• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.0°C
  5 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.7°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 22.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 16.9°C
  5 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.5°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 19.9°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.2°C
  5 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 19.2°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  75%

Ένας τεράστιος λαγοκέφαλος που φτάνει περίπου το μισό μέτρο σε μήκος, αλιεύτηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του λαγοκέφαλου στην Κρήτη

 • A-
 • A+

Έκτακτη σύσκεψη με θέμα την αυξανόμενη παρουσία του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, ενημέρωσαν τη συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη και το προσωπικό της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις που υλοποιούνται και προγραμματίζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λεσεψιανών (εισβολικών) θαλάσσιων ειδών στην Κρήτη. 

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη στις αρχές Απριλίου, στην οποία συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για τη διαχείριση πρωταρχικά του ζητήματος της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου λόγω εντατικοποίησης της κλιματικής αλλαγής και, πριν τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, οι ειδικοί επιστήμονες ιχθυολόγοι του ερευνητικού Ιδρύματος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου συζητούν με τη Συντονίστρια τις προγραμματισμένες και προτεινόμενες ενέργειες τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τη βιώσιμη διαχείριση του φαινομένου στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα.   

Όπως τόνισε η Νότα Περιστερακη, από το ΕΛΚΕΘΕ: «Έχει πάρει μεγάλη έκταση αυτό το θέμα και υπάρχει κινδυνολογια, ενώ δεν θα έπρεπε. Δεν είναι και τόσο σοβαρό, όσον αφορά το περιστατικό που έγινε. Ωστόσο, ο λαγοκεφαλος συνεχίζει να αφορά την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον. Εμείς ενημερώνουμε τις αρχές και βλέπουμε τι πρέπει να γίνει. Η κ. Κοζυρακη μας είπε ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει με τον τρόπο που μπορεί. Θα έχει κάποια συνάντηση με την Διαχειριστική Αρχή από την οποία θα ζητήσει να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για να μελετηθεί περισσότερο το θέμα.

«Συζητήσαμε επίσης με την κ. Κοζυρακη το θέμα της αποζημίωσης των αλιεων για τις ζημιές που παθαίνουν από τον λαγοκεφαλο. Εμείς εδώ και πολλά χρόνια έχουμε στείλει ειδική έκθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξουμε ότι αυτό το είδος είναι επικίνδυνο και για την αλιεία αλλά και για τον άνθρωπο, δημιουργεί ζημιές και προβλήματα. Ήδη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα τέτοιο είδος, οπότε με βάση αυτό μπορούν να δοθούν και κάποιες αποζημιώσεις από την Ε. Ε. Έχουμε ήδη υποβάλλει μια πρόταση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για την αξιοποίηση του λαγοκεφαλου και την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας», κατέληξε η ίδια.

Η κα. Κοζυράκη, εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα εκτίμησης των πραγματικών δεδομένων και τη λήψη διαχειριστικών μέτρων αντιμετώπισης, αποζημίωσης και αξιοποίησης, ενημερώνει τους φορείς για τις ενέργειες της προς πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η κα. Κοζυράκη συνομίλησε για το συγκεκριμένο θέμα χθες με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπο Κασίμη, Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε στη Συντονίστρια συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δράσεις, που θα εκκινήσουν άμεσα για την Κρήτη, της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου ώστε να υπάρξει σχέδιο διαχείρισης των λεσεψιανών ειδών και μελέτη περίπτωσης για την ικανή αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου.   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα τοξικά και δηλητηριώδη είδη των ελληνικών θαλασσών
Διευκρινήσεις σχετικά με τοξικά και δηλητηριώδη είδη που έχουν έρθει πρόσφατα στις ελληνικές θάλασσες δίνει η περιβαλλοντική οργάνωση «iSea», επισημαίνοντας ότι η κατανάλωση ορισμένων ειδών μπορεί να οδηγήσει...
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα τοξικά και δηλητηριώδη είδη των ελληνικών θαλασσών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Προβληματισμός από την αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων
Την προσοχή, τόσο στους λουόμενους όσο και στους ψαράδες, εφιστά το ΕΛΚΕΘΕ σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με την ανησυχητική αύξηση που...
Κρήτη: Προβληματισμός από την αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαγοκέφαλος μισού μέτρου αλιεύτηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου
Ένας τεράστιος λαγοκέφαλος μισού μέτρου, αλιεύτηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το δεύτερο πιο τοξικό ζώο στον πλανήτη, έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στις ακτές της Κρήτης και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για...
Λαγοκέφαλος μισού μέτρου αλιεύτηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Επικίνδυνος για κατανάλωση ο λαγοκέφαλος
Στην επικινδυνότητα του ψαριού λαγοκέφαλος εφιστώντας την προσοχή σε όλους, ότι δεν πρέπει να καταναλωθεί αφού πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο, αναφέρεται η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής...
Επικίνδυνος για κατανάλωση ο λαγοκέφαλος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόσα μικροπλαστικά φάγαμε σήμερα;
Πρώτη στο είδος της έρευνα αποδεικνύει ότι ετησίως καταπίνουμε μαζί με το φαγητό που τρώμε, το νερό που πίνουμε αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε από 39.000 έως 121.000 μικροπλαστικά σωματίδια.
Πόσα μικροπλαστικά φάγαμε σήμερα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας