Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: «Δεν θα επηρεαστούν οι τιμές από την αύξηση του χοιρινού»
ID 99959944 © Spettacolare | Dreamstime.com

Κρήτη: «Δεν θα επηρεαστούν οι τιμές από την αύξηση του χοιρινού»

  • A-
  • A+

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες στον χώρο των ψητοπωλείων αναφορικά με το εάν η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος -λόγω των αυξημένων ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα, οι χοιροτροφικές μονάδες της οποίας «χτυπήθηκαν» από την πανώλη των χοίρων – θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής που πωλούν το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι.

Πολλοί θεσμικοί εκπρόσωποι των καταστηματαρχών εστίασης από αρκετές περιοχές της χώρας, δήλωσαν ότι θα απορροφήσουν την αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος, διατηρώντας την ίδια τιμή, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να μετακυληθεί η αύξηση στον καταναλωτή, διαμορφώνοντας την ανώτερη τιμή στα 2,70 έως και 3 ευρώ.

«Γνωρίζουμε για την αύξηση στο χοιρινό κρέας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα αύξησης της τιμής στους «γύρους» σε επίπεδο Ηρακλείου. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου, προμηθεύονται χοιρινό κρέας από ντόπιους παραγωγούς», δηλώνει η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου.

Και προσθέτει: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με προσοχή, καθώς ο «γύρος» ως προϊόν, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αγορά της πόλης και μια τέτοια επιβάρυνση στην τιμή θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κίνηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, που πρέπει να σημειώσω ότι είναι αρκετές όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις συνοικίες. Πάντως κάποια ενημέρωση για αύξηση των τιμών δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα».

Την άποψη ότι ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του κρέατος δεν θα επηρεάσει την αγορά και η όποια αύξηση δεν θα «φθάσει» μέχρι τον καταναλωτή, ιδιαίτερα στον δημοφιλή γύρο-σουβλάκι, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς των Χανίων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Γιάννης Παυλάκης, μέλη της οποίας είναι κρεοπώλες αλλά και επαγγελματίες της εστίασης, η όποια αύξηση εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες.

«Εκτιμώ ότι οι τιμές για τον καταναλωτή δεν θα επηρεαστούν. Οι όποιες διακυμάνσεις στις τιμές του κρέατος δεν θα επηρεάσουν την αγορά. Αυτό θα συμβεί για δύο κατά την άποψη μου λόγους. Στην περιοχή μας υπάρχει επάρκεια κρέατος και πληθώρα σωστών επαγγελματιών, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και στο χώρο του κρέατος», ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Την άποψη ότι οι όποιες αυξήσεις δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση, εκφράζει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Χανίων Κώστας Φωτάκης.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρχει ένας μικρός επηρεασμός στην αγορά. Η πλειοψηφία των καταναλωτών κυρίως των νέων συνήθως δεν επηρεάζονται από τις μικρές αυξήσεις τόσο στις δαπάνες τους για την εστίαση, όσο και στην αγορά κρέατος. Εμείς σαν κλάδος άλλωστε τις περισσότερες φορές επιβαρυνόμαστε στις κατά καιρούς διακυμάνσεις», είπε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H πρώτη σχολή επαγγελμάτων κρέατος στα Χανιά
Την πρώτη σχολή επαγγελμάτων κρέατος στα Χανιά οργανώνει το Μεσογειακό ΚΕΚ-ΜΑΙΧ, μέσα από ένα πρόγραμμα 3μηνης εκπαίδευσης με θεωρητική και πρακτική άσκηση. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στους...
H πρώτη σχολή επαγγελμάτων κρέατος στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διχασμένοι οι επαγγελματίες για το ενδεχόμενο αυξήσεων στο πιτόγυρο
Σε δίλημμα φέρεται να βρίσκονται αρκετοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο για το σουβλάκι, σχετικά με το ενδεχόμενο της αύξησης στην τιμή πώλησής του. 
Διχασμένοι οι επαγγελματίες για το ενδεχόμενο αυξήσεων στο πιτόγυρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το υπουργείο Οικονομίας απαντά για το ενδεχόμενο αύξησης τιμής στο σουβλάκι
Κεντρικό θέμα της επικαιρότητας έγινε την Πέμπτη η είδηση ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή στο σουβλάκι, με επαγγελματίες του χώρου να κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Σήμερα, το...
Το υπουργείο Οικονομίας απαντά για το ενδεχόμενο αύξησης τιμής στο σουβλάκι
ΕΥΡΩΠΗ
Τέλος στην ονομασία «χορτοφαγικά κρέατα» προτείνει η Ε.Ε.
Τη μετονομασία των χορτοφαγικών προϊόντων που παραπέμπουν σε κρέας ζητά η αγροτική επιτροπή της Ε.Ε. Οι παραγωγοί τέτοιων προϊόντων θα αναγκαστούν να τα ονοματίσουν διαφορετικά, αν το ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει...
Τέλος στην ονομασία «χορτοφαγικά κρέατα» προτείνει η Ε.Ε.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Απελευθερωτικός βεγκανισμός ή διατροφικός ολοκληρωτισμός
Στις πιο πλούσιες χώρες, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ατόμων φαίνεται πως έχει πειστεί ότι η κατανάλωση κρέατος είναι όχι μόνον επιβλαβής για την υγεία αλλά ηθικά και πολιτικά επιλήψιμη. Είναι όμως έτσι;...
Απελευθερωτικός βεγκανισμός ή διατροφικός ολοκληρωτισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας