Τα βραβεία του 5ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων 2018-2019 ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.
Σύμφωνα με τος διοργανωτές, υποβλήθηκαν συνολικά 43 συμμετοχές από σχολεία της Κρήτης. Συγκεκριμένα, 18 συμμετοχές (εφημερίδες – περιοδικά) από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, 12 συμμετοχές από Γυμνάσια και 13 συμμετοχές από Λύκεια.
Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό υπήρχαν οι εξής κατηγορίες:
- Σχολικό έντυπο: αφορά στις εφημερίδες και τα περιοδικά τάξεων ή σχολείων που έχουν εκδοθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2018- 2019. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες, τα ηλεκτρονικά περιοδικά καθώς και όποια άλλη μορφή έντυπης αποτύπωσης μιας ομαδικής, δημοσιογραφικής σχολικής εργασίας.
- Μαθητικό ρεπορτάζ ή φωτορεπορτάζ: Αφορά στην έρευνα γύρω από ένα θέμα ή εργασίες στο συγκεκριμένο είδος ρεπορτάζ το οποίο δημιουργείται από εικόνες καιλεζάντες με σκοπό την εξιστόρηση ενός γεγονότος. Συνήθως αφορά σε φωτογραφικό υλικό και σε κάποιες περιπτώσεις βίντεο. Εκείνο το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό στοιχείο στο φωτορεπορτάζ είναι οι εκφράσεις στα πρόσωπα όπως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τα γεγονότα καθώς και η εφευρετικότητα στις περιγραφές που συνοδεύουν τις φωτογραφίες .
- Μαθητική συνέντευξη:. Συνέντευξη είναι η συζήτηση που έχει ένας δημοσιογράφος με ένα πρόσωπο ή πρόσωπα που για διάφορους λόγους έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού. Στόχος της συνέντευξης, του ρεπορτάζ, αλλά και γενικά της δημοσιογραφίας είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια μέσα από τη ματιά του προσώπου που την ερευνά.
- Μαθητικό άρθρο: Στην κατηγορία αυτή θα ενταχθούν οι εργασίες εκείνες που δεν περιλαμβάνονται στις προηγούμενες δύο αλλά αποτελούν πρωτότυπες μορφές μαθητικής έκφρασης (χρονικά, αφιερώματα, λογοτεχνικές αναφορές) χωρίς υποχρεωτικά να αντιστοιχούν στον στενό ορισμό του «άρθρου».
- Μαθητικού σκίτσο – γελοιογραφία: Περιλαμβάνει σχέδια προσώπων ή πραγμάτων με γελοιογραφικό ή άλλο περιεχόμενο με στόχο τον χιουμοριστικό σχολιασμό της επικαιρότητας.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούνταν από τους:
- Πρόεδρος: Αντώνης Σανουδάκης – Σανούδος, Καθηγητής ιστορίας-συγγραφέας.
- Γιώργος Δασκαλάκης, εκπαιδευτικός, πρόεδρος Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία».
- Γιώργος Πιτσιτάκης, εκπαιδευτικός- ιστορικός ερευνητής.
- Μάριος Διονέλλης, δημοσιογράφος- μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
- Ελένη Βακεθιανάκη, δημοσιογράφος - μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.
- Μαρία Μελεσσανάκη, εκπαιδευτικός - μέλος της επιστημονικής εταιρίας του Σχολικού Ραδιοφώνου.
- Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε σχετική ανακοίνωση:
«Για ακόμα μία χρονιά οι μαθητές από τα σχολεία της Κρήτης διέπρεψαν με τη συμμετοχή τους στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημοσιογραφίας. Τα σχολικά έντυπα, τα ρεπορτάζ, τα άρθρα και οι συνεντεύξεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό ήταν καθρέφτης του ευρύτατου πεδίου ενδιαφερόντων και προβληματισμών που έχει η νεολαία της Κρήτης αλλά και της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι φέτος υπήρξε μεγαλύτερη διασπορά με πολλές υποβολές εντύπων και εργασιών από δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης, που, μαζί με τις σταθερές παρουσίες από τα αστικά κέντρα, συγκέντρωσαν έναν μοναδικό πλούτο μαθητικής δημοσιογραφικής παραγωγής για το νησί.
Ο διαγωνισμός διαρθρώνεται σε πέντε ξεχωριστές ενότητες για τα έντυπα, για τα ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ, για τις συνεντεύξεις, για τα άρθρα ενώ για φέτος πρώτη φορά προστέθηκε και η κατηγορία σκίτσου-γελοιογραφίας με την υποστήριξη του γνωστού σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη.
Τα βραβεία χωρίζονται και ηλικιακά σε τρεις κατηγορίες για Δημοτικά – Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια και Λύκεια. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής απευθύνουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς τονίζοντας την ικανοποίησή τους για τον ολοένα και αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας του έργου της, σχετικά με την επιλογή των καλύτερων από τις συμμετοχές που υποβλήθηκαν».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας