ορθή διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο δήμων ενώ πολλοί εκπρόσωποι ΦΟΔΣΑ και Δήμων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ομιλητών.

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ .Μανόλης Κοκοσάλης στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του συνεδρίου, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλο τον πλανήτη, την Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.
 
Ο κ. Κοκοσάλης απευθυνόμενος στους 500 συνέδρους από 100 χώρες που μετέχουν  σε αυτό τόνισε ότι «η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και γίνεται όλο και πιο περίπλοκη καθημερινά, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της εκβιομηχάνισης και των αλλαγών στον τρόπο ζωής».

«Σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε, «η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι η σημαντικότερη υπηρεσία που κάθε πόλη προβλέπει για τους κατοίκους της. Η ανάδειξη των δυνατοτήτων και ευκαιριών για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και εξοικονόμησης πόρων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας», επεσήμανε ο κ. Κοκοσάλης

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν γίνει στην Κρήτη, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ είπε ότι είναι πρώτη Περιφέρεια της χώρας που εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.

Η εσπερίδα στο Ρέθυμνo

Ο κ. Κοκοσάλης στην ομιλία του χαιρέτησε  την πρωτοβουλία της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής να εντάξουν στα πλαίσια 7ΟΥ Διεθνούς Συνεδρίου την υλοποίηση Εσπερίδας στο Ρέθυμνο το Σάββατο 29 Ιουνίου, ειδικά αφιερωμένη στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα .
 
Είναι πολύ σημαντικό, είπε, ότι για πρώτη φορά, στα πλαίσια ανάπτυξης προγραμμάτων ενημέρωσης και εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις των συνέδρων σε τοπικές μονάδες παραγωγής.

Με την μετάβαση του αγροκτηνοτροφικού τομέα στην Κυκλική Οικονομία  μπορούν να επιτευχθούν μείωση αποβλήτων, αποτελεσματική αλυσίδα αξιών, αύξηση εσόδων λόγω ζήτησης «πράσινων» προϊόντων και εντονότερη αξιοποίηση ενέργειας από βιομάζα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη των εργασιών του το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 9.00πμ θα γίνει επίσκεψη στην πιλοτική μονάδα που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του LIFE έργου Food4Feed, όπου υπολείμματα τροφών από ξενοδοχεία μετατρέπονται σε ζωοτροφή χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια καθώς και μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης στη Βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ρέθυμνο (σε τρεις διαφορετικές μονάδες) με έμφαση στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
 
Θα ακολουθήσει εσπερίδα στο Ρέθυμνο με θέμα: «Η Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία»  Η εσπερίδα θα διεξαχθεί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» την ίδια ημέρα στις  18:00 το απόγευμα.

Στην εσπερίδα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν για την Κυκλική Οικονομία και όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της μέσω καινοτόμων δράσεων, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

O κύριος στόχος της εσπερίδας και των βιωματικών εμπειριών κυκλικής οικονομίας στην κτηνοτροφία και στην γεωργία της Κρήτης είναι, η ένωση των δυνάμεων του επιστημονικού κόσμου και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δυναμικό σύστημα παραγωγής στο πνεύμα της πράσινης γεωργίας και κτηνοτροφίας η οποία θα βρίσκεται υπό επιστημονικό έλεγχο και θα υποστηρίζεται από ενεργούς παραγωγούς του πρωτογενή τομέα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρήτη: Αναγκαία η ανάπτυξη της στρατηγικής της γαλάζια οικονομίας
Περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, αφορούν τη γαλάζια οικονομία, σύμφωνα με το όσα ειπώθηκαν στην σχετική ημερίδα την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης. Στην...
Κρήτη: Αναγκαία η ανάπτυξη της στρατηγικής της γαλάζια οικονομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία
Πληροφορίες για τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, έννοιες που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών και που με την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών, οδηγούν στη...
Κρήτη: Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιούνται στην Κρήτη δύο Διεθνή Επιστημονικά συνέδρια, με επίκεντρο το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και σημαντικά έργα περιβαλλοντικής σημασίας στο νησί.
Η εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένα βήμα πιο κοντά το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης εγκατάστασης προεπεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία ανοίγει δρόμο για την δημιουργία του Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας...
Ένα βήμα πιο κοντά το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας