• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 25.8°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.6°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  0 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 21.4°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 22.6°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 24.4°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 21.2°C / 24.4°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  69%

Η περιοχή Μαλαύρα στο Καβούσι Λασιθίου

radiolasithi.gr

Εναντιώνονται στην δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στο Καβούσι

 • A-
 • A+
Κάτοικοι και φορείς του Καβουσίου λένε «όχι» στη χωροθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στη Μαλαύρα, τονίζοντας ότι τίθεται περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου έγινε σύσκεψη εκπροσώπων όλων των φορέων του Καβουσίου και όλων των Καβουσανών υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, για το προωθούμενο σχέδιο εγκατάστασης μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης στην Μαλαύρα Καβουσίου.

Oι κάτοικοι και οι φορείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για το νέο δίκτυο 24χλμ αμιαντοσωλήνων, το οποίο θα μεταφέρει το νερό από την Μαλαύρα στο φράγμα Μπραμιανών, κάτι το οποίο όπως τονίζουν, είναι καρκινογόνο.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι η χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας σε ένα πολύ μικρό χώρο, και σ’ ένα κλειστό κόλπο όπως είναι ο κόλπος του Θόλου και της Μαλαύρας είναι απαγορευτική, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιες μέθοδοι, έχει καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της αφαλάτωσης. 

Οι φορείς τάχθηκαν υπέρ του ομόφωνου ψηφίσματος της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων, που έγινε στις 31 Μαρτίου 2019, για την μη χωροθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στις πηγές Μαλαύρας και κάλεσαν όλους του υποψηφίους δημάρχους του Δήμου Ιεράπετρας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα.

Στη σχετική ανακοίνωση την  οποία συνυπογράφουν το Τοπικό Συμβούλιο Καβουσίου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Καβουσίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καβουσίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου και υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι αναφέρεται:

«Στις 15 Απριλίου 2019 έγινε σύσκεψη εκπροσώπων όλων των φορέων του Καβουσίου και όλων των Καβουσανών υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, για το προωθούμενο σχέδιο εγκατάστασης μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης στην Μαλαύρα Καβουσίου.

Λάβαμε υπόψη ότι:

 1. Μονάδες αφαλάτωσης παγκοσμίως γίνονται μόνο για ύδρευση και όχι για άρδευση σε κράτη με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες (Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ντουμπάι, Κουβέιτ, Κατάρ, Ιαπωνία, Ισραήλ κ.ά. ). Τούτο οφείλεται στο ότι απαιτείται τεράστιο κόστος αρχικής επένδυσης και στο υψηλό κόστος λειτουργίας των, οι οποίες είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, ανεξαρτήτως μεθόδου αφαλάτωσης και είδους νερού, υφάλμυρου ή θαλασσινού. Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετές μονάδες αφαλάτωσης σε πολύ μικρά άγονα νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων για τη μερική κάλυψη τοπικών αναγκών και μόνο για ύδρευση.
 2. Έγκυρες μελέτες Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κρατικών και διεθνών φορέων, διεθνείς πρακτικές και εμπειρίες στο θέμα της αφαλάτωσης και ενημερώσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες, υποδεικνύουν ότι τέτοιες μονάδες εγκαθίστανται, αφού εξαντληθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης όλων των «φυσικών» λύσεων προτού οδηγηθούμε στην βιομηχανική παραγωγή, η οποία ούτως ή άλλως λειτουργεί επικουρικά. Δηλαδή, εν ολίγοις, είναι αδιανόητο να οδηγούμαστε σε ενεργοβόρα, ρυπογόνο και πανάκριβη βιομηχανική παραγωγή όταν τεράστιες ποσότητες υδάτων χάνονται, λόγω έλλειψης βασικών έργων υποδομής.
 3. Η τιμή πώλησης του αφαλατωμένου ύδατος στους αγρότες, σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες, λόγω του τεράστιου κόστους αρχικής επένδυσης και του υψηλότατου κόστους λειτουργίας και συντήρησης, θα είναι πολλαπλάσια της σημερινής, στην καλύτερη των περιπτώσεων πέντε (5,00) ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με αποτέλεσμα τον καταστροφικό μαρασμό των αγροτών και της οικονομίας του τόπου.
 4. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα αλμόλοιπα των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης είναι υψηλής επικινδυνότητας, στην περιοχή διάθεσης τους (ιζηματογενέσεις, αύξηση αλατότητας, επικίνδυνες χημικές ουσίες από την παραγωγική διαδικασία, αύξηση θερμοκρασίας κλπ) και επηρεάζει δυσμενέστατα τους βιοτικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη ολοκληρωτική καταστροφή του ζωικού και φυτικού θαλάσσιου πλούτου.
 5. Όλες οι μονάδες αφαλάτωσης, ανεξαρτήτως μεθόδου, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, με αποτέλεσμα την αρνητική επιβάρυνση του ενεργειακού ισοζυγίου της ήδη ελλειμματικής περιοχής μας. Σε περίπτωση κατά την οποία, μέρος της απαιτούμενης ενέργειας υποκατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνεται το κόστος και η τιμή του νερού σε απίστευτα ύψη.

Ομόφωνα αποφασίστηκε:

 • Η στήριξη του ομόφωνου ψηφίσματος της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων, που έγινε στις 31 Μαρτίου 2019, για την μη χωροθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στις πηγές Μαλαύρας.
 • Η αντίθεση μας στην δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης γενικά στον Δήμο Ιεράπετρας.
 • Καλούμε όλους του υποψηφίους Δημάρχους του Δήμου Ιεράπετρας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την αφαλάτωση και την εγκατάσταση μιας τέτοιας ρυπογόνου μονάδας στις πηγές Μαλαύρας και γενικά στο Δήμο Ιεράπετρας.
 • Να ενημερωθούν οι Δημότες και οι εμπλεκόμενοι φορείς για τις συνέπειες στο περιβάλλον και στο απαγορευτικό κόστος των αγροτικών καλλιεργειών.
 • Δεσμεύτηκαν όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι ότι θα παραιτηθούν της υποψηφιότητας τους, από τους δημοτικούς συνδυασμούς, σε περίπτωση που οι επικεφαλείς των συνδυασμών δεν δεσμευτούν για την μη εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στο Δήμο Ιεράπετρας.»

Το ψήφισμα Πολιτιστικού Συλλόγου και Γενικής Συνέλευσης

«Αντιδρούμε στην χωροθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στην ταλαιπωρημένη Μαλαύρα Καβουσίου, σ’ ένα τόπο που έχει βιαστεί περιβαλλοντικά από τις αυθαίρετες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν ανορθόδοξα.

Η χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας σε ένα πολύ μικρό χώρο, και σ’ ένα κλειστό κόλπο όπως είναι ο κόλπος του Θόλου και της Μαλαύρας είναι απαγορευτική. Όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιες μέθοδοι έχει καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της αφαλάτωσης. Θα επηρεαστεί η ισορροπία του οικοσυστήματος των θαλάσσιων ειδών με την θνησιμότητα μικρών οργανισμών (πλαγκτόν, αυγά, μικρά ψάρια).

Μια μεγάλη μονάδα θα έχει περιβαλλοντική επίπτωση με την ηχορύπανση (μονάδες αντίστροφης ώσμωσης) με τις αντλίες υψηλής πίεσης, τα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, τις τουρπίνες κλπ. Σ’ ένα όμορφο τοπίο που χρειάζεται ειδική περιβαλλοντική προστασία μια τέτοια μονάδα δημιουργεί αισθητική ρύπανση.

Η περιοχή μας, και ιδιαίτερα η περιοχή του Θόλου, έχει τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Εμείς αγωνιζόμαστε χρόνια για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποβάθμιση ενός τόπου που ανήκει στο παραλιακό μέτωπο του χωριού μας.

Καταδικάζουμε όλους εκείνους που παίρνουν αποφάσεις για μας χωρίς εμάς. Καταδικάζουμε όλους όσους σχεδιάζουν για τον τόπο μας χωρίς την γνώμη των κατοίκων και των φορέων που τους εκπροσωπούν.

Θα αγωνιστούμε για το πρασίνισμα και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Μαλαύρας. Θα αγωνιστούμε για να ξαναγίνει ελεύθερη η πρόσβαση στην παραλία.»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεκτείνεται η μονάδα αφαλάτωσης του Αλμυρού ποταμού
Η σύμβαση για την κατασκευή και δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης του Αλμυρού ποταμού, υπεγράφη από τον δήμαρχο Μαλεβιζίου. Το σύνολο των δυο αυτών μονάδων, θα έχει δυναμικότητα 6.000 κυβικών μέτρων και θα καλύπτει...
Επεκτείνεται η μονάδα αφαλάτωσης του Αλμυρού ποταμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκρίθηκε η σύμβαση για το διυλιστήριο ύδρευσης στο Γιαννούδι
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΟΑΚ για την κατασκευή διυλιστηρίου ύδρευσης στην περιοχή «Γιαννούδι» του Δήμου Ρεθύμνου.
Εγκρίθηκε η σύμβαση για το διυλιστήριο ύδρευσης στο Γιαννούδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Συντονισμός φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές της ορεινής περιοχής της Επισκοπής, δηλώνει η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον». Στο συντονιστικό συμμετέχουν πολλοί φορείς και...
Ιεράπετρα: Συντονισμός φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησε η κατασκευή της 2ης μονάδας αφαλάτωσης στο Γάζι
Ξεκίνησε το έργο της κατασκευής της δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης στο Γάζι, χωρητικότητας 1.000 κυβικών νερού. Η νέα μονάδα αποτελεί επέκταση της υπάρχουσας η οποία λειτουργεί από το 2014 και με την οποία θα...
Ξεκίνησε η κατασκευή της 2ης μονάδας αφαλάτωσης στο Γάζι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προωθούν εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ιεράπετρα
Πρόταση εκπόνησης διερευνητικής μελέτης ώστε να βρεθεί ο χώρος εγκατάστασης εργοστασίου αφαλάτωσης στην Ιεράπετρα, προωθείται από την Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου. Η Επιτροπή εισηγήθηκε να προχωρήσει η...
Προωθούν εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ιεράπετρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας