Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Χανίων

Νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Χανίων

  • A-
  • A+

Την πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού Αντιπλημμυρικής Θωράκισης του Δήμου Χανίων παρακολούθησε ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει δράσεις, μελέτες και έργα προσαρμογής στην διαφαινόμενη φυσική μεταβλητότητα των κλιματικών συνθηκών και επισημαίνει τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Στον συνεκτικό αυτό σχεδιασμό αποτυπώνεται μια ολοκληρωμένη, διατομεακή στρατηγική ανθεκτικότητας των υποδομών με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων.

Περιέχει όλες εκείνες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κοστολογημένα και σε ορίζοντα πενταετίας εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης.

Με οδηγό το σχεδιασμό αυτό, ο δήμαρχος ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί, την εξέλιξη των υπό ένταξη έργων αλλά και την ωριμότητα των μελετών που εκπονούνται. 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του έργου κατασκευής δικτύων ομβρίων σε διάφορες περιοχές, εντός και εκτός σχεδίου πόλης, αρμοδιότητας του Δήμου Χανίων και έχουμε την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου. Ένα έργο προϋπολογισμού 4,85 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από Ιδίους Πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και προστατεύει περιοχές που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως η Κάτω Σούδα, τα Τσικαλαριά, το Πασακάκι (οδός Ελευθερίας), το Δαράτσο, οι Στέρνες κ.α
  • Στις 30 Μαΐου δημοπρατείται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών δυνητικού κινδύνου πλημμύρας, με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και περιλαμβάνει την αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών όπως τα Περιβόλια, την Αγιά και τον οικισμό «Καλλιθέα» στο Βαμβακόπουλο.
  • Εγκρίθηκε η πίστωση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης και δημοπρατείται εντός του Ιουνίου από την Δ.Ε.Υ.Α.Χ. η κατασκευή δικτύων ομβρίων, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο όσο και στην Π.Ε.Ο. Χανίων-Κισάμου. Με το έργο αυτό, επιτυγχάνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών όπως τα Κουνουπιδιανά, το Καμπάνι, ο Βλητές, ο κόμβος της Σούδας αλλά και του Δαράτσου. (ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ)
  • ΔΑΡΑΤΣΟ – ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ: Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η υδραυλική μελέτη για την κατασκευή αγωγών ομβρίων στους οικισμούς Δαράτσο και Χρυσή Ακτή, περιοχές με ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που αποτελούν το βαρύκεντρο του τουριστικού προϊόντος στον Δήμο Χανίων, δίνοντας λύση στον τρόπο διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.
  • ΚΛΑΔΙΣΟΣ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέων τοιχίων αντιστήριξης σε σημεία που επλήγησαν από τις πλημμυρικές παροχές του 2017 κατά μήκος της όχθης του ποταμού Κλαδισού. Τα τεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού σε συνδυασμό με την διαπλάτυνση της εκβολής του, συνέβαλλαν καταλυτικά στην αντοχή του συστήματος σε υψηλά βροχομετρικά δεδομένα (ΦΩΤΟ-3 & -4).
  • ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ: Με παρεμβάσεις πολύ χαμηλού κόστους στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, δημιουργήθηκαν νέα κανάλια ομβρίων, υπογειοποιήθηκε το δίκτυο και μετατοπίστηκαν τεχνικά εμπόδια από το βασικό ρέμα που είναι ο τελικός αποδέκτη ομβρίων της περιοχή του Δαράτσου έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εμφράξεως και πλημμυρών στη ευρύτερη περιοχή.Αυτοψία Δημάρχου Χανίων στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Δαράτσου & Αγίων Αποστόλων της Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας
  • ΜΟΡΩΝΗΣ: Εντός του επομένου τριμήνου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου διαπλάτυνσης της εκβολής της εκβολής του Ποταμού Μορώνη, προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, ένα έργο που θα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία του ανατολικού τμήματος του Δήμου Χανίων (Λειβάδια, Σούδα) ολοκληρώνοντας τον υφιστάμενο σχεδιασμό στην περιοχή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα πλημμυρικά συμβάντα των τελευταίων ετών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Βολές του Αλ. Μαρκογιαννάκη για τα αντιπλημμυρικά έργα
Την έλλειψη σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, καταδικάζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, με την στήριξη της ΝΔ, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, επιτέθηκε στον κ....
Κρήτη: Βολές του Αλ. Μαρκογιαννάκη για τα αντιπλημμυρικά έργα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τρέχουν» για τα αντιπλημμυρικά έργα των Χανίων
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, είχε την Παρασκευή, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη θωράκιση του Δήμου Χανίων απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα. Ο κ....
«Τρέχουν» για τα αντιπλημμυρικά έργα των Χανίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργα 37 εκατομμυρίων στην Κρήτη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Με 37 εκατ. € αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η Περιφέρεια Κρήτης και εντάσσονται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν 17 έργα υποδομών όπως ύδρευση, άρδευση,...
Εργα 37 εκατομμυρίων στην Κρήτη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μια φορά στα 500 χρόνια η θεομηνία που έπληξε τα Χανιά»
«Η κακοκαιρία ήταν τόσο έντονη, που ότι έργα και να είχανε γίνει, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν», τόνισε από τα Χανιά ο ομότιμος καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γιώργος Τσακίρης.
«Μια φορά στα 500 χρόνια η θεομηνία που έπληξε τα Χανιά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Προειδοποιούν οι οικοδόμοι για τα αντιπλημμυρικά έργα
Προειδοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, για την αντιπλημμυρική προστασία του Ηρακλείου. Οι οικοδόμοι τονίζουν ότι είναι αναγκαία να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα,...
Ηράκλειο: Προειδοποιούν οι οικοδόμοι για τα αντιπλημμυρικά έργα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπλημμυρικά έργα στο Ηράκλειο ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Την άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στον ποταμό Γιόφυρο και στα ρέματα της περιοχής Ξηροποτάμου – Άη Γιάννη Χωστού – Μαλάδων – Φοινικιάς, ζητά η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Όπως τονίζεται ο...
Αντιπλημμυρικά έργα στο Ηράκλειο ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας