• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.6°C / 0.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.8°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / -1.1°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.2°C / -0.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -4.4°C
  4 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 5.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.5°C
  6 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 2.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.9°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -0.5°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.8°C
  5 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 0.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  43%

Εγκρίθηκε το έργο για την προστασία από τη διάβρωση της ακτής στην Βιάννο

 • A-
 • A+

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που αφορά στην προστασία από την διάβρωση της ακτής Καστρίου - Κερατόκαμπου, του Δήμου Βιάννου.

Tο έργο αφορά στην κατασκευή έργων προστασίας από διάβρωση της ακτής Καστρίου – Κερατόκαμπου στα νότια παράλια του Ηρακλείου Κρήτης σε μήκος 1200 m περίπου.

Τα έργα θα κατασκευαστούν σε δύο φάσεις:

Κατά την Α΄ φάση, προβλέπεται η κατασκευή των έξι (Κ2-Κ7) από τους συνολικά εφτά προβλεπόμενους ύφαλους κυματοθραύστες.

Οι κυματοθραύστες θα κατασκευαστούν από φυσικούς ογκολίθους (Φ.Ο.) και θα έχουν μήκος ύφαλης στέψης 104 m με διάκενο 46 m.

Όλοι οι κυματοθραύστες τοποθετούνται σε μια απόσταση 80 – 110 m από την ακτογραμμή, σε βάθος ποδός περίπου -3 m κάτω από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ.), ενώ καλύπτουν συνολικό μήκος 1.200 m περίπου.

Η στέψη των κυματοθραυστών έχει πλάτος 12 m και βρίσκεται σε βάθος 0,25 m κάτω από τη Μ.Σ.Θ. Επιπρόσθετα, θα κατασκευαστεί προσωρινά πρόβολος μήκους 50 m στο δυτικό πέρας του συστήματος. Ακόμη, δημιουργείται μέτωπο προστασίας ακτής από φυσικούς ογκόλιθους σε μήκος 330 m, στην περιοχή που έχει παρατηρηθεί η εντονότερη διάβρωση και έχει υποσκαφεί ο παραλιακός δρόμος. Η θωράκιση από Φ.Ο. οριοθετείται με την κατασκευή δύο προβόλων. Ο ανατολικός πρόβολος έχει μήκος 20 m ενώ ο δυτικός έχει μήκος 30 m.

Στο τελευταίο τμήμα, προ του χειμάρρου, τοποθετείται ένας εγκάρσιος πρόβολος μήκους 64 m περίπου. Επιπρόσθετα, δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου, και σε απόσταση 100 m περίπου, θωρακίζεται η ακτογραμμή η οποία υφίσταται διάβρωση και υποσκαφή, σε μήκος 50 m περίπου. Στο πέρας της θωρακίσεως αυτής κατασκευάζεται εγκάρσιος πρόβολος, μήκους 30 m.

Κατά τη Β΄ φάση, όταν αυτή υλοποιηθεί, θα γίνει καθαίρεση του προσωρινού δυτικού προβόλου και θα κατασκευαστεί ο δυτικότερος ύφαλος κυματοθραύστης (Κ1, ίδιας γεωμετρίας με τους υπόλοιπους), ο οποίος θα τοποθετηθεί σε απόσταση 40 m από τον νέο προτεινόμενουπήνεμο μώλο του αλιευτικού καταφυγίου.

Ο δήμαρχος Βιάννου δήλωσε σχετικά:

«Με την σημερινή έγκριση των όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αποκατάστασης της διάβρωσης κατά μήκος της ακτογραμμής των οικισμών Καστρίου και Κερατόκαμπου ολοκληρώνεται ο πρώτος και ο κυριότερος στόχος που είχαμε θέσει ως Δημοτική Αρχή.

Έχοντας πλέον την εγκεκριμένη ώριμη μελέτη προχωράμε στην διεκδίκηση των πιστώσεων που απαιτούνται για την κατασκευή ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Για να φθάσουμε ως εδώ απαιτήθηκαν πολλές ώρες δουλειάς επισκέψεων σε υπηρεσίες και κυρίως στοχευόμενες προσεκτικές ενέργειες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πώς αποτελεί σήμερα το μοναδικό έργο σε επίπεδο Κρήτης που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την διάβρωση σε ένα μήκος 1.200 μέτρων ακτογραμμής παράλληλα με την ανάπλαση της υφιστάμενης παραλιακής οδού.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιανάκη για την πραγματικά καθημερινή του προσπάθεια στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα . Επίσης τους μελετητές του έργου, την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βιάννου για την πολύτιμη συνεργασία, καθώς τους Αντιδημάρχους του Δήμου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που στάθηκαν αρωγοί στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Συνεργασία ΙΤΕ - Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της διάβρωσης
Έρευνα σχετικά με την εκτίμηση του ποσοστού εδαφικής διάβρωσης στην Κρήτη, θα διεξάγουν τα δύο κορυφαία ιδρύματα του νησιού. Με τη χρήση τεχνολογιών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων...
Συνεργασία ΙΤΕ - Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της διάβρωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χάνονται» οι ακτογραμμές της Κρήτης λόγω της διάβρωσης
Τέταρτη στη λίστα με τις πιο διαβρωμένες ακτογραμμές της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζουν οι ακτές της Κρήτης, όπου το 65,8 % των παραλιών βρίσκεται υπό διάβρωση. Σύμφωνα...
«Χάνονται» οι ακτογραμμές της Κρήτης λόγω της διάβρωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Η διάβρωση προκάλεσε καθίζηση στο Κουμ Καπί
Καθίζηση στο οδόστρωμα σημειώθηκε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης των Χανίων, στην περιοχή Κουμ Καπί. Η θάλασσα φαίνεται ότι προκάλεσε σημαντική διάβρωση στο σημείο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το οδόστρωμα,...
Χανιά: Η διάβρωση προκάλεσε καθίζηση στο Κουμ Καπί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάνουν την παραλία... πισίνα
Αναβρασμός επικρατεί στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου για τα έργα που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ιδιωτική εταιρεία στην παραλία του Γαργαδόρου, στη νότια πλευρά της πόλης, με σκοπό τη διαπλάτυνση της...
Κάνουν την παραλία... πισίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραλίες εξοπλίστηκαν για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης
Κοντέινερ με ειδικό αντιρρυπαντικό εξοπλισμό, κατάλληλα για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, προμηθεύτηκε η Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ για παραλίες του Δήμου Μαλεβιζίου. Ο εξοπλισμός τοποθετήθηκε στις παραλίες της...
Παραλίες εξοπλίστηκαν για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την παραλία Γαργαδόρου
Επιστολή στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη, σχετικά με τα αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας ακτής στο Γαργαδόρο, με την οποία ζητά να ενημερώσουν εντός 30 ημερών για μια...
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την παραλία Γαργαδόρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας