Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Κινητοποίηση εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία

Ηράκλειο: Κινητοποίηση εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία

 • A-
 • A+

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο.

Η στάση εργασίας είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 18 Απριλίου, από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι ενώ στις 12:30 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Λιονταριών.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υπερεκμετάλλευση, όσον αφορά το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, καθώς όπως τονίζουν, στόχος είναι η κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα.

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι χαρακτηρίζονται ως «ωφελούμενοι», και όχι ως εργαζόμενοι ενώ τονίζουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αναφέρουν ότι μετά την λήξη των συμβάσεών τους θα βρεθούν και πάλι στην ανεργία και ζητούν παράταση του χρόνου του προγράμματος, ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία, καθώς και μόνιμη δουλειά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Κίνησης εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας Ηρακλείου Κρήτης»:

«Μετά από αρκετά χρόνια ”αναγκαστικής” ανεργίας και αδιάκοπων προσπαθειών εύρεσης εργασίας , αφού καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά , προσληφθήκαμε στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Στη σύμβαση που υπογράψαμε, αν και παράγουμε την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους συναδέλφους μας, χαρακτηριζόμαστε ως ”ωφελούμενοι” και όχι ως εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι προγράμματα υπερεκμετάλλευσης που έχουν ως στόχο την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα, καταπατώντας το Σύνταγμα και το εργατικό δίκαιο που προβλέπει ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Με τέτοιου είδους πρακτικές διαιωνίζεται η διατήρηση των ανισοτήτων και η ύπαρξη εργαζομένων πολλών ταχυτήτων , ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις , αυξάνονται οι ελαστικές μορφές και η εκ περιτροπής εργασία , ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος στην περαιτέρω εξάπλωση και εφαρμογή ανάλογων συνθηκών εργασίας σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

Είναι γνωστό ότι όλες οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών ανά την Ελλάδα είναι υποστελεχωμένες και οι μόνιμοι υπάλληλοι καθίσταται αδύνατον να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο εργασίας που τους αναλογεί. Ωστόσο μετά το πέρας του οχταμήνου και τη λήξη των συμβάσεών μας , όλοι εμείς οι εργαζόμενοι αν και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα βρεθούμε και πάλι στο αδιέξοδο της ανεργίας, ενώ οι υπηρεσίες που απασχολούμαστε δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα και να διασφαλιστεί η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας , σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων των ΟΤΑ, πέτυχαν :

 • Οκτάμηνη διάρκεια σύμβασης αντί της πεντάμηνης.
 • Αναγνώριση του δικαιώματος σε όλες τις άδειες (κανονικές, γονικές, αναρρωτικές κ.ά.)
 • Απαγόρευση της εργασίας στα απορριμματοφόρα που “κόστισε” τη ζωή σε συνάδελφο 5μηνίτη στα Μέγαρα. Πολλά ακόμη εργατικά ατυχήματα έχουν συμβεί σε διάφορους δήμους της χώρας.
 • Άμεση χορήγηση από τους δήμους τα ατομικά μέσα προστασίας, το γάλα, τα αναγκαία εμβόλια κλπ.
 • Οι εργαζόμενοι στην “κοινωφελή” εργασία να εργάζονται σύμφωνα με το ωράριο των μονίμων συναδέλφων τους.

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται με την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους .
 • Παράταση του χρόνου του προγράμματος ( όπως έχει ήδη δοθεί σε άλλα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ).
 • Ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία.
 • Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ , για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων.
 • Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας.
 • Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζομένους για όλο το διάστημα ανεργίας.
 • Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.
 • Την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις , καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
 • Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα

Είμαστε εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι ωφελούμενοι.

Καλούμε σε : ΔΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (12:00-14:00) την Πέμπτη 18/04/2019 - Συγκέντρωση στα Λιοντάρια , στις 12:30 μ.μ.»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνέχεια στην κινητοποίηση με επίσχεση εργασίας
Επ' αόριστον φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η κινητοποίηση των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
Ηράκλειο: Συνέχεια στην κινητοποίηση με επίσχεση εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εναντιώνονται στο νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών
Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν την Πέμπτη το πρωΐ εκπαιδευτικοί Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη, διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα διορισμών μόνιμων και αναπληρωτών το οποίο...
Κρήτη: Εναντιώνονται στο νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο
Πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου πραγματοποιούν μαθητές και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τις αλλαγές στο λύκειο.
Ηράκλειο: Κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Κρήτη: Καταγγέλλουν την απόλυση οδηγών τουριστικών λεωφορείων
Σε επτά απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων προχώρησε εργοδότης στην Κρήτη, μετά την διεκδίκηση τριετιών από τους οδηγούς, όπως καταγγέλλει το Σωματείο «Ερμής».
Κρήτη: Καταγγέλλουν την απόλυση οδηγών τουριστικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία στα Δικαστήρια για απολυμένη συνδικαλίστρια
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Δευτέρα τα μέλη του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών Ηρακλείου, με αφορμή την εκδίκαση αγωγής απολυμένης εργαζόμενης - συνδικαλίστριας από γνωστή εταιρεία του...
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία στα Δικαστήρια για απολυμένη συνδικαλίστρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Απλήρωτες και ανασφάλιστες οι καθαρίστριες στον ΟΑΕΔ
Απλήρωτες και ανασφάλιστες εδώ και πέντε μήνες, παραμένουν 478 καθαρίστριες στον ΟΑΕΔ, οι οποίες προσλήφθηκαν τον Μάιο με 8μηνη σύμβαση για 4ωρη εργασία στα κτίρια του Οργανισμού. Μάλιστα, μία εκ των...
Ηράκλειο: Απλήρωτες και ανασφάλιστες οι καθαρίστριες στον ΟΑΕΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας