• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.8°C / 8.9°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.1°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  4 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.1°C / 9.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 7.5°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 10.8°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 6.2°C
  0 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 2.8°C / 9.8°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 9.1°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  77%

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι κοπές δέντρων στο πάρκο Γεωργιάδη

Γιάννης Χατζηγιαννάκης

Ηράκλειο: Αντιδράσεις για τις κοπές δέντρων στο πάρκο Γεωργιάδη

 • A-
 • A+

Φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν κομμένα δέντρα στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο, δημοσίευσαν οι «Φυλές του Πάρκου».

Όπως τονίζουν, πρόκειται για τουλάχιστον τέσσερα δέντρα τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν μεγάλα και υγιή ενώ εμφανής είναι η αραίωση του πρασίνου, κυρίως στην παιδική χαρά.

Αντιδράσεις από την κοπή δέντρων στο πάρκο Γεωργιάδη

Γιάννης Χατζηγιαννάκης

Σε σχετική ανακοίνωση η συλλογικότητα «Φυλές του Πάρκου» αναφέρουν:

««Ας τελειώνουμε με το παραμύθι ότι θα κοπούν δέντρα στο πάρκο Γεωργιάδη. Το λέω για τελευταία φορά: δεν πρόκειται να κοπεί ούτε ένα δέντρο!» - Βασίλης Λαμπρινός, δήμαρχος Ηρακλείου.

Για εμάς, το γεγονός με τα κομμένα δέντρα στο πάρκο Γεωργιάδη δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία". Χωρίς να είμαστε ούτε Κασσάνδρες αλλά ούτε και μετά Χριστόν προφήτες, στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπήρχε αυτή η βεβαιότητα που όλοι απευχόμασταν να γίνει πραγματικότητα: "ωχ, ο δήμος μπήκε στο πάρκο... Θα το κάνει σώπατο... " αυτή η ανησυχία δεν ήταν από τις προκαταλήψεις και τις εμμονές που μας χρέωναν οι χειροκροτητές της περιβόητης "ανάπλασης". Πήγαζε και εξακολουθεί να πηγάζει από τα δείγματα γραφής των δημοτικών αρχόντων. Τα δέντρα που υπήρχαν στην Ίδης, τα πετσοκομμένα δέντρα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το Ηράκλειο μετά τις "επεμβάσεις καλλωπισμού" του Δήμου, αν είχαν φωνή θα μας έλεγαν το ιδιο: μην τους πιστέψετε!

Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε απευθυνόμενοι σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Να μιλήσουμε για όλα εκείνα που δεν έχουν φωνή, να υπερασπίσουμε όλα εκείνα, τα λίγα μα πολύ όμορφα, που ‘χουν απομείνει σε μια πόλη κτισμένη ερήμην και εναντίον μας. Όμως, παρόλο που μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει ταυτίσει την έννοια “πολιτικός” με το ψέμα, βρεθήκαμε μόνοι και εκτεθειμένοι απέναντι σε έναν στρατό προθύμων να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Όμως δεν κάναμε πίσω! Φύγαμε σηκωτοί από την αστυνομία μέσα από το πάρκο Γεωργιάδη, αφού πρώτα μας έφεραν "γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα πειράξουν τίποτα", ότι "δεν θα κοπεί κανένα δέντρο, δεν θα απειληθεί ο ελεύθερος κοινωνικός χαρακτήρας του πάρκου".

Και να που τώρα, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Και να που τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι, οι "άρχοντες" και οι αυλικοί τους βγαίνουν και λένε πάλι αστείες δικαιολογίες για τα εγκλήματά τους θεωρώντας ότι απευθύνονται σε αφελείς: "Τα δέντρα που κόψαμε, είχαν γείρει επικίνδυνα, από τις τελευταίες κακοκαιρίες."... Μάλιστα, τα δέντρα λοιπόν που στεκόταν ακλόνητα για πάνω από 50 χρόνια, "έγειραν" απότομα λίγο μετά την είσοδο του εργολάβου στο πάρκο! Οι μεγάλες τους ρίζες, που είχαν το μέγεθος κορμού δέντρου και στοιβάχτηκαν μαζί με τα υπόλοιπα κομμένα, δεν ξεπατώθηκαν από τον εργολάβο που έσκαψε τόσο βαθιά για να τις κόψει αλλά από την κακοκαιρία.

Αλήθεια, γιατί πριν μερικές μέρες, παρουσία του δημάρχου στο πάρκο, μίλαγαν για "τα έργα που συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς" και ότι έχουν γίνει μόνο τα "αναγκαία κλαδέματα"; Γιατί δε μίλησαν για κοπές δέντρων; Η ευθύνη για όσα έγιναν μέχρι τώρα και γι’ αυτά που θα γίνουν στο μέλλον ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Ηρακλείου και στον εργολάβο του έργου. Όλα αυτά γίνονται βάση προγράμματος που θα εξυπηρετήσει τον αρχικό σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου και των συν αυτώ για ένα πάρκο αποστειρωμένο και τσιμεντοποιημένο, που θα ταιριάζει γάντι με το υπόλοιπο κέντρο της πόλης που ετοιμάζονται να μετατρέψουν σε μια Ντίσνευλαντ για τουρίστες και καταναλωτές.

Πλέον θα χρησιμοποιήσουν κάθε “νόμιμο εργαλείο” που τους παρέχει η εξουσία της γραφειοκρατίας για να υποστηρίξουν τη κλοπή του δημόσιου χώρου. Οι ανοιχτοί και δημόσιοι χώροι δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα. Εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, θα τους φωνάξουμε για άλλη μια φορά: Δεν είμαστε τουρίστες, είμαστε πολίτες και ζούμε εδώ! Κάτω τα χέρια από το πάρκο, κάτω τα χέρια από τις ζωές μας!

Εσύ, ακόμα εξακολουθείς να τους πιστεύεις;

Υ.Γ. Το καλό είναι ότι η έπαρση και η αλαζονεία της “νυν δημοτικής αρχής” είναι αυτή που κατά τα φαινόμενα θα την κάνει “πρώην δημοτική αρχή”. Το κακό είναι ότι ακριβώς αυτή η έπαρση και η αλαζονεία, κατά πάσα πιθανότητα θα φροντίσουν ώστε να επιστρέψει ως “νυν” η πρώην δημοτική αρχή για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Σε όσους βέβαια από τους χειροκροτητές της νυν δημοτικής αρχής σπεύδουν να μας χρεώσουν “συμμαχία” ή “σύμπλευση” με άλλες παρατάξεις, να απαντήσουμε ότι απλά γελάμε. Εμείς ήμασταν αυτοί που και τότε σταθήκαμε απέναντι στην προηγούμενη δημοτική αρχή και στα δικά της καταστροφικά σχέδια για το Πάρκο Γεωργιάδη, εμείς θα είμαστε εδώ για να υψώνουμε τις φωνές μας απέναντι στα καταστροφικά σχέδια και των επόμενων δημοτικών αρχών»

Δήμος Ηρακλείου: «Απαραίτητη η κοπή» 

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Ηρακλείου επισημαίνει πως η συγκεκριμένη κοπή των δέντρων κρίθηκε απαραίτητη από το Δασαρχείο, καθώς είχαν πάρει επικίνδυνη κλίση, λόγω των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων.

Στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η οποία συνοδεύεται και από φωτογραφίες, αναφέρονται τα εξής:

«Μετά τις τελευταίες πολύ έντονες βροχοπτώσεις, τρία δέντρα εντός του χώρου της παιδικής χαράς του Πάρκου Γεωργιάδη πήραν μεγάλη κλίση.

Ο επιβλέπων γεωπόνος εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου ζήτησε να διενεργηθεί αυτοψία από το Δασαρχείο για να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα.

Ο αρμόδιος επιβλέπων της Διεύθυνσης Δασών μαζί με τον Διευθυντή Δασών, μετέβησαν επιτόπου, επιβεβαίωσαν τον κίνδυνο που ήταν μη αναστρέψιμος και εξέδωσαν απόφαση υλοτομίας, η οποία αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” και τέθηκε ο όρος να γίνει εκ νέου φύτευση μεγάλων δέντρων στη θέση των επικίνδυνων που αναπόφευκτα απομακρύνθηκαν».

Τα δέντρα στα οποίο διαπιστώθηκε πρόβλημα και κόπηκαν

Δήμος Ηρακλείου

Τα δέντρα στα οποίο διαπιστώθηκε πρόβλημα και κόπηκαν

Δήμος Ηρακλείου

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευθεί ότι η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη θα ολοκληρωθεί χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα του πάρκου, αλλά αντίθετα με ενίσχυσή του».

Αντιδράσεις και από την κίνηση «Ηράκλειο Εν- Αλλαγή»

Σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο πάρκο Γεωργιάδη από τον Δήμο Ηρακλείου,  η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο Εν-Αλλαγή» αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Παρά τις δεσμεύσεις της τωρινής δημοτικής αρχής, τα δέντρα στον χώρο της παιδικής χαράς του πάρκου Γεωργιάδη κόπηκαν ή ξεριζώθηκαν.

Η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο ενΑλλαγή» καταδικάζει κατάφωρα την κοπή και το ξερίζωμα των υγιών δέντρων στο πάρκο, με το αιτιολογικό ότι είχαν "γείρει" από τις καταιγίδες!!!.

Λυπούμαστε για την ασυνέπεια στις δεσμεύσεις και την έλλειψη ευαισθησίας της δημοτικής αρχής και την φέρουμε προ των ευθυνών της που αγγίζουν την παραβίαση του νόμου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης στο Πάρκο Γεωργιάδη
Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο κομμάτι του έργου στο πάρκο Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.
Ηράκλειο: Προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης στο Πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ένταση και ΜΑΤ ξανά στο πάρκο Γεωργιάδη
Ένταση δημιουργήθηκε το πρωί στο Πάρκο Γεωργιάδη, όταν ο εργολάβος έφτασε στο σημείο, προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες για την ανάπλαση του πάρκου. Μέλη των «Φυλών του πάρκου» συγκεντρώθηκαν και εμπόδισαν...
Ηράκλειο: Ένταση και ΜΑΤ ξανά στο πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάρκο Γεωργιάδη: Βήματα προσέγγισης Δήμου - Φυλών
Με πολίτες συνομίλησε το Σάββατο το μεσημέρι ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες, όσον αφορά την ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη. Οι εκπρόσωποι των Φυλών του Πάρκου...
Πάρκο Γεωργιάδη: Βήματα προσέγγισης Δήμου - Φυλών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσαγωγές και συλλήψεις για τα επεισόδια στο Πάρκο Γεωργιάδη
Σε δώδεκα προσαγωγές ατόμων, τα οποία εμπλέκονται στα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν στο Πάρκο Γεωργιάδη με αφορμή την εκκίνηση των εργασιών ανάπλασης, προχώρησε η αστυνομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μία...
Προσαγωγές και συλλήψεις για τα επεισόδια στο Πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάρκο Γεωργιάδη: Παρέμβαση υπέρ της ανάπλασης από 464 πολίτες
Πρόσθετη παρέμβαση 464 πολιτών του Ηρακλείου οι οποίοι πήραν θέση υπέρ της περιβαλλοντολογικής ανάπλασης του Πάρκου Γεωργιάδη, κατέθεσε η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, κατά τη...
Πάρκο Γεωργιάδη: Παρέμβαση υπέρ της ανάπλασης από 464 πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάρκο Γεωργιάδη: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα - Ξεκινούν τα έργα
Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία είχαν καταθέσει 26 μέλη των «Φυλών» του Πάρκου Γεωργιάδη και με την οποία ζητούσαν να μην αρχίσουν τα έργα ανάπλασης, απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Όπως...
Πάρκο Γεωργιάδη: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα - Ξεκινούν τα έργα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας