• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.0°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.4°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.1°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.4°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 14.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 18.2°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 14.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  76%

Γαύδος: Καταγγελία για χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος

 • A-
 • A+

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν οι δύο, αντιπολιτευόμενες πλέον, παρατάξεις της Γαύδου, με αφορμή την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. 

Οι δύο υπόλοιπες παρατάξεις που ήταν υποψήφιες στις εκλογές («Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου»  Καλλίνικου Γκέλη και «Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου» Τσιγωνάκης Μανώλης») καταγγέλουν ότι στη νικήτρια των εκλογών προσμετρήθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια, κατόπιν ένστασης του εκλογικού αντιπρόσωπου, ο οποίος νωρίτερα είχε δεχθεί, όπως υποστηρίζουν, την ακυρότητα των συγκεκριμένων ψηφοδελτίων.

Μάλιστα, όπως τονίζουν στην ανακοίνωση, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τα οποία έδειχναν ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, ο εκλογικός αντιπρόσωπος προέβη στην ένσταση και τελικά το τελευταίο ψηφοδέλτιο έδωσε τη νίκη στην παράταξη της Στεφανάκης Μανωλίας, καθώς πέρασε στο νήμα το 50%.

Τέλος, οι δύο παρατάξεις ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, λόγω σύγκλισης των προγραμματικών τους θέσεων, γεγονός το οποίο τους δίνει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς στον Δήμο Γαύδου υπάρχουν 13 έδρες, εκ των οποίων οι 6 θα πάνε (αν δεν αλλάξει κάτι) στην Στεφανάκη Μανωλία, τέσσερις έδρες θα έχει η απερχόμενη δήμαρχος Γκέλυ Καλλινίκου και τρεις έδρες ο τρίτος υποψήφιος, Τσιγωνάκης Μανώλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Κυριακή 26/5/2019 στην Ιστορία της Γαύδου κατεγράφησαν πρωτοφανή φαινόμενα χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος καθώς και αριθμός απειλητικών μηνυμάτων σε υποψήφιο δήμαρχο.

Μετά την άφιξη των ναυλωμένων καραβιών, οι κάτοικοι του Δήμου Γαύδου είδαν ανθρώπους που δεν τους είχαν δει ποτέ πριν στην ζωή τους, είδαν ανθρώπους που επί τριάντα χρόνια είχαν εγκαταλείψει το νησί ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους, είδαν να υπάρχουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην είσοδο του προαύλιου χώρου να σταυρώνουν ψηφοδέλτια και να τα δίνουν σε ψηφοφόρους, είδαν ανθρώπους να συνοδεύουν τους «φίλους τους» μέχρι το παραβάν και να παραμένουν προσπαθώντας να δουν από την χαραμάδα ότι μπήκε το σωστό ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

Δυστυχώς όμως έφτασαν πληροφορίες και για ανθρώπους που στην πραγματικότητα εμποδίστηκαν να επιβιβαστούν σε taxi boat και να εγκαταλείπονται σε προβλήτα της νότιας Κρήτης αγανακτισμένοι, χάνοντας την ευκαιρία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Η πρώτη ανακοίνωση από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ήταν Ψηφίσαντες 176 «Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου» 38 ψήφοι, «Γαύδος με όραμα» με 85 ψήφοι, «Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου» 49 ψήφοι, και 4 Άκυρα τα οποία άκυρα ήταν του συνδυασμού Γαύδος με όραμα των οποίων την ακυρότητα είχε δεχτεί χωρίς ενδοιασμούς ο εκλογικός αντιπρόσωπος της παράταξης Γαύδος με όραμα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση κατατέθηκε ένσταση από τον ίδιο εκλογικό αντιπρόσωπο, για τα τρία από τα τέσσερα άκυρα. Ύστερα από συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής ανακοινώνεται ότι κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα καταμετρήθηκαν ως έγκυρα τα 3 ψηφοδέλτια και με την μια ψήφο η κυρία Λίλιαν Στεφανάκη περνάει το 50% και το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται:

«Γαύδος με όραμα» 88 ψήφοι 6 έδρες
«Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου» 49 ψήφοι 4 έδρες
«Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου» 38 ψήφοι 3 έδρες 

Επειδή την τελευταία διετία με ομόνοια και συνεργασία, πήγαμε τον Δήμο μπροστά και καταθέσαμε έργο γνωστό σε Γαύδο, Ελλάδα και Ευρώπη, οι παρατάξεις «Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου» με 4 έδρες και «Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου» με 3 έδρες, καθώς συγκλίνουν οι προγραμματικές τους θέσεις, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν για να συνεχίσουν το έργο της νυν δημοτικής αρχής που με αυτή την συνεργασία πήγε μπροστά, αλλά και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των κατοίκων του νησιού».

Μετά ταύτα .. εμείς θα εξετάσουμε την εγκυρότητα  των ψηφοδελτίων  και βεβαίως θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα που μας δίδει η εκλογική νομοθεσία ώστε να εκφραστεί  η  πραγματική  βούληση των  κατοίκων της Γαύδου την οποία βέβαια δηλώνουμε πως από κοινού θα υπερασπιστούμε και θα σεβαστούμε.

Για την παράταξη «Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου»  Καλλίνικου Γκέλη
Για την παράταξη «Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου» Τσιγωνάκης Μανώλης»

Η απάντηση της νεοεκλεγείσας δημάρχου Γαύδου

Διευκρινίσεις αναφορικά με την κοινή ανακοίνωση και τις καταγγελίες για την εκλογική διαδικασία έδωσε σε ανακοίνωσή της η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη.

Η κα. Στεφανάκη κάνει λόγο για μία εκλογική διαδικασία που εξελίχθηκε ομαλά με ευθύνη του δικαστικού αντιπροσώπου και καλεί τους δύο συνδυασμούς, εάν δεν τους ικανοποίησε η διαδικασία ή το αποτέλεσμα, να προσφύγουν σε ένδικα μέτρα και να μην προσβάλλουν, όπως αναφέρει, τον δικαστικό και την ίδια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κας Στεφανάκη:

«Σε απάντηση του δελτίου τύπου των κ.κ. Καλλίνικου και Τσιγωνάκη, επικεφαλής των παρατάξεων «Αλληλέγγυοι πολίτες» και «Ομάδα ανάπτυξης Γαύδου» αντίστοιχα, που αναδημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα σας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής: 

 1. Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος που είχε οριστεί για το νησί είχε την ευθύνη και παρέχοντας πληροφορίες στους πολίτες, φρόντισε ώστε όλοι να ασκήσουν ανεμπόδιστα το εκλογικό τους δικαίωμα. Τέτοιες ανακοινώσεις πλήττουν το κύρος του εν λόγω λειτουργού. 
 2. Μεταδημοτεύσεις έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα από όλες τις παρατάξεις και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τις εμποδίσει όταν είναι σύννομες. Άνθρωποι που νοιάζονται για τον τόπο τους και θέλουν να έχουν δεσμούς με το τόπο καταγωγής τους θα πρέπει να τους καλωσορίζουμε σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν. Όσον αφορά καταγγελίες για παράνομες μεταδημοτεύσεις ατόμων που στήριξαν το προεκλογικό μου αγώνα, κρίθηκαν μετά από καταγγελίες-συνέργεια των κ.κ. Τσιγωνάκη και Καλλινίκου από το Πρωτοδικείο ως ΑΒΑΣΙΜΕΣ (η Απόφαση του Δικαστηρίου στη διάθεσή σας). 
 3. Όσον αφορά στις κατηγορίες ότι δήθεν αφήσαμε ανθρώπους σε προβλήτες κ.λπ. θα ήθελα να διευκρινίσω ότι είναι δικαίωμά μας να μεταφέρουμε όποιους θέλουμε με το φουσκωτό που μας ανήκει ή έχουμε μισθώσει. Πώς θα μπορούσαμε άραγε να εμποδίσουμε οποιονδήποτε ήθελε να ταξιδέψει προς το νησί για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα; Υπονοείτε ότι ασκήσαμε κάποιου είδους βία; Προφανώς, δεν έγινε τίποτα τέτοιο στην πραγματικότητα. 
 4. Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι η διαδικασία ή το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί υπάρχουν ένδικα μέτρα που μπορείτε να προσφύγετε. Προσβάλλοντας το κύρος του δικαστικού λειτουργού και συκοφαντώντας εμένα προσωπικά και την παράταξη «Γαύδος με όραμα» δεν τιμά ούτε εσάς ούτε το νησί. Ο «γραφικός» τρόπος δημοσιοποίησης των θεμάτων της Γαύδου είναι δυσφήμιση για το νησί που όλοι αγαπάμε.
 5. Κατανοούμε την πικρία της ήττας όμως η σωστή διαχείρισή της είναι πολιτισμός.

Απευθυνόμενη στους κ.κ. Καλλινίκου και Τσιγωνάκη θα ήθελα να σχολιάσω ότι οι συνέργειες είναι επιθυμητές και είναι πολύ ευχάριστο που παραμερίσατε παλιές δημόσιες -στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- αντιπαλότητες. Η προστασία του νησιού, η διατήρηση του μοναδικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η ήπια ανάπτυξη είναι αναμφισβήτητα κάποιοι από τους κοινούς στόχους μας και σας καλώ να συνεργαστούμε για την επίτευξή τους.

Τέλος, θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε επόμενες τέτοιου είδους προκλήσεις ούτε σε προκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέτοιου είδους στείρες αντιπαραθέσεις δεν μας εκφράζουμε και θεωρούμε ότι δυσφημούν τον τόπο μας. Η παράταξή μου κι εγώ θα προτιμήσουμε να αναλωθούμε κάνοντας ουσιαστική δουλειά για το νησί και τους ανθρώπους του.

Λίλιαν Στεφανάκη
Επικεφαλής την παράταξης «Γαύδος με όραμα»
Νεοεκλεγείσα δήμαρχος Γαύδου»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρήτη: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές - Ξανά περιφερειάρχης ο Αρναουτάκης
Επανεκλέχθηκε περιφερειάρχης ο Σταύρος Αρναουτάκης - Στο 30% το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σε επίπεδο Κρήτης.
Κρήτη: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές - Ξανά περιφερειάρχης ο Αρναουτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρήτη: Δεύτερη Κυριακή για 13 δήμους - Οι νυν δήμαρχοι που έχασαν
Συνολικά σε 12 δήμους θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος εκλογών για το ποιος θα είναι δήμαρχος, εκ των οποίων οι τέσσερις μεγαλύτεροι της Κρήτης.
Κρήτη: Δεύτερη Κυριακή για 13 δήμους - Οι νυν δήμαρχοι που έχασαν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόωρες εκλογές μετά την ηχηρή ήττα
Με τη φράση «δεν θα αποδράσω, δεν θα το βάλω στα πόδια» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μετά τη βαριά ήττα της κυβέρνησης σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. 
Πρόωρες εκλογές μετά την ηχηρή ήττα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επισημάνσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
Πολλά σχόλια έγιναν και θα γίνουν για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Στον περιορισμένο χώρο του άρθρου αυτού θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις για τα αποτελέσματα, που ίσως προσθέσουν κάποια...
Επισημάνσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
«Το πολιτικό τοπίο των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δεν θα παραμείνει απαραίτητα ως έχει»
Ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, σχολιάζει για τις πρόωρες εκλογές στη χώρας μας: «Δείτε σε πόσο άσχημη θέση βρισκόταν η Σοσιαλδημοκρατία στην Ιρλανδία πριν από μερικούς μήνες,...
«Το πολιτικό τοπίο των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δεν θα παραμείνει απαραίτητα ως έχει»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας