Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο υπουργός για την πρωτοβάθμια Υγεία στο Ηράκλειο
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ο υπουργός για την πρωτοβάθμια Υγεία στο Ηράκλειο

  • A-
  • A+
Πολύ σύντομα θα προχωρήσει η παραχώρησή στο Υπουργείο Υγείας του κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά και του ΙΚΑ Χερσονήσου, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ενώ τόνισε ότι η μία από τις δύο πρώτες Ακαδημαϊκές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα είναι στο Ηράκλειο.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κρίσιμες εκκρεμότητες στον τομέα της Υγείας, είπε πως το θέμα με την παραχώρηση των κτηρίων θα λήξει πάρα πολύ σύντομα.

Στην ερώτηση του κ Ηγουμενίδη για την παραχώρησή στο Υπουργείο Υγείας του σημερινού κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά και του κλειστού ΙΚΑ Χερσονήσου, με στόχο να λειτουργήσουν ως πρότυπα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, ο υπουργός απάντησε «Είμαστε σε μια φάση που με το Υπουργείο Εργασίας έχουμε ισχυρή πολιτική συνεννόηση και βούληση να προχωρήσουν γρήγορα και τάχιστα όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για παραχωρήσεις κτηρίων και το έχουμε πετύχει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας αυτό»

Αναφορικά με το ζήτημα της θεσμοθέτησης των νέων Περιφερειακών Ιατρείων σε Βαγιωνιά, Μάταλα και Στάβιες που έθιξε ο Νίκος Ηγουμενίδης, ο υπουργός απάντησε: «Χρειάζεται ένας συνολικός ανασχεδιασμός και νομίζω ότι εκεί μπορούμε να δούμε κατά προτεραιότητα τα συγκεκριμένα περιφερειακά ιατρεία στα οποία αναφερθήκατε, δηλαδή των Ματάλων, της Βαγιωνιάς και στις Στάβιες».

Παράλληλα ανέφερε ότι η μία από τις δύο πρώτες Ακαδημαϊκές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα είναι στο Ηράκλειο.

«Η μία θα είναι στο Ηράκλειο ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η τεχνογνωσία και η εμπειρία από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας και των συγκεκριμένων ανθρώπων της ιατρικής σχολής», επεσήμανε ο Ανδρέας Ξανθός για την ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών στο Ηράκλειο.

«Θα είναι σε μία δομή, η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως δημοτικό ιατρείο και θα είναι και μία πρωτότυπη σύμπραξη ανάμεσα στο ΕΣΥ, στο Πανεπιστήμιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι, λοιπόν, μία ακαδημαϊκή μονάδα, η οποία εκτός από υπηρεσίες υγείας, όπως όλες οι τοπικές μονάδες, θα παρέχει και συνεχιζόμενη κατάρτιση και εκπαίδευση», είπε ο ίδιος.

Κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κτήριο του ΙΚΑ, του Αγίου Μηνά και στον σχεδιασμό από τον Μάιο του 2015:

«Στον σχεδιασμό μας προβλεπόταν να γίνει ένα Πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, δηλαδή ένα κέντρο υγείας, που θα εκπαιδεύει τους γιατρούς. Το Μάιο του 2015, όταν δηλαδή στο Ηράκλειο γινόταν συζήτηση να γίνει ένα μικρό Mall, ένα εμπορικό κέντρο στο αντίστοιχο κτήριο, ανταλλάξαμε επιστολές, εγώ προσωπικά ως Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας με τον κ. Θεωνά –τότε Διοικητή του ΙΚΑ- για την παραχώρηση της χρήσης αυτού του κτηρίου που είναι στην ιδιοκτησία του ΙΚΑ. Στην ίδια αλληλογραφία ζητάγαμε και το κτήριο του ΙΚΑ της Χερσονήσου, ένα κτήριο που θέλαμε να στεγάσει επίσης Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου».

Σχετικά με τα τρία Περιφερειακά Ιατρεία σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης:

«Στον σχεδιασμό μας, με βάση την κίνηση του πληθυσμού και την ανάλυση του Xάρτη Yγείας, προβλεπόταν η δημιουργία δύο νέων ιατρείων στα Μάταλα και στη Βαγιωνιά, σας αναφέρω τις συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, ακολουθώντας τον πληθυσμό και αντικαθιστώντας άλλα ιατρεία. Όπως είχατε πει, δεν κλείνουμε καμία δομή υγείας, θα ανοίξουμε καινούργιες όπου χρειάζονται», ενώ για τις Στάβιες ανέφερε ότι «ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν εξοπλίσει ένα ιατρείο που θα το ζήλευαν πολλά περιφερειακά ιατρεία και όχι μόνο του Ηρακλείου. Αυτά τα ιατρεία, παρά το γεγονός ότι βλέπω θετική ανταπόκριση από παντού, δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα».

Επιπλέον, σχετικά με την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠΑΓΝΗ για την αντιμετώπιση των αναγκών της καρδιοχειρουργικής και του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, είπε ο βουλευτής: «Δίπλα στην αίθουσα των καθετηριασμών του ΠΕΠΑΓΝΗ -τα χωρίζει ο διάδρομος του Νοσοκομείου- υπάρχει αίθουσα με επτά κρεβάτια ΜΕΘ, επτά κρεβάτια δηλαδή που μπορούν να στηρίξουν απολύτως και να υποστηρίξουν την αναπνευστική, τη νεφρική, την καρδιακή λειτουργία».

«Είχε δρομολογηθεί και είχαν προσληφθεί και αναισθησιολόγος επικουρικός και εντατικολόγος επικουρικός. Ωστόσο, αυτή η Μονάδα δεν άνοιξε ποτέ, οι γιατροί αυτοί, παρά το ότι προσλήφθηκαν ως επικουρικοί γι’ αυτή τη Μονάδα, δεν εργάστηκαν ποτέ σε αυτή τη Μονάδα», τονίστηκε στη συζήτηση.

Στα πλαίσια της απάντησης του ο Υπουργός, επιπρόσθετα σημείωσε ότι ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι σε διαρκή εξέλιξη. «Η ερώτησή σας κυρίως αφορά όχι το κομμάτι των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που έχουμε ήδη επτά σε λειτουργία στον Νομό Ηρακλείου, πέντε στο κυρίως αστικό κέντρο της πόλης και δύο σε περιαστικούς δήμους. Έχουμε δώδεκα συνολικά Τοπικές Μονάδες σε όλη την Κρήτη».

Τέλος, ανέφερε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ότι «υπάρχει στο σχεδιασμό και είναι στη φάση όμως της μελέτης επί του παρόντος μία Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας για τα προγραμματισμένα περιστατικά του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Άρα, ένα κομμάτι από τον όγκο φροντίδας που παρέχεται από τη σημερινή Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης των Καρδιοπαθειών θα μπορεί να καλυφθεί από αυτήν την One Day Clinic για τα περιστατικά τα αιμοδυναμικά».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέες δομές για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις
Την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας στην Κρήτη, προωθεί η Περιφέρεια με την υπογραφή δύο έργων, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ για υποδομές στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής. Τα έργα...
Κρήτη: Νέες δομές για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενίσχυση της Υγείας στην Κρήτη από τα πλεονάσματα του Υπουργείου
Την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Τα χρήματα αυτά είναι από τα πλεονάσματα των 6 εκ.ν ευρώ, από το αποθεματικό του...
Ενίσχυση της Υγείας στην Κρήτη από τα πλεονάσματα του Υπουργείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανέλαβαν υπηρεσία σε Κέντρα Υγείας της Κρήτης
Δεκατρία άτομα ανέλαβαν από σήμερα υπηρεσία σε Κέντρα Υγείας της Κρήτης, ενισχύοντας με ανθρώπινο δυναμικό των Υπηρεσιών Υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Συγκεκριμένα ενισχύονται το 2ο ΚΥ Χανίων, το...
Ανέλαβαν υπηρεσία σε Κέντρα Υγείας της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρηματοδότηση για νέες ΤΟΜΥ στην Κρήτη
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020», εντάσσεται το έργο «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας» στην Περιφέρεια Κρήτης και αφορά στη λειτουργία των ΤΟΜΥ που έχουν ήδη συσταθεί, αλλά και αυτών που...
Χρηματοδότηση για νέες ΤΟΜΥ στην Κρήτη
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μονάδα Ιατρικής Ακρίβειας κατά του καρκίνου στην Κρήτη
Την έναρξη λειτουργίας Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κρήτη, ανακοίνωσε επίσημα ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας-Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Θα λειτουργεί στο Ηράκλειο στις...
Μονάδα Ιατρικής Ακρίβειας κατά του καρκίνου στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας