• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.5°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 24.1°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 23.2°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  6 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.4°C
  5 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  3 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.1°C / 23.3°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  2 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  5 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 23.5°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  5 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 23.7°C
  1 BF
  40%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  58%

Κοινή συνέντευξη τύπου του Δήμου Χανίων και του ΕΒΕΧ για το Open Mall

Χανιά: Σε 2,5 χρόνια θα είναι έτοιμο το Open Mall

 • A-
 • A+

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Δήμου Χανίων και του ΕΒΕΧ για τη δημιουργία «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» (Open Mall), παραχωρήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, με αφορμή τη θετική αξιολόγηση της σχετικής πρότασης από το Υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα βαθμολογικής κατάταξης (που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΕΠΑνΕΚ), η υποβληθείσα πρόταση του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το ΕΒΕΧ, αξιολογήθηκε ως ιδιαιτέρως θετική, λαμβάνοντας τη 2η πανελλαδικώς βαθμολογία, από τις 59 συνολικά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το Δήμο Χανίων είναι στο 1.660.000€, ενώ το έργο υπολογίζεται να χρειαστεί περί τα 2.5 χρόνια και θα περιλαμβάνει εκτός από την πλατεία 1866 ,και τις οδούς Κορωναίου, Κορκίδη, Κριάρη, Κόρακα, Μυλωνογιάννη και Καραϊσκάκη.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, δείχνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, χαρακτήρισε το Open Mall ως «μία ώθηση στην επιχειρηματικότητα, ειδικά όσον αφορά τους νέους που θέλουν να επενδύσουν σε ένα καινούριο μαγαζί, με είδη που είτε υπάρχουν είτε όχι, αφού μιλάμε για μια τελείως διαφορετική συνθήκη στην περιοχή, που συνδέεται και με την ανάπλαση που έγινε στην Χάληδων».

Από πλευράς Δήμου τοποθετήθηκε η Ελπίδα Τσιτσιρίδη, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Πληροφορικής και Τουρισμού:

«Ήταν μια άριστη συνεργασία που οδήγησε σε μια πολύ επιτυχημένη υποβολή της πρότασης για το ανοικτό κέντρο εμπορίου στην περιοχή της πλατείας 1866 και των πέριξ δρόμων, κάτι που φαίνεται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Ευχαριστούμε και τους συνεργάτες μας αλλά και τις 117 επιχειρήσεις που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, σε ένα σημείο που για πάνω από 30 χρόνια δεν έχει δεχτεί κάποια παρέμβαση».

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνει ο Δήμος Χανίων αφορούν:

 • Αναβάθμιση δημόσιου χώρου περιοχής παρέμβασης (έκταση 6.940,00τμ) που αφορά τις οδούς ανατολικά και δυτικά της Πλατείας 1866, Κορωναίου, Κορκίδη, Κριάρη, Κόρακα, Μυλωνογιάννη, Καραϊσκάκη και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
 • Επέκταση του δικτύου ασύρματης πρόβασης στο διαδίκτυο (free WiFi Hotspot) με την τοποθέτηση 28 access points
 • Προµήθεια και εγκατάσταση συστηµάτων βιώσιµης κινητικότητας– Έξυπνα συστήµατα στάθµευσης. Αφορά στην εγκατάσταση 80 αισθητήρων έξυπνης στάθµευσης από τους οι 10 θα προσφέρονται αποκλειστικά για στάθμευση ΑµεΑ, ηλεκτρονικές πινακίδες και ένα πληροφοριακό σύστημα-App έξυπνης στάθμευσης.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση ενός σταθµού διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων δυναμικότητας 12 θέσεων και την προμήθεια 10 ποδήλατων (5 συμβατικών και 5 ηλεκτρικών). Το σύστημα θα αποτελεί επέκταση του ήδη υφιστάμενου συστήματος έξυπνης διαχείρισης κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Χανίων.
 • Αισθητική αναβάθµιση οδών και πεζοδροµίων σε επίπεδο αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασµού
 • Βελτιώσεις στα πεζοδρόµια, και τοποθέτηση όδευσης τυφλών
 • Αλλαγές οδοστρώµατος – πλακοστρώσεις - βιοκλιµατική αναβάθµιση οδών
 • Τοποθέτηση πινακίδων σήµανσης και πληροφοριών.
 • Διαµόρφωση ειδικών χώρων για τη στάση των οχηµάτων δηµόσιας συγκοινωνίας
 • Οριοθέτηση των θέσεων στάθµευσης των ΙΧ οχηµάτων με παραχώρηση θέσεων στάθµευσης αποκλειστικά για ΑµεΑ.
 • Ενίσχυση του πρασίνου κ.ά.

Οι λεπτομέρειες της ανάπλασης θα καθοριστούν από τις μελέτες (Ειδική αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων, Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη, Κυκλοφοριακή μελέτη) που θα εκπονηθούν επίσης στο πλαίσιο της χρηματοδότησης.

Παράλληλα, το ΕΒΕΧ στο πλαίσιο της πρότασης θα χρηματοδοτηθεί για να υλοποιήσει μια σειρά δράσεων, προκειμένου η περιοχή να γίνει πιο ελκυστική και φιλική στον επισκέπτη και να δημιουργηθεί αναγνωρίσιμη επιχειρηματική ταυτότητα για την περιοχή.

Ειδικότερα οι δράσεις του ΕΒΕΧ αφορούν :

 • Τη βελτίωση των όψεων συνολικά 117 καταστημάτων της περιοχής με την τοποθέτηση οριζόντιων και κατακόρυφων στοιχείων σήμανσης, χρωματισμούς όψεων με ενιαία αισθητική, τοποθέτηση ομοιογενών λοιπών στοιχείων (π.χ. τέντες) κ.α.
 • Την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας για την υποστήριξη και προβολή των επιχειρήσεων της περιοχής

Νωρίτερα της συνέντευξης τύπου, σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι:

«Οι επιτυχίες του Δήμου Χανίων στην απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου μας συνεχίζονται. Η πρόταση, που υποβάλλαμε από κοινού με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο για τη δημιουργία “Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου” στην πλατεία 1866 αξιολογήθηκε ως η δεύτερη καλύτερη πανελληνίως. Έτσι ένα πρόγραμμα, που υποβάλλαμε, ύψους 1.660.000 ευρώ, έρχεται να δημιουργήσει νέες συνθήκες για την άσκηση της επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη την περιοχή της πλατείας 1866.

Επιπλέον όπως έχω δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο Δήμος Χανίων θ΄ αναλάβει τη συντήρηση και όπου χρειαστεί την αντικατάσταση των όμορφων παραδοσιακών μεταλλικών στεγάστρων, που βρίσκονται επί και πέριξ της πλατείας.

Η πόλη μας αλλάζει και η περιοχή αναβαθμίζεται πλήρως σε συνδυασμό με την ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας και όλης της πέριξ περιοχής, την ολοκλήρωση της οδού Χάληδων, τον άξονα Τζανακάκη - Πανελλήνιο, που τη διασχίζει, που επίσης θα απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους, με φαρδιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο, την ενίσχυση της παρουσίας των αστικών συγκοινωνιών πέριξ της πλατείας.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Χ., Αντώνη Ροκάκη, και τους συνεργάτες του, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, κα. Τσιτσιρίδη και κ. Ξανθουδάκη, τα στελέχη των Διευθύνσεων Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής και Τεχνικών Υπηρεσιών για τη συμβολή τους στη μεγάλη αυτή επιτυχία για τον Δήμο μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Συναντήσεις με τους καταστηματάρχες για το Open Mall
Συναντήσεις με τους καταστηματάρχες των Χανίων για τη δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου», θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από κλιμάκιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να καταγραφεί το,...
Χανιά: Συναντήσεις με τους καταστηματάρχες για το Open Mall
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας στην Κρήτη
Εγκρίθηκαν οι 15 πρώτες αιτήσεις χρηματοδότησης φορέων, ανάμεσά τους στο Ηράκλειο και στα Χανιά, για τη δημιουργία των πρώτων Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.). Το κάθε...
Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσιάστηκε η πρόταση για το Open Mall στο Ηράκλειο
Η παρουσίαση της μελέτης – πρότασης για την δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στην πόλη του Ηρακλείου, παρουσιάστηκε από τον Δήμο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις που επέλεξαν να συμμετέχουν στο...
Παρουσιάστηκε η πρόταση για το Open Mall στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων για το κάπνισμα
Περισσότερους ελέγχους, όσον αφορά το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, ζητά από την Επιθεώρηση Εργασίας η αντικαπνιστική ομάδα των Χανίων, «Ακαπνίστας».
Χανιά: Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων για το κάπνισμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας