Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα
dreamstime

Χανιά: Βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα

  • A-
  • A+
Την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης, ανακοίνωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων, μετά από σχετικούς ελέγχους.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε εφαρμογή του Ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) και στα πλαίσια του τακτικού ετήσιου προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων, στα πλαίσια του προγράμματος δακοκτονίας καθώς και στα πλαίσια άλλων εκτάκτων ελέγχων.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε λαϊκές αγορές των Χανίων, σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα χονδρικού εμπορίου φρούτων – λαχανικών, στην Κεντρική Λαχαναγορά Χανίων, σε συσκευαστήρια, σε οπωροπωλεία και σε ελαιουργεία στο νομό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κοινοποίησε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων, ελήφθησαν 76 δείγματα προϊόντων και συγκεκριμένα 20 δείγματα από 15 είδη φρούτων, 50 δείγματα από 15 είδη λαχανικών και 6 δείγματα ελαιολάδου. 

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), βρέθηκαν 10 δείγματα με υπολείμματα φυτοπροστατευτικού προϊόντος (φπ) μη εγκεκριμένου για την συγκεκριμένη καλλιέργεια και 1 δείγμα με υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (MRLs).

Συγκεκριμένα βρέθηκαν τα εξής δείγματα με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια: 1 δείγμα βερικόκων, 1 δείγμα καρότων, 1 δείγμα καρότων (πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας), 1 δείγμα αγγουριών, 4 δείγματα τοματών, 1 δείγμα ροδιών και 1 δείγμα ελαιολάδου. Στο δείγμα των ροδιών βρέθηκε επίσης και υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (MRLs). Τα ανωτέρω δείγματα ήταν προέλευσης από τις περιοχές των Χανίων, της Λάρισας, του Ηρακλείου και της Βοιωτίας.

Στο σύνολο των 76 δειγμάτων τα οποία ελήφθησαν, βρέθηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν παραβάσεις (υπολείμματα εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κάτω των ανώτατων επιτρεπτών ορίων) σε 35 δείγματα, ενώ σε 31 δείγματα δε βρέθηκαν υπολείμματα σε συγκεντρώσεις άνω των ορίων αναφοράς (ανιχνεύσιμα υπολείμματα).

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων υπενθυμίζει ότι:

  1. «Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8): «Σε όποιον παράγει, εισάγει ή εξάγει φυτικά προϊόντα ή προϊόντα πρώτης μεταποίησης που φέρουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, όπως αυτά ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και τα φυτικά προϊόντα δεσμεύονται. Οι προκαλούμενες δαπάνες βαρύνουν τον υπεύθυνο για την παράβαση. Επόμενη διάθεση στην αγορά παρτίδας φυτικών προϊόντων ιδίας προέλευσης επιτρέπεται μόνο εφόσον προηγηθεί έλεγχος υπολειμμάτων από την Αρμόδια Αρχή και διαπιστωθεί ότι τα υπολείμματα δεν υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια όπως αυτά ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005. Αν διατεθούν προϊόντα στην αγορά πριν προηγηθεί επαναληπτικός έλεγχος υπολειμμάτων επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ».
  2. Σύμφωνα με το άρθρο 45, παράγραφος 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8): « Σε όποιον χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα χωρίς να τηρεί τα αναγραφόμενα στη συσκευασία ή την ετικέτα τους, επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ» .
  3. Σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 9 του νόμου 4036/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει: «Όποιος αρνείται ή παρακωλύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια ελέγχων από τα εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα ή αρνείται την παροχή στοιχείων και πληροφοριών ή παρέχει ψευδή στοιχεία και πληροφορίες ή αποκρύπτει στοιχεία και πληροφορίες τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.», ενώ σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 10 του ίδιου νόμου προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.

Τέλος, τονίζεται στους παραγωγούς ότι η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δηλητηριάζεται» η Κρήτη από τα φυτοφάρμακα
Υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και εξαπλάσιες (!) της μέσης παγκόσμιας κατανάλωσης είναι οι τιμές των φυτοφαρμάκων στη Κρήτη, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του...
«Δηλητηριάζεται» η Κρήτη από τα φυτοφάρμακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τα φυτοφάρμακα στην Κρήτη
Ημερίδα για τα φυτοφάρμακα και τις συνέπειές τους, πραγματοποίησε ο Ιατρικός - Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων την Κυριακή, σε αίθουσα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για την...
Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τα φυτοφάρμακα στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν τη δημιουργία Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης
Την δημιουργία Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης ζητούν επτά βουλευτές, με κοινή τους ερώτηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ζητούν τη δημιουργία Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόλυνση από τα απόβλητα του ΧΥΤΑ Αμαρίου
Περιβαλλοντική μόλυνση, καταγγέλλουν ότι συντελείται στο Αμάρι Ρεθύμνου κάτοικοι της περιοχής καθώς το νερό από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, παρέσυρε σκουπίδια και στραγγίσματα από τον ΧΥΤΑ Αμαρίου, με...
Μόλυνση από τα απόβλητα του ΧΥΤΑ Αμαρίου
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα φυτοφάρμακα αφανίζουν τα πτηνά
Δραματική μείωση στον πληθυσμό των πτηνών και των εντόμων σε γεωργικές περιοχές δείχνουν ευρωπαϊκές έρευνες και η αιτία εντοπίζεται στην επιθετική χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων, φτιαγμένων... απ’τα χεράκια των...
Τα φυτοφάρμακα αφανίζουν τα πτηνά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διασφαλίζοντας την ποιότητα των τροφίμων
Ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αγοράζουν και σκέφτονται την κατανάλωση των τροφίμων τους έχει υποστεί ριζικές αλλαγές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξασφάλισε ότι το...
Διασφαλίζοντας την ποιότητα των τροφίμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας