Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκκληση για βοήθεια από κατοίκους του Σκορδαλού Χανίων
Φωτογραφία Αρχείου

Έκκληση για βοήθεια από κατοίκους του Σκορδαλού Χανίων

 • A-
 • A+
Χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνία και με ένα κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, είναι οι κάτοικοι του χωριού Σκορδαλού Χανίων, σχεδόν έναν μήνα μετά τη θεομηνία που έπληξε τον νομό.

Ένας κάτοικος του χωριού απέστειλε επιστολή προς όλους τους αρμόδιους, προκειμένου να γίνουν οι ενέργειες για να λυθούν τα προβλήματα και για να επιστρέψει η κανονικότητα στο χωριό.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για μια δραματική κατάσταση την οποία βιώνουν οι μόλις 20 κάτοικοι του χωριού, ενώ ο συντάκτης της επιστολής κάνει λόγο για ανισότητα των πολιτών, την ώρα που στο χωριό ισχύει:

 • διακοπή τηλεπικοινωνιών σταθερού τύπου,
 • αδυναμία φόρτισης συσκευών κινητών τηλεφώνων,
 • ανικανότητα κλήσης προς οποιαδήποτε συνδρομή και παροχή πρώτων βοηθειών,
 • ανικανότητα διακομιδής περιστατικού σε μονάδα περίθαλψης από ξηράς,
 • αδυναμία λήψης φαρμακευτικής αγωγής λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε φαρμακείο,
 • αδυναμία διατήρησης βασικών κανόνων υγιεινής λόγω έλλειψης νερού (π.χ. καθαριότητα σώματος, πλύσιμο ρούχων, πλύσιμο πιάτων, λειτουργία αποχέτευσης),
 • κίνδυνος πεπτικών διαταραχών λόγω πόσης βρόχινου νερού ή νερού από πηγές,
 • κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων λόγω αδυναμίας σωστής συντήρησης τροφίμων (διακοπή λειτουργίας ψυκτικών μηχανημάτων),
 • έλλειψη τροφής, και φυσικά
 • απώλεια θέσεων εργασίας λόγω αδυναμίας μετάβασης σε αυτές και
 • απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω αδυναμίας αγοράς ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων.

Αναλυτικά η επιστολή - έκκληση του κατοίκου του χωριού Σκορδαλού:

«Είμαι ένας από τους εναπομείναντες 20 μόνιμους κατοίκους του χωριού Ασκορδαλός ή Σκορδαλού, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 320 μέτρα από την θάλασσα και μόλις 20 χιλιόμετρα από την είσοδο του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί αρχικά να φαίνονται ανιαρές και άσχετες με το βασικό μήνυμα αυτού του κειμένου, ωστόσο αποκτούν ουσία όταν συνδυαστούν με την πληροφορία της διοικητικής υπαγωγής του χωριού αυτού στον Καλλικρατικό Δήμο Πλατανιά. 

Μη επιθυμώντας να επεκταθώ στο τι εστί η ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά, θα αρκεστώ στην αναφορά της - εξαιρετικής σημασίας για την οικονομία - τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή, καθώς και στην αναφορά της σύστασης - της διοίκησης, των διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών του Δήμου Πλατανιά - η οποία, όπως είναι λογικό μέχρι κάποιο σημείο, αποτελεί είδωλο της ως άνω αναφερόμενης τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Όπως ήδη γνωρίζετε το νησί της Κρήτης, με ακραία τα παραδείγματα των δυτικών ορεινών περιοχών του νησιού, επλήγησαν από την παρατεταμένη κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Ένα τέτοιο ακραίο παράδειγμα είναι το χωριό Σκορδαλού.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω, αφενός το χαρακτήρα αυτού του κειμένου ο οποίος είναι διάφορος από τον συνήθη θυμικό χαρακτήρα αντίστοιχων κειμένων διαμαρτυρίας, στα οποία η αναίτια κατηγορία των τοπικών αρχών κατέχει την πρώτη θέση, και αφετέρου τον χρόνο σύνταξής του, ήτοι σήμερα 18-03-2019 και τρείς και πλέον εβδομάδες μετά τις μεγάλες καταστροφές της κακοκαιρίας. 

Σήμερα λοιπόν, εμείς, κάτοικοι του χωριού Σκορδαλού του Δήμου Πλατανιά, με μοναδική εξαίρεση ελάχιστους από εμάς που διαθέτουν οχήματα με τετρακίνηση, παραμένουμε ακόμα αποκλεισμένοι, άλλοι στα πλαίσια του χώρου της οικίας τους, άλλοι στα πλαίσια του χώρου της γειτονιάς τους, και κάποιοι πιο τυχεροί παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωρικά πλαίσια του χωριού.

