Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρουσία Γαβρόγλου τα εγκαίνια του νέου Πανεπιστημίου

Άλλαξε η επιγραφή στο πρώην, πλέον, ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο

Παρουσία Γαβρόγλου τα εγκαίνια του νέου Πανεπιστημίου

  • A-
  • A+

Το πρωΐ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Το νεοσύστατο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο φέρει μια ιστορία περίπου 40 ετών, αυτήν του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, το οποίο έπαψε πλέον να υφίσταται.

Σε δήλωσή του ο υπουργός ανέφερε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Το πρώην ΤΕΙ ήταν κι εξακολουθεί να είναι ως Πανεπιστήμιο ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου Ίδρυμα. Είναι μία μεγάλη προσθήκη στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι επόμενη μέρα, παρά τις δυσκολίες που έχουν τέτοια εγχειρήματα, θα είναι μία σημαντική μέρα και για την Κρήτη».

Αναφορικά με την έγκριση για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι πρόκειται για μία τεράστια επένδυση στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, για 2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης Νικ. Κατσαράκης δήλωσε: «Είμαστε πολύ συγκινημένοι που οι προσπάθειες δεκαετιών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Κρήτης δικαιώνονται. Η εξαιρετική πορεία του ΤΕΙ Κρήτης όλα αυτά τα χρόνια αναγνωρίζεται και το Ίδρυμα μας εξελίσσεται σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Μία νέα μέρα ξεκινά, ένα καινούργιο ταξίδι, κι είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη».

«Θα έχουμε πολλές δράσεις εξωστρέφειας, θα υποδεχθούμε τους νέους φοιτητές μας τον Σεπτέμβριο του 2019 και τότε θα έχουμε ουσιαστικά τα εγκαίνια του νέου Πανεπιστημίου. Θα έχουμε μια σειρά εκδηλώσεων, τόσο τώρα όσο και στα τέλη Ιούνη, γιατί θέλουμε η κοινωνία να γνωρίσει το νέο Πανεπιστήμιο. Θέλουμε να προσελκύσουμε καλούς υποψήφιους φοιτητές. Θέλουμε να επιλέξουν οι υποψήφιοι φοιτητές το Πανεπιστήμιο μας και θα κάνουμε ο,τι μπορούμε σε όλες τις πόλεις όπου δραστηριοποιείται το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για να το πράξουμε αυτό», κατέληξε ο πρύτανης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος: «Τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το Διοικητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό, αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στην προγενέστερη μορφή του, από όλες τις θέσεις, κατέβαλαν συστηματική προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια για την επίτευξη του στόχου αυτού. Εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο και την εξέλιξη, με σύμπνοια και ομόνοια, αλληλεπιδρώντας αδιάκοπα με τον παραγωγικό ιστό της Κρήτης και της χώρας, με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και με τα άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού».

«Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη μιας σειράς δράσεων εξωστρέφειας και νέας γνωριμίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με την κοινωνία της Κρήτης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις του νησιού όπου λειτουργούν Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Προεκλογική φιέστα τα εγκαίνια»

«Προεκλογική φιέστα» χαρακτηρίζει τα εγκαίνια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ο Σύλλογος Εκτάκτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού ΤΕΙ Κρήτης, παρουσία του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου.

Στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα ήρθε στο Ίδρυμα μας ο Υπουργός κ. Γαβρογλου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση σε μια προεκλογική φιέστα, αυτή των εγκαινίων του νέου «Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου».

Από τις διθυραμβικές ομιλίες του, δεν άκουσε κανείς ότι το έκτακτο προσωπικό του Ιδρύματος που σε κάποια από τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης ξεπερνάει το 60% του προσωπικού τους, μένει στον αέρα. Αφήνοντας έτσι ολόκληρα τμήματα και υπηρεσίες του ΤΕΙ με ελάχιστο προσωπικό.

Αλήθεια μπορεί ο υπουργός και η κυβέρνηση του να δεσμευτούν ότι:

  • Στο νέο πανεπιστήμιο θα πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι του κάθε μήνα, χωρίς καθυστερήσεις; Ότι στο νέο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους δουλειάς τους.
  • Αλήθεια μπορεί να δεσμευτεί για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το έκτακτο προσωπικό, ανεξάρτητα του είδους της σύμβασης;
  • Να δεσμευτεί για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να στηριχτεί το νέο Πανεπιστήμιο σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή;
  • Να δεσμευτεί ότι στα υπό κατάργηση και συγχώνευση τμήματα δεν θα τη πληρώσουν οι φοιτητές τους και οι εργαζόμενοι τους, με νέα εμπόδια στις σπουδές τους για τους μεν και απολύσεις για τους δε;

Ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να δεσμευτούν ή ακόμα περισσότερο αν κάτι ψελλίσουν αυτά θα είναι λόγια του αέρα. Γιατί όπως και οι ίδιοι το ομολογούν η μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο βήμα για την συγχώνευση των τριών Ανώτατων Ιδρυμάτων της Κρήτης σε ένα. Δηλαδή εξυπηρετεί το στόχο της συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης άρα την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων και σχολών με αντίστοιχη συρρίκνωση του προσωπικού των ιδρυμάτων.

Άλλωστε αν όλα τα παραπάνω ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τότε θα φρόντιζε να τα ρυθμίσει στην νομοθετική της πρόταση για το νέο πανεπιστήμιο. Όμως αυτά τα θέματα που αφορούν τις αγωνίες των ανθρώπων του ιδρύματος δεν είχαν θέσει στα κυβερνητικά κείμενα.

Το Έκτακτο Προσωπικό του Ιδρύματος διεκδικεί:

  1. Την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του σημερινού έκτακτου και μόνιμου προσωπικού στο νέο Πανεπιστήμιο χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους.
  2. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με νόμο. Συμβάσεις ετήσιες χωρίς μείωση των μισθολογικών όρων από εξάμηνο σε εξάμηνο.
  3. Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με όλα τα δικαιώματα του μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού καθώς καλύπτουμε μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος. Άνοιγμα θέσεων Ειδικού Επιστημονικού́ Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού(Ε.ΔΙ.Π,) και Ειδικού́ Τεχνικού́ Εργαστηριακού Προσωπικού́ (Ε.Τ.Ε.Π.) για την στελέχωση των τμημάτων και των εργαστηρίων, με αυξήσεις στου μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  4. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το νέο πανεπιστήμιο και συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις (αναβάθμιση εξοπλισμού, έρευνας, εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναβάθμιση των παροχών του Ιδρύματος όπως σίτιση, στέγαση κ.α.).
ΝΤΕΛΟΓΟ
Λασίθι: Δημοτικές μέσω… Πανεπιστημίου
«Γκάζια» βάζει στις δημοτικές παρατάξεις του νομού Λασιθίου η επικείμενη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης στο τρίτο κρητικό πανεπιστήμιο, καθώς δήμαρχοι και υποψήφιοι διαγωνίζονται σε μαχητικότητα για τη μερίδα του...
Λασίθι: Δημοτικές μέσω… Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητάει «αποκλειστικότητα» στο όνομα το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τις θέσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης για το νέο ΑΕΙ του νησιού, διατυπώνει η Σύγκλητος του ιδρύματος σε ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίασή της.
Ζητάει «αποκλειστικότητα» στο όνομα το Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανεπιστημιοποιείται» το ΤΕΙ Κρήτης
Η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν οι μελλοντικές προοπτικές για την ένταξή του ΤΕΙ Κρήτης στο πανεπιστημιακό σύστημα, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Παιδείας...
«Πανεπιστημιοποιείται» το ΤΕΙ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΙ Κρήτης: «Πανεπιστημιοποίηση»... με απλήρωτο προσωπικό
Απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες οι εργαζόμενοι στο Έκτακτο Ακαδημαϊκό Προσωπικό του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος, οδηγεί σε τροποποιήσεις του προϋπολογισμού.
ΤΕΙ Κρήτης: «Πανεπιστημιοποίηση»... με απλήρωτο προσωπικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ζητά τμήμα Τουριστικών Σπουδών
Αίτημα για την ίδρυση νέας σχολής στην πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου απευθύνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Το αίτημα αφορά στην ίδρυση Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και...
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ζητά τμήμα Τουριστικών Σπουδών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας