Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκδήλωση της Ανυπόταχτης Κρήτης για το αεροδρόμιο Καστελλίου

Εκδήλωση της Ανυπόταχτης Κρήτης για το αεροδρόμιο Καστελλίου

  • A-
  • A+

Εκδήλωση – συζήτηση διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 6:30 μμ στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου η «Ανυπόταχτη Κρήτη».

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι μέλη της «Πρωτοβουλίας πολιτών για την διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος» και ο επικεφαλής της «Ανυπόταχτης Κρήτης» και υποψήφιος περιφερειάρχης, Γιώργος Πιαγκαλάκης.

Στη σχετική ανακοίνωση της «Ανυπόταχτης Κρήτης» αναφέρονται τα εξής:

«Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι βρίσκεται προ των πυλών. Το μόνο που απομένει για την έναρξη των εργασιών στην πεδιάδα του Καστελλίου είναι η επικύρωση από την ελληνική Βουλή, της συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από 2 μήνες περίπου ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και την εργολαβική κοινοπραξία ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου (ΤΕΡΝΑ+GMR Airports Limited).

Πρόκειται για μια επέμβαση που θα αλλάξει πλήρως και ανεπίστρεπτα τον χαρακτήρα και την κοινωνική σύσταση της περιοχής. Η εκρίζωση 200.000 ελαιοδένδρων σε έκταση 12.000 στρεμμάτων δεν θα μειώσει μόνο την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου της περιοχής, που είναι η 2η μετά την Μεσαρά, αλλά θα αφήσει άκληρους αρκετούς εκ των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν, ενδεχομένως, επάγγελμα ή να μεταναστεύσουν στα αστικά κέντρα της νήσου.

Οι 260.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που θα εκλύονται κάθε χρόνο θα καταλήγουν στα 1,8 εκ. ελαιόδενδρα και όλα τα αγροτικά είδη της Πεδιάδας. Παράλληλα ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο και η υγεία των κατοίκων στα αστικά κέντρα, καθώς η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα θα καταλήγει στο φράγμα Αποσελέμη, άρα και στις βρύσες των σπιτιών σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό, κατ’ουσίαν, αεροδρόμιο, την κατασκευή του οποίου θα χρεωθεί το δημόσιο, δηλαδή ο λαός και οι εργαζόμενοι, ενώ τα κέρδη του θα τα εισπράττει η εργολαβική κοινοπραξία για 37 χρόνια. Όπως σε όλα τα έργα ΣΔΙΤ, που επιβάλλονται από την ΕΕ, έτσι και σε αυτό, επωφελούνται αποκλειστικά οι ιδιώτες και ζημιώνεται το δημόσιο. Η αποπληρωμή των εργολάβων θα ανέλθει σε τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ, ενώ τα έξοδα για απαλλοτριώσεις και οδικές υποδομές θα τα δανειστεί το ελληνικό κράτος από τους διεθνείς τραπεζίτες.

Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις που η κοινοπραξία επιφυλάσσει στους εργαζόμενους, φαίνεται ότι θα είναι στυγνά εκμεταλλευτικές. Αυτό συμπεραίνεται εύκολα λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρχική μελέτη του υπουργείου Υποδομών προέβλεπε κόστος 850 εκ. ευρώ, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας κυμαίνεται στα 480 εκ. ευρώ, επειδή έγινε με... «τιμές κρίσης», όπως η ίδια παραθέτει.

Παράλληλα, το νέο αεροδρόμιο αποτελεί μια ανορθόδοξη «λύση» της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Η μεγάλη απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου θα αυξήσει τόσο τη συνολική διάρκεια του ταξιδιού (περίπου 40΄ απαιτεί τώρα ο δρόμος Ηράκλειο-Καστέλλι), όσο και το συνολικό κόστος του.

Ακόμα, πρόκειται για μία ενδεχομένως επικίνδυνη για τον κρητικό λαό επένδυση λόγω των γεωπολιτικών της προεκτάσεων ή/και βλέψεων. Είναι, αρκετά παράδοξο το ότι δεν αξιοποιείται το υπάρχον στρατιωτικό αεροδρόμιο για τη μείωση του κόστους κατασκευής. Αντιθέτως, το νέο αεροδρόμιο θα χωροθετηθεί παράλληλα και σε άμεση επαφή με το στρατιωτικό. Α

υτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι από τη στιγμή που η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρήση του ως βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι, η Κρήτη προωθείται από ευρωπαϊκά και αμερικάνικα επενδυτικά συμφέροντα να διαδραματίσει, σε στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο, έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σας καλούμε όλους στην εκδήλωση – συζήτηση της Ανυπόταχτης Κρήτης ώστε να συζητήσουμε και να συμβάλουμε στην οργάνωση της αντίστασης απέναντι στα σχέδια για νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Γιατί έργα σαν αυτό πρέπει να γίνονται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού κι όχι του κεφαλαίου, αλλά και την εξασφάλιση της ειρήνης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανυπόταχτη Κρήτη: Διαμαρτυρία για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Την αντίθεσή τους στη δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλλι, εξέφρασαν μέλη της κίνησης «Ανυπόταχτη Κρήτη», πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφέρειας.
Ανυπόταχτη Κρήτη: Διαμαρτυρία για το αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βαθιά μεσάνυχτα όσοι υποστηρίζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλλι»
Σαφή θέση κατά της μετεγκατάστασης του αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι παίρνει ο επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης Γιάννης Σταρίδας.
«Βαθιά μεσάνυχτα όσοι υποστηρίζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλλι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκριάτικο ξύλο για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
Σοβαρό επεισόδιο που σχετίζεται με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι σημειώθηκε στο γειτονικό Αρκαλοχώρι, έδρα του τοπικού δήμου, κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης την Κυριακή.
Αποκριάτικο ξύλο για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφηκε εν μέσω αντιδράσεων η σύμβαση του νέου αεροδρομίου
Στο Ηράκλειο θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να παρεβρεθεί στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου της κατασκευής...
Υπογράφηκε εν μέσω αντιδράσεων η σύμβαση του νέου αεροδρομίου
ΝΤΕΛΟΓΟ
Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Βρέθηκε ο υποψήφιος για το «Όχι στο Αεροδρόμιο»
Στο περιθώριο της «φιέστας» στο Καστέλλι, εκείνο το οποίο έγινε γνωστό είναι η εξεύρεση του επικεφαλής για την παράταξη του «Όχι στο Αεροδρόμιο» στις δημοτικές εκλογές.
Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Βρέθηκε ο υποψήφιος για το «Όχι στο Αεροδρόμιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