Και επειδή κατανοώ πως ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να αντιληφθεί μία κατάσταση εάν δεν έχει πρότερη εμπειρία αυτής ,ή έστω μίας παρόμοιας κατάστασης, θέλω να τονίσω τι σημαίνει αποκλεισμός σε μία μη αστική περιοχή και ειδικά όταν αυτός είναι παρατεταμένος και βιώνεται υπό συνθήκες έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και υδροδότησης, όπως βιώνεται από τους κατοίκους του χωριού μας από τις 24-02-2019 μέχρι και σήμερα.

Αναφέρω λοιπόν επιγραμματικά,

 1. διακοπή τηλεπικοινωνιών σταθερού τύπου,
 2. αδυναμία φόρτισης συσκευών κινητών τηλεφώνων,
 3. ανικανότητα κλήσης προς οποιαδήποτε συνδρομή και παροχή πρώτων βοηθειών,
 4. ανικανότητα διακομιδής περιστατικού σε μονάδα περίθαλψης από ξηράς,
 5. αδυναμία λήψης φαρμακευτικής αγωγής λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε φαρμακείο,
 6. αδυναμία διατήρησης βασικών κανόνων υγιεινής λόγω έλλειψης νερού (π.χ. καθαριότητα σώματος, πλύσιμο ρούχων, πλύσιμο πιάτων, λειτουργία αποχέτευσης),
 7. κίνδυνος πεπτικών διαταραχών λόγω πόσης βρόχινου νερού ή νερού από πηγές,
 8. κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων λόγω αδυναμίας σωστής συντήρησης τροφίμων (διακοπή λειτουργίας ψυκτικών μηχανημάτων),
 9. έλλειψη τροφής, και φυσικά
 10. απώλεια θέσεων εργασίας λόγω αδυναμίας μετάβασης σε αυτές και
 11. απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω αδυναμίας αγοράς ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων.

Καταληκτικά, θα ήθελα να τονίσω πως απώτερος σκοπός της σύνταξης αυτού του κειμένου και της αποστολής αυτού στους παραλήπτες του, είναι αποκλειστικά και μόνο η προσπάθεια διασφάλισης ενός από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτού της ισότητας των πολιτών, καθώς δεν είναι δυνατόν στα πλαίσια ενός δήμου το έτος 2019 να πραγματοποιούνται αυτοψίες και συζητήσεις τοπικών φορέων περί φοροαπαλλαγών, όταν στα πλαίσια του ίδιου δήμου απειλούνται το δικαίωμα στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην τροφή και το νερό, το δικαίωμα στην κατοικία, το δικαίωμα στην εργασία και την εκπαίδευση, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία και τελικά το δικαίωμα στην ίδια την ζωή.

Σας επισυνάπτεται οπτικοακουστικό υλικό περιέχων λήψεις από την άκρως επικίνδυνη διαδρομή που πρέπει να κάνουν με τα πόδια οι κάτοικοι του χωριού Σκορδαλού Χανίων προκειμένου μεταβούν από το εσωτερικό του χωριού στο εγγύτερο σημείο όπου έχει πρόσβαση ένα συμβατικό επιβατηγό ιδιωτικής χρήσεως όχημα. Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν στις 10-03-2019 και ακόμα και αν η εικόνα έχει υποστεί ελάχιστες διαφοροποιήσεις, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, είμαστε ακόμη αποκλεισμένοι και χωρίς νερό μέχρι και σήμερα.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες αναφορικά με την ενημέρωση όσων περισσότερων Ελλήνων πολιτών είναι εφικτό, καθώς και παντός υπευθύνου, προκειμένου αυξηθούν οι πιθανότητες της έγκαιρης και αποτελεσματικής επίλυσης των βασικών προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε».

Βίντεο από το χωριό Σκορδαλός:

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ για τις καταστροφές στον ΒΟΑΚ
Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών για την άμεση αποκατάσταση των κατολισθήσεων και των ζημιών στον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού.
Κρήτη: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ για τις καταστροφές στον ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ιερείς στηρίζουν τους πληγέντες από τον μισθό τους
Μέρος του μισθού τους, προκειμένου να στηρίξουν τους πληγέντες της πρόσφατης θεομηνίας, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν οι ιερείς της Κρήτης.
Κρήτη: Ιερείς στηρίζουν τους πληγέντες από τον μισθό τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο
Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία σε Χανιά και Ρέθυμνο υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.
Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Διεκδίκηση πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών»
Την πρόθεση της Περιφέρειας να διεκδικήσει παράλληλα με τους δημόσιους και Ευρωπαϊκούς πόρους για την αποκατάσταση των καταστροφών από την θεομηνία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
«Διεκδίκηση πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο Αραχωβίτης
Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Χανίων, εξήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.
Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο Αραχωβίτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας