• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 26.2°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.3°C
  5 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.6°C
  0 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.1°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 23.4°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.0°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  78%

Ο κόλπος Δερματά στο Ηράκλειο

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

«Άκυρο» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τον κόλπο Δερματά

 • A-
 • A+
Σταματάν οι εργασίες, ελλείψει Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Την οριστική διακοπή των εργασιών στο έργο ανάπλασης του κόλπου του Δερματά και τη δημιουργία τεχνητής πλαζ στο σημείο, αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με έγγραφό της, τονίζει ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι το οποίο είχε παρακάμψει ο Δήμος Ηρακλείου, μέσω της κήρυξης του κέντρου της πόλης σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και αφορούσε την καθίζηση στις παρυφές της ακτής, στο ίδιο σημείο.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Ηρακλείου είχε αποστείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση το σχετικό φάκελο με τα τεχνικά στοιχεία του έργου, η Διοίκηση αποφάσισε ότι, χωρίς την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων, δεν δίνει το «πράσινο φως», καθώς θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί μια σειρά ζητημάτων στην περιοχή για την υλοποίηση της παρέμβασης.

Παράλληλα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενημέρωσε σχετικά με την παύση και τον εργολάβο του έργου, ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες.

Δήμος Ηρακλείου: Το έργο θα ολοκληρωθεί

Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι το έργο στον κόλπο του Δερματά θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, εξέδωσε ο δήμος Ηρακλείου, με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να σταματήσει το έργο, καθώς δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου:

«Ο Δήμος Ηρακλείου έχει επιδοθεί από το 2014 σε μια μεθοδική προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο κόλπος του Δερματά, μετά από την σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε το 2010 και την απραξία που ακολούθησε.

Στόχος μας υπήρξε εξαρχής να γίνει η περιοχή απόλυτα ασφαλής για τους δημότες και επισκέπτες της πόλης, παίρνοντας ξανά τη μορφή που είχε πριν αρκετές δεκαετίες.

Είναι γνωστό ότι το έργο «Διαμόρφωση της περιοχής του κόλπου Δερματά» (Π/Υ 2.000.000 ευρώ) περιλαμβάνει μια ήπια και πλήρως αναστρέψιμη διαμόρφωση, με προσάμμωση του κόλπου προκειμένου να επιτευχθεί η αντιδιαβρωτική προστασία που απαιτείται.

Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του έργου, ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της εν λόγω περιοχής, η οποία παρέχει τη δυνατότητα για ταχύτερες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Ο Δήμος Ηρακλείου έκανε ακριβώς ό,τι χρειάζεται λαμβάνοντας τις σχετικές παρατάσεις προκειμένου να εκτελεσθεί απρόσκοπτα το έργο. Τελευταία φορά, προχώρησε στην ανανέωση της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως τις 11-6-2019 (με την αρ. πρωτ. οικ. 598/11-12-2018 Απόφαση Περιφερειάρχη Κρήτης) και διαβίβασε στις 20-12-2018 τον σχετικό φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Δύο μήνες μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου (στις 22-2-2019), ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ  στελεχών των δυο Υπηρεσιών για την επίλυση του θέματος, λάβαμε τελικά στις 2-4-2019 έγγραφο για τη μη χορήγηση παράτασης της έγκρισης του τεχνικού φακέλου και της εξαίρεσης από την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Είναι προφανές ότι λόγω της μη ολοκλήρωσης των εργασιών, η επικινδυνότητα για την οποία ο περιφερειάρχης κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει αρθεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, ο Δήμος Ηρακλείου θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση αυτό το σημαντικό έργο, έστω και αν υπάρξει καθυστέρηση μετά την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη.

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων και το Ηράκλειο να αποκτήσει την πρώτη του αστική παραλία».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Πατρίς»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης στο Πάρκο Γεωργιάδη
Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο κομμάτι του έργου στο πάρκο Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.
Ηράκλειο: Προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης στο Πάρκο Γεωργιάδη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκρίθηκε η ανάπλαση του μνημειακού ελαιόδεντρου Πανασού
Την ανάπλαση του μνημειακού ελαιόδεντρου, το οποίο βρίσκεται στη θέση Αγία Παρασκευή, εντός του οικισμού Πανασού, στη δημοτική ενότητα Ρούβα, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας. Η είσοδος θα...
Εγκρίθηκε η ανάπλαση του μνημειακού ελαιόδεντρου Πανασού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο στον κόμβο Σούδας
Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη Σούδα και τη διασύνδεσή του με την οδό Ακρωτηρίου.
Χανιά: «Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο στον κόμβο Σούδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσιάστηκε... με αντιδράσεις η ανάπλαση της Πλατείας Σούδας
Ο Δήμος Χανίων παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης, τη μελέτη του έργου της ανάπλασης της Πλατείας Σούδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.224.500 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου...
Παρουσιάστηκε... με αντιδράσεις η ανάπλαση της Πλατείας Σούδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αναπλάθεται η οδός Χάληδων και η πλατεία Μητροπόλεως
Την ανάπλαση της οδού Χάληδων και της πλατείας Μητροπόλεως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων. Το έργο, προϋπολογισμού 1.4 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί στις αρχές της άνοιξης του...
Χανιά: Αναπλάθεται η οδός Χάληδων και η πλατεία Μητροπόλεως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Παρουσιάστηκε η μελέτη για τους ποδηλατόδρομους
Τη μελέτη για την υλοποίηση του έργου: «Δημιουργία πράσινης διαδρομής και ποδηλατοδρόμου στον άξονα οδών Στρ. Τζανακάκη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς» παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας ο Δήμος...
Χανιά: Παρουσιάστηκε η μελέτη για τους ποδηλατόδρομους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας