• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 37.4°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.6°C / 32.4°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 22.0°C / 31.8°C
  5 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.2°C / 33.5°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.4°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 31.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 33.4°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.6°C / 35.7°C
  2 BF
  30%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  5 BF
  21%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 29.0°C / 35.5°C
  4 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.7°C / 37.7°C
  4 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 22.7°C / 35.2°C
  2 BF
  32%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  6 BF
  30%

Από την κινητοποίηση καθηγητών και μαθητών στο Ηράκλειο, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο

Ηράκλειο: Κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου πραγματοποίησαν μαθητές και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τις αλλαγές στο λύκειο.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλατεία Ελευθερίας, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία με πανό και συνθήματα, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Όπως τονίζουν, το νομοσχέδιο πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών ενώ βάζει διπλές Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου.

Από την πλευρά των μαθητών, υπογραμμίζεται ότι αυξάνεται η ύλη στα μαθήματα κατεύθυνσης και υποβαθμίζει τα ΕΠΑΛ.

Επιστολή μαθητών, καθηγητών και γονέων για το νέο σύστημα

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, την αναπλ. Διευθύντρια Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου και τους βουλευτές απέστειλαν εκπαιδευτικοί, καθηγητές και σύλλογοι γονέων των Πειραματικών Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στις 8 Απριλίου στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις, χωρίς, μάλιστα, να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση για το Μέρος Γ΄, που αφορά τα Πειραματικά Σχολεία.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η παράγραφος 4 του άρθρου 81, αντιγράφοντας την αντίστοιχη παράγραφο 9 του άρθρου 44 του Ν.3966/2011, συνεχίζει την αδικία και διάκριση εις βάρος των μαθητών των Πειραματικών Σχολείων και των οικογενειών τους, τιμωρώντας την επιλογή του Πειραματικού σχολείου για φοίτηση.

Η παράγραφος αναφέρει:

«Οι μαθητές των πειραματικών σχολείων επιλέγονται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών για την πλήρη φοίτησή τους και για τη συμμετοχή τους στους ομίλους, βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική τους μέριμνα».

Αναρωτιόμαστε σε τι διαφέρει η οικογένεια του μαθητή που επιλέγει να φοιτήσει σε ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο, ένα Μουσικό Σχολείο, ή μια συγκεκριμένη ειδικότητα Επαγγελματικού Λυκείου, από την αντίστοιχη σε ένα Πειραματικό Σχολείο, ώστε να παραμένει μόνο για το τελευταίο η ρητή αναφορά περί αποκλειστικής επιβάρυνσης των οικογενειών με τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών.

Με ποιον τρόπο υποστηρίζει η πολιτεία την απόφαση ενός μαθητή από την Αγία Βαρβάρα, την Χερσόνησο, τις Γούρνες Πεδιάδος, ή την άλλη άκρη της πόλης, να φοιτήσει σε έναν τύπο σχολείου που η ίδια προσφέρει, στο Πειραματικού Γυμνάσιο ή Λύκειο Ηρακλείου, όταν τον υποχρεώνει σε σημαντικά έξοδα καθημερινής μετακίνησης -που μάλιστα πολλαπλασιάζονται στη συχνή περίπτωση φοιτούντων αδελφών;

Ζητούμε την απαλοιφή της παραπάνω παραγράφου στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου, και την ενιαία ρύθμιση με δίκαιο τρόπο της μεταφοράς των μαθητών σε όλα τα σχολεία επιλογής -σχολεία «υπερτοπικά» κατά το πνεύμα του Συνηγόρου του Πολίτη (πόρισμα με Αριθ. Πρωτ. Φ.1500.2/3107/2014): Καλλιτεχνικά, Μουσικά, Πειραματικά, Πρότυπα, καθώς και στα Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε η καθημερινή μετακίνηση να μην αποτελεί ντε φάκτο αντικίνητρο φοίτησης σε αυτά».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν «φτούρισαν» οι εθνικιστικές καταλήψεις στην Κρήτη
Περίπου το 10% των σχολείων της Κρήτης υπάκουσαν στο κάλεσμα εθνικιστικών κύκλων για καταλήψεις με αφορμή το ζήτημα της Μακεδονίας. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τα κλειστά σχολεία στο...
Δεν «φτούρισαν» οι εθνικιστικές καταλήψεις στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και στην Κρήτη
Στους δρόμους βγήκαν και σήμερα οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου και των Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα διορισμών μόνιμων και αναπληρωτών το οποίο προωθεί η κυβέρνηση. Οι εκπαιδευτικοί Α' βάθμιας και...
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση στο Καπετανάκειο για το κτιριακό
Νέα κινητοποίηση για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην παράδοση του κτιρίου στο 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο), ανακοίνωσαν μαθητές, καθηγητές και γονείς, απορρίπτοντας ουσιαστικά την επιλογή να...
Νέα κινητοποίηση στο Καπετανάκειο για το κτιριακό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλοπές και βανδαλισμοί σε σχολεία της Κρήτης
Διάρρηξη σημειώθηκε στο 6ο Γυμνάσιο Χανίων ενώ στο 1ο Γυμνάσιο της Ιεράπετρας, άγνωστοι έκλεψαν αντικείμενα από τσάντες μαθητών - Βανδαλισμοί σημειώθηκαν στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χανίων.
Κλοπές και βανδαλισμοί σε σχολεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφαρμογή του Δήμου Ηρακλείου για άμεση επικοινωνία με σχολεία
Μια πρωτοποριακή ειδική εφαρμογή για τη σωστή διαχείριση και την άμεση ενημέρωση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία δημιούργησε ο Δήμος Ηρακλείου.
Εφαρμογή του Δήμου Ηρακλείου για άμεση επικοινωνία με σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ζητούν τη δημιουργία Τμημάτων Ένταξης για όλους
Την έγκριση όλων των αιτήσεων για τη δημιουργία Τμημάτων Ένταξης στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία ζητάει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομ. Θεοτοκόπουλος».
Κρήτη: Ζητούν τη δημιουργία Τμημάτων Ένταξης για όλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας