Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρέθυμνο: «Το Airbnb κάνει αδύνατη την εύρεση οικονομικής κατοικίας»
EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ρέθυμνο: «Το Airbnb κάνει αδύνατη την εύρεση οικονομικής κατοικίας»

  • A-
  • A+

Το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας προς ενοικίαση μετά τον πολλαπλασιασμό των καταλυμάτων Aibnb, αναδεικνύει με ανακοίνωση της της η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ρεθύμνου.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η δημοτικότητα της βραχύβιας ενοικίασης σε τουρίστες, με πλατφόρμες τύπου airbnb, έχει καταστήσει αδύνατο σε εργαζόμενες και εργαζόμενους, φοιτητές και φοιτήτριες, να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομική κατοικία. 

Σύμφωνα με την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ρεθύμνου, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών απαιτούν υπέρογκα νοίκια, τα οποία μπορεί και να φτάσουν τα 700 € ενώ πολλές φορές τους ζητάνε υπερβολικές απαιτήσεις, όπως Ε9, εγγυητική επιστολή, πολλά νοίκια ως εγγύηση κ.α..

Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ρεθύμνου τονίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές ενώ καταγγέλει την στάση και την σχεδόν απολυταρχική συμπεριφορά ιδιοκτητών κατοικιών, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, μετατρέπουν το Ρέθυμνο σε μια αφιλόξενη πόλη σε εργαζόμενους με ή χωρίς οικογένειες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια επικρατούν ακραίες συνθήκες κανιβαλισμού και κερδοσκοπίας που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη ζωή και εργασία. Η δημοτικότητα της βραχύβιας ενοικίασης σε τουρίστες, με πλατφόρμες τύπου airbnb, έχει καταστήσει αδύνατο σε εργαζόμενες και εργαζόμενους, φοιτητές και φοιτήτριες, να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομική κατοικία.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που έχουν απομείνει έχουν απαιτήσεις που αν δεν ήταν τραγικές θα ήταν αστείες: απαιτούν υπέρογκα νοίκια, όπως 600-700 ευρώ για τριάρια και 400 για γκαρσονιέρες. Ζητούν έναν ή μισό χρόνο νοίκια μπροστά, ενώ τα δύο νοίκια εγγύηση κι ένα να τρέχει σχεδόν έχουν γίνει ο κανόνας. Απαιτούν Ε9, εγγυητική επιστολή από τον προηγούμενο σπιτονοικοκύρη και να μην έχεις παιδιά ή/και κατοικίδια.

Επιπλέον ο σπιτονοικοκύρης μπορεί ν’ αλλάξει ή ν’ ακυρώσει τη συμφωνία ανά πάσα στιγμή: να ζητήσει περισσότερο ενοίκιο, παραπάνω νοίκια μπροστά, ν’ αρνηθεί να κάνει κάποια επισκευή που έχει συμφωνηθεί κλπ. Κι αν δεν θέλεις μείνε στο δρόμο!

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, όπως οι αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, αναγκάζονται να μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων τα οποία νοικιάζουν στην καλύτερη περίπτωση με 450 ευρώ κι έξωση τον Ιούνιο (σε χειρότερες περιπτώσεις πληρώνουν 600 ευρώ και πρέπει να εκκενώσουν το δωμάτιο τον Απρίλη ή το Μάη, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν).

Όσοι και όσες μένουμε ήδη στο Ρέθυμνο ζούμε υπό τη συνεχή απειλή της έξωσης, καθώς πλέον θεωρείται βλάκας όποιος δεν εκμεταλλεύεται τουριστικά το ακίνητό του.

Η λογική που θέλει τον κάτοχο περιουσίας να αποφασίζει πώς θα τη διαχειριστεί χωρίς καμία ευθύνη και ηθική απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο οδηγεί σε ακραίο ατομικισμό και φέρνει τον φασισμό ακόμη πιο κοντά μας.

  • Όχι, δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να ζητά 4.500 ευρώ για να νοικιάσει για ένα μήνα ένα τεσσάρι σε συμβασιούχους του πανεπιστημίου.
  • Όχι, δεν γίνεται να απαιτεί έξι νοίκια μπροστά, από μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά την τελευταία στιγμή κι ενώ έχει ήδη κλείσει η συμφωνία.
  • Όχι, δεν πρέπει να μπορεί να ζητά 300 ευρώ το κεφάλι από αναπληρωτές και να τους βγάζει τον Ιούνιο (όλα τα περιστατικά είναι πραγματικά).

Αυτή ακριβώς τη λογική, της ανεύθυνης και ανήθικης δυνατότητας να διαχειριστεί ο καθένας την ιδιοκτησία του όπως του κάνει κέφι, υπερασπίστηκε πέρσι ο δήμαρχος Ρεθύμνου, όταν δάσκαλοι και καθηγητές πήγαν να διαμαρτυρηθούν για το πρόβλημα.

Το γεγονός ότι τέτοιες συμπεριφορές θεωρούνται φυσιολογικές κι όχι κατάπτυστες στο σημερινό Ρέθυμνο είναι απόδειξη της ευρείας αποδοχής που έχουν, καθιστώντας το Ρέθυμνο μια αφιλόξενη πόλη σε εργαζόμενους με ή χωρίς οικογένειες.

Θεωρώντας πως όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε αξιοπρεπή κατοικία υποβαθμίζεται η ζωή και η εργασία μας, καλούμε τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες να μην συμπεριλάβουν το Ρέθυμνο στις επιλογές τους: ας αδειάσουν τα σχολεία.

Καλούμε τους τελειόφοιτους μαθητές να μη βάλουν τις σχολές του Ρεθύμνου στο μηχανογραφικό τους: ας μείνει χωρίς φοιτητές το Ρέθυμνο.

Καλούμε τους εργαζόμενους και εργαζόμενες με συμβάσεις και συμβόλαια κάθε είδους να μην κάνουν τα χαρτιά τους για το Ρέθυμνο: ας αδειάσουν τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες.

Καλούμε τους εργαζόμενους και εργαζόμενες που σκέφτονται να δουλέψουν για σεζόν να μην κλείσουν καμία δουλειά αν ο εργοδότης δεν τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή κατοικία: ας μείνουν χωρίς εργαζόμενους τα ξενοδοχεία. Να δούμε τότε ποιος θα εξυπηρετεί τους μόνους επιθυμητούς κατοίκους του Ρεθύμνου, τους τουρίστες.

Όσο για εμάς που μένουμε μόνιμα, θέλουμε αξιοπρεπείς κατοικίες με νοίκια ανάλογα των μισθών μας. Τίποτα λιγότερο.

Όσοι κανιβαλίζουν κερδοσκοπώντας έχουν διαλέξει πλευρά και είναι απέναντί μας. Το ίδιο και η θεσμική εξουσία που τους υπερασπίζεται».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη ζήτηση και υψηλές τιμές στα φοιτητικά σπίτια στην Κρήτη
Μετά την ανάρτηση των βάσεων, ξεκίνησε ο «αγώνας» των νέων φοιτητών για εύρεση κατοικίας. Όσον αφορά τα ενοίκια στην Κρήτη, η μειωμένη προσφορά, σε σχέση με τη ζήτηση, έχει ως αποτέλεσμα τα διαθέσιμα σπίτια να...
Μεγάλη ζήτηση και υψηλές τιμές στα φοιτητικά σπίτια στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Airbnb «εξαφανίζει» τα ενοικιαστήρια στα Χανιά
Το δικαίωμα στη στέγαση και οι αυξημένες εξώσεις ώστε τα διαμερίσματα να διατεθούν σε πλατφόρμες όπως η Αirbnb αποτελούν το αντικείμενο μιας δημόσιας συζήτησης που ανοίγει το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών...
Το Airbnb «εξαφανίζει» τα ενοικιαστήρια στα Χανιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Airbnb αφήνει λίγα σπίτια για τους φοιτητές
Σε δύσκολο σπορ αναδεικνύεται η αναζήτηση φοιτητικής στέγης, καθώς ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αφού σε αρκετές φοιτητουπόλεις τα σπίτια είναι δυσεύρετα αλλά και αρκετά ακριβά. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνει...
Το Airbnb αφήνει λίγα σπίτια για τους φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Υλοποιείται ο οικισμός των Πολυτέκνων
Εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο για τον Οικισμό του Συλλόγου Πολυτέκνων Χανίων, σε ιδιόκτητη έκταση του, στις Μουρνιές. O υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε το σχέδιο Προεδρικού...
Χανιά: Υλοποιείται ο οικισμός των Πολυτέκνων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο - Χανιά: «Πόλεις πολυτελείας» μόνο για όσους πληρώνουν
Δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα της έλλειψης κατοικιών και των ακριβών ενοικίων σε Χανιά και Ρέθυμνο, πραγματοποίησε η περιφερειακή παράταξη «Ανυπόταχτη Κρήτη». Στην παρέμβαση γίνεται λόγος για τα προβλήματα...
Ρέθυμνο - Χανιά: «Πόλεις πολυτελείας» μόνο για όσους πληρώνουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φαινόμενο «Airbnb»: Ευκαιρία ή απειλή;
Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο «Airbnb», δηλαδή η πρακτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών πλατφορμών, εξαπλώνεται με εντατικό ρυθμό.
Φαινόμενο «Airbnb»: Ευκαιρία ή απειλή;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας