• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.9°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 27.1°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 27.7°C
  0 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Διαλογή τροφικών υπολειμμάτων στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου

 • A-
 • A+

Την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σχεδιασμού για την μέθοδο της διαλογής στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων για τους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, ανέλαβε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.

Οι προτάσεις της επιστημονικής ομάδας παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο και τα υπηρεσιακά στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., καθώς και σε υπηρεσιακά στελέχη των δύο δήμων και σύμφωνα με αυτές:

 1. Προχωρά έως 28/6/2019 η υποβολή των προτάσεων των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου στο ΠΕΠ Κρήτης για χρηματοδότηση της αγοράς καφέ κάδων εξωτερικού χώρου, καφέ κάδων εσωτερικού χώρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οχημάτων συλλογής και κινητού εξοπλισμού μεταφόρτωσης τροφικών υπολειμμάτων.
 2. Θα διεκδικηθεί έως τον Σεπτέμβριο χρηματοδότηση για την πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης έτσι ώστε να ξεκινήσει εντός του 2020 η σταδιακή συλλογή 3.000 τν / έτος τροφικών υπολειμμάτων και η επεξεργασία τους με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.
 3. Θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου με τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την συνολική ανάληψη αρμοδιότητας υλοποίησης του ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος για 3 έτη.
 4. Η συλλογή, επεξεργασία και ευαισθητοποίηση θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2020 και θα γίνει κατά προτεραιότητα σε εστιασμένους παραγωγούς οργανικών αποβλήτων  όπως Υπεραγορές Τροφίμων, Οπωροπωλεία, Ανθοπωλεία,  Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Αεροδρόμιο, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία αλλά και σε μια Πράσινη Γειτονιά 150 νοικοκυριών του Δήμου Ηρακλείου.

Με την εφαρμογή της ολοκληρωμένης αυτής δράσης οι δήμοι, οι πολίτες θα επωφεληθούν πολλαπλά καθώς:

 • Θα μειωθεί ο όγκος επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Μονάδα Προεπεξεργασίας και ο όγκος ταφής στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων κατά 3.000 τν / έτος
 • Θα χρηματοδοτηθούν νέες υποδομές και εξοπλισμός για την διαχείριση βιοαποβλήτων της τάξης του 1,2 εκ ευρώ
 • Θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας καθώς θα ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή με την συμβολή του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στο αρχικό στάδιο διάρκειας 3 ετών, για να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια από τους δύο Δήμους με χαμηλότερο κόστος.
 • Θα διατεθούν 1.000 τν / έτος φυσικό λίπασμα απ’ ευθείας στους πολίτες  των δύο Δήμων και για περιαστικό πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους
 • Θα ενημερωθούν οι πολίτες ων δύο Δήμων με στοχευμένη καμπάνια για την σημασία χωριστής συλλογής οργανικού και κομποστοποίησης αυτού.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε:

«Στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. δεν σταματάμε την προσπάθεια για να γίνει η μέθοδος της διαλογής στην πηγή μια διαδικασία της καθημερινότητας για τον καθένα μας, επαγγελματία και ιδιώτη.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη, να προστατέψουμε το περιβάλλον του τόπου μας και να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις συνθήκες της κυκλικής οικονομίας.

Με χαρά διαπιστώνουμε μέρα με την ημέρα ότι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα, επιζητούν όλο και περισσότερη ενημέρωση και φυσικά τα μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Γι’ αυτό κι εμείς εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μεγάλη μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των δράσεων μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΣΔΑΚ, μέσα στο 2018 διένειμε τουλάχιστον 30.000...
Κρήτη: Μεγάλη μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Eρχεται το Πάρκο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο
Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δήμος Ηρακλείου θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» για τη δημιουργία Πάρκου Ανακύκλωσης – Πράσινου σημείου.
Eρχεται το Πάρκο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Έφτασε το πρώτο ρομπότ για τη διαχείριση απορριμμάτων
Ξεκίνησε, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η ανάπτυξη δυο ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων σε Ηράκλειο και Χανιά. Ήδη το πρώτο ρομπότ, ο «ΡΟΜΠΟΤάκης» όπως έχει ονομαστεί, έφτασε...
Ηράκλειο: Έφτασε το πρώτο ρομπότ για τη διαχείριση απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κομποστοποιητές σε σχολεία από τον ΕΣΔΑΚ
Σετ κομποστοποίησης σε σχολικές μονάδες της Κρήτης, αναμένεται να εφοδιάσει ο ΕΣΔΑΚ, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών, αλλά και την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων τροφικών υπολειμμάτων...
Κρήτη: Κομποστοποιητές σε σχολεία από τον ΕΣΔΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σημασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης
Τα οφέλη της ανακύκλωσης επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΕΣΔΑΚ, τονίζοντας ότι αυτή συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά. Επίσης η ανακύκλωση υλικών, αντί της...
Η σημασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σημαντικές επιδόσεις στην ανακύκλωση για την Κρήτη
Πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης χαρακτηρίζεται η Περιφέρεια Κρήτης, με τα στοιχεία του οκταμήνου τα οποία αφορούν τους δήμους του νησιού να είναι εντυπωσιακά. Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων από τους μπλε...
Σημαντικές επιδόσεις στην ανακύκλωση για την Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας