Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιβαλλοντικό έγκλημα η αυθαίρετη δόμηση στην Κρήτη

Περιβαλλοντικό έγκλημα η αυθαίρετη δόμηση στην Κρήτη

  • A-
  • A+

Παρουσιάστηκαν τα συγκεντρωτικά στοιχεία τα οποία διαθέτουν τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου, που λειτουργούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE Natura Themis», από το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Παρατηρητηρίων, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη που διώκονται πιο συχνά, μετά από την αυθαίρετη δόμηση, είναι η μεταβολή αιγιαλού, η εκχέρσωση δασικής έκτασης, ο εμπρησμός, η απόρριψη αποβλήτων-λυμάτων και τέλος η παράνομη θήρα.

Κυριότεροι ρυπαντές εμφανίζονται τα ξενοδοχεία, τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία, οι ιδιώτες αλλά και σ’ ένα μεγάλο ποσοστό το Δημόσιο, οι Δήμοι κ.ά. Σε ό,τι αφορά τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται για περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη η συντριπτική πλειονότητά τους (περίπου το 90%) κυμαίνεται μέχρι 5.000 ευρώ.

Ωστόσο, στην έρευνα αναφέρεται ακόμα ότι σε επίπεδο Κρήτης στο 61,08% των υποθέσεων που φτάνουν στα Δικαστήρια οι κατηγορούμενοι κρίνονται αθώοι, σε ένα ποσοστό 10,45% τα αδικήματα παραγράφονται, σε ένα ποσοστό 7,85% παρατηρείται παύση της δίωξης για άλλους λόγους (λόγω εξάλειψης αξιοποίνου κλπ). Μόνο στο 20,62% εκδίδεται καταδικαστική απόφαση.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της έρευνας με ερωτηματολόγια που έχει διεξάγει το Πρόγραμμα LIFE Natura Themis στην Κρήτη για την γνώση της σχετικής νομοθεσίας από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν γνωρίζουν την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει την προστασία της βιοποικιλότητας και το Δίκτυο NATURA 2000, το 59% των δικαστών, το 90% των δικηγόρων, το 88% των υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους ΟΤΑ, και το 94% των υπαλλήλων με προανακριτικά καθήκοντα, απάντησαν ότι δεν τη γνωρίζουν καθόλου ή τη γνωρίζουν λίγο.

Αντίθετα, μόλις το 6% των δικαστών, το 2% των δικηγόρων, το 1% των υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους ΟΤΑ και το 1% των υπαλλήλων με προανακριτικά καθήκοντα δήλωσαν ότι γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία πολύ καλά.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εταίροι του οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Χανίων και Ηρακλείου, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών του ΥΠΕΝ.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη γνώσης και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου εξέδωσε πρόσφατα 3 οδηγούς: έναν για πολίτες για το Δίκαιο του Περιβάλλοντος και το Δίκτυο Natura 2000, έναν για δικαστές, εισαγγελείς και υπαλλήλους δικαστηρίων και εισαγγελιών που αφορά την οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη και την άγρια ζωή κι έναν για δικηγόρους και υπαλλήλους της διοίκησης με τις σχετικές οδηγίες για τα άγρια πτηνά και τους οικοτόπους.

Παράλληλα, θέλοντας να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών «τρέχει» μια εφαρμογή για κινητά του «LIFE Natura Themis» όπου πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα περιβαλλοντικές παραβάσεις στις Αρχές.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, που ήδη έχουν προωθηθεί στις Αρχές, και μία επιβολή προστίμου, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλές καταγγελίες σε επεξεργασία, οι οποίες θα σταλούν άμεσα», εξήγησαν η δικηγόρος και συντονίστρια του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης Μαρία Μανιαδάκη και ο δικηγόρος – μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος “LIFE Natura Themis” Νίκος Χαζιράκης.

Όπως ανέφεραν, το πρόβλημα με την έλλειψη ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων δεν αποτελεί ελληνικό μόνο φαινόμενο, αφού και στο εξωτερικό υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς τόσο στη Διοίκηση όσο και στη Δικαιοσύνη παρατηρείται άγνοια των ειδικών διατάξεων που αφορούν την προστασία της βιοποικιλότητας.

Σε ότι αφορά το υψηλό αθώωσης των κατηγορουμένων, εξήγησαν ότι αυτό ερμηνεύεται αφενός από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αθωωτικών αποφάσεων σχετίζεται με την αυθαίρετη δόμηση και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέσω ευνοϊκών νομοθετημάτων και αφετέρου από τη δυσκολία απόδειξης της πρόθεσης των κατηγορουμένων για την τέλεση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν κατά την παρουσίαση των στοιχείων, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το περιβαλλοντικό έγκλημα θα βοηθούσε σε δικαστικό επίπεδο η επέκταση του θεσμού του Περιβαλλοντικού Εισαγγελέα, η εξειδίκευση των δικαστών και προανακριτικών υπαλλήλων και η συμμετοχή όλων των απαραίτητων επιστημόνων για τη στοιχειοθέτηση των δικογραφιών του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Παράλληλα, σε διοικητικό και νομοθετικό επίπεδο απαιτείται, μεταξύ άλλων, η κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η ολοκλήρωση του Δασολογίου, η χάραξη εθνικής στρατηγικής όσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση και η στελέχωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένους επιστήμονες με παράλληλη παροχή κινήτρων για την ορθή διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Με πληροφορίες από τα «Χανιώτικα Νέα»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ξανά στους δρόμους τα κλιμάκια για τις αυθαίρετες κατασκευές
Στους δρόμους του κέντρου του Ηρακλείου βγήκαν για ακόμη μία ημέρα τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να ελέγξουν και να αφαιρέσουν αυθαίρετες...
Ηράκλειο: Ξανά στους δρόμους τα κλιμάκια για τις αυθαίρετες κατασκευές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια θάλασσα από αυθαίρετα!
​Μια ιδιαίτερη περίπτωση στον χάρτη των αυθαιρέτων της χώρας αποτελεί το Ηράκλειο της Κρήτης. Μια «θάλασσα» περίπου 35.000 αυθαίρετων κτισμάτων αντιστοιχεί σε μόλις 150.000 κατοίκους, δημιουργώντας μία ίσως...
Μια θάλασσα από αυθαίρετα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα
Ως τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να ενταχθούν στο σύστημα νομιμοποίησης και να επωφεληθούν από την έκπτωση 20% στο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος 4495/2017 του υπουργείου...
Τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην παραλιακή οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
​Οι μπουλντόζες έπιασαν αθόρυβα δουλειά από την Τρίτη και άρχισαν τις κατεδαφίσεις από 10 ακίνητα στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου και την Αγριλέζα. Τη Δευτέρα θα ακολουθήσουν άλλα 12 στις περιοχές Μαραθώνα και...
Στην παραλιακή οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωταθλήτρια στα αυθαίρετα και τα εκτός σχεδίου
Είναι η έδρα της Περιφέρειας Κρήτης και η τέταρτη πόλη της χώρας, αλλά πάνω από το 50% των περίπου 200.000 κατοίκων της στεγάζονται σε αυθαίρετα και ζουν σε οικισμούς που αναπτύχθηκαν χωρίς βασικές υποδομές....
Πρωταθλήτρια στα αυθαίρετα και τα εκτός σχεδίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάνουν την παραλία... πισίνα
Αναβρασμός επικρατεί στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου για τα έργα που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ιδιωτική εταιρεία στην παραλία του Γαργαδόρου, στη νότια πλευρά της πόλης, με σκοπό τη διαπλάτυνση της...
Κάνουν την παραλία... πισίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας