• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  3 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  92%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  96%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 17.0°C / 18.4°C
  3 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  84%

Στοχεύουν στην αξιοποίηση των μονοπατιών των Αστερουσίων

 • A-
 • A+

Στις Μοίρες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Αναπτυξιακής Ηρακλείου για την αειφόρο ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές, και ειδικότερα για την πρόταση ένταξης της περιοχής των Αστερουσίων στο δίκτυο «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της Unesco.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜaΒ της UNESCO, Μιχαήλ Σκούλλος.

Ο κ. Σκούλλος παρουσίασε το πρόγραμμα MaB, ανέλυσε πώς λειτουργεί διεθνώς, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους και τη διαχείριση των περιοχών MaB, αλλά και στην εμπειρία από την εφαρμογή του στην Ελλάδα. 

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Τουρισμού, Μιχάλης Βαμιεδάκης, μίλησε για το «Δίκτυο Μονοπατιών Αστερουσίων και τις διαδικασίες Πιστοποίησης και ένταξης στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Ορειβατικών Μονοπατιών».

«H αξιοποίηση των μονοπατιών των Αστερουσίων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου» ανέφερε ο κ. Βαμιεδάκης.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Τουρισμού, Μιχάλης Βαμιεδάκης

viannitika.gr

Ο κ. Βαμιεδάκης μεταξύ άλλων σημείωσε πως πριν λίγο καιρό έγινε μια πρώτη επιτόπια αυτοψία κάποιων μονοπατιών σε διάφορους Δήμους του νησιού και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη των μονοπατιών στο δίκτυο αυτό και την ανάδειξη τους.

Είπε επίσης πως επίκειται μια σειρά νέων επισκέψεων στην Κρήτη, ειδικών στην καταγραφή των μονοπατιών του νησιού με σκοπό να πιστοποιηθούν με  ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να είναι πιο προσιτά στους επισκέπτες.  

«Να πληρούν ευρωπαϊκές προδιαγραφές αφού η πιστοποίηση είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του εναλλακτικού τουρισμού και τελικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να καρποφορήσει μια προσπάθεια για τη βιωσιμότητα του εναλλακτικού τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Δεν μιλάμε απλά μια δράση φυσιολατρικού χαρακτήρα. Αποτελεί ένα σχεδιασμό στα πλαίσια του στρατηγικού πλάνου της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του εναλλακτικού τουρισμού και με τη ισόρροπη ανάπτυξη και στήριξη της ενδοχώρας. Μέσα από τα πιστοποιημένα μονοπάτια που θα μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε ευρωπαϊκές διαδρομές θα έχουμε τη σύνδεση τους και με θεματικές διαδρομές γενικότερα, όπως πολιτιστικές και γαστρονομικές».

Ο κ. Βαμιεδάκης ανέφερε επίσης:

«Σκοπός μας είναι μετά από την προετοιμασία που θα γίνει με τους τοπικούς φορείς, να διοργανωθούν πιο εξειδικευμένα workshops στην Ελλάδα, στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τους αντίστοιχους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στον περιπατητικό τουρισμό για να μπορέσει να γίνει η κατάλληλη προβολή και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του. 

Μην ξεχνάμε ότι ο περιπατητικός τουρισμός έχει μια τεράστια κίνηση στη Γερμανία και ο τζίρος που δημιουργείται σε ετήσια βάση είναι 7.4 δις ευρώ.

«Κλειδί» βέβαια για να χαρακτηριστεί επιτυχημένο το εγχείρημα, είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους. Η Περιφέρεια Κρήτης παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και φυσικά τη στήριξη των Δήμων και των συναρμόδιων φορέων που με τη σειρά τους θα πρέπει να βρουν τρόπους για να καταστήσουν βιώσιμα και κατά συνέπεια σε καλή κατάσταση τα μονοπάτια των οποίων θα έχουν την ευθύνη.

Μέσα και από αυτή την προσπάθεια η Περιφέρεια Κρήτης, ο Σταύρος Αρναουτάκης και εγώ προσωπικά ως Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, έχουμε αποδείξει πως έχουμε και όραμα και σχέδιο για την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού. Μέσα σε αυτό το στρατηγικό πλάνο εντάσσουμε και τα μονοπάτια της Κρήτης, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν έναν ακόμη κρίκο, ενισχύοντας το τουριστικό μοντέλο που έχει καθιερώσει ειδικά τα τελευταία χρόνια την Κρήτη σε μια από τις πρώτες επιλογές των τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου παρουσίασε το θέμα: «Σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής του ορεινού όγκου των Αστερουσίων στο πλαίσιο της ένταξης της στο δίκτυο περιοχών Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO», ενώ το στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Εύα Κατσαράκη, μίλησε για τις δράσεις ανάπτυξης του ορεινού όγκου των Αστερουσίων.

Ο βιολόγος, Τάσος Δημαλέξης, προχώρησε σε γενική παρουσίαση του προς υποβολή φακέλου για την ένταξη της περιοχής του ορεινού όγκου Αστερουσίων στο πρόγραμμα MaB. 

Ο φυσιογνώστης, Βασίλης Ψαλλιδάς ανέπτυξε το θέμα: «Περιγραφή περιβαλλοντικών δράσεων συμμετοχικής διαχείρισης για τον ορεινό όγκο Αστερουσίων. Το κοινωνικό κεφάλαιο στην περιοχή: Ποιοι φορείς, ποιες δράσεις, συνέργειες. Ολιστική προσέγγιση βιοφυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».

Σημειώνεται πως τα μονοπάτια της Κρήτης για να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο, θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στα ολοκληρωμένα μονοπάτια, τα οποία έχουν μήκος περίπου 50 χλμ και μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται διάφορες φυσιολατρικές και θεματικές δραστηριότητες. 

Επίσης, υπάρχουν και τα βραχέα μονοπάτια που θα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για οικογενειακούς περιπάτους, έχοντας μήκος από 2 ως 10 χλμ. Μονοπάτια που θα προορίζονται για οικογένειες, αλλά και περιπατητές που δεν είναι τόσο μυημένοι σε αυτή τη δραστηριότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κρήτη: Θέλουν ένταξη στην «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»
Πρόταση για καταγραφή της πολιτιστικής ταυτότητας των κτηνοτρόφων του Ψηλορείτη, με στόχο την ένταξη στο ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, πραγματοποίησε ο Δήμος Ανωγείων.
Κρήτη: Θέλουν ένταξη στην «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προτείνουν τη διοργάνωση Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό
Τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό προτείνει η Δημοτική Παράταξη Ηρακλείου «Ενεργοί Πολίτες», με επιστολή την οποία απέστειλε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Λυγερός τονίζει ότι η...
Προτείνουν τη διοργάνωση Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Ηρακλείου: Βραβείο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα
Το πρώτο βραβείο για τις καινοτόμες δράσεις του στον τομέα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας απέσπασε ο Δήμος Ηρακλείου, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018.
Δήμος Ηρακλείου: Βραβείο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρήτη: Αναγκαία η ανάπτυξη της στρατηγικής της γαλάζια οικονομίας
Περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, αφορούν τη γαλάζια οικονομία, σύμφωνα με το όσα ειπώθηκαν στην σχετική ημερίδα την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης. Στην...
Κρήτη: Αναγκαία η ανάπτυξη της στρατηγικής της γαλάζια οικονομίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστημονικό Συνέδριο: «Ηράκλειο… Η πόλη που μαθαίνει»
Σκοπός του διήμερου συνεδρίου είναι η διασύνδεση των φορέων μάθησης στο Ηράκλειο και η συνεργασία τους μέσα από την κοινή διαμόρφωση ενιαίου περιεχομένου, στόχων και στρατηγικής τα οποία θα μπορούν να είναι...
Επιστημονικό Συνέδριο: «Ηράκλειο… Η πόλη που μαθαίνει»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας στην Κρήτη
Εγκρίθηκαν οι 15 πρώτες αιτήσεις χρηματοδότησης φορέων, ανάμεσά τους στο Ηράκλειο και στα Χανιά, για τη δημιουργία των πρώτων Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.). Το κάθε...
Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας