• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.1°C / 12.9°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.6°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.6°C / 6.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 1.8°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 9.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.3°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.2°C
  6 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  5 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.1°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 16.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 13.1°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  3 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.3°C / 7.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  87%

Κατέρρευσε ένα τμήμα της γέφυρας στο Συρίλι Χανίων

kriti24.gr

Επιμελητήρια Κρήτης: «Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών»

 • A-
 • A+
Έκκληση προς τα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς απηύθυνε με έγγραφό του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν πρόσφατα την Κρήτη.

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, με ομόφωνη απόφασή του, η οποία λήφθηκε σε συνεδρίασή του στις 13 Μαρτίου, ζητάει: 

 • Να πραγματοποιηθεί άμεσα, εμπεριστατωμένη και επακριβής, καταγραφή των ζημιών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τόσο των υποδομών όσο και των ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων απωλειών κερδών κλπ.
 • Να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια, από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους, οι πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις φυσικές καταστροφές.
 • Να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους η αποκατάσταση των καταστροφών στα έργα υποδομής, ιδιαίτερα των οδικών δικτύων.
 • Να επισπευσθούν και να συντμηθούν οι διαδικασίες επιλογής μελετητών και εργολάβων αποκατάστασης ζημιών των έργων υποδομής με ειδική, για το σκοπό αυτό, νομοθετική ρύθμιση.

Το έγγραφο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, αναφέρει:

«Κύριοι υπουργοί, κύριοι ευρωβουλευτές, κύριε περιφερειάρχη,

Όπως γνωρίζετε, φέτος και ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο του προηγούμενου μηνός Φεβρουαρίου, το νησί της Κρήτης δέχθηκε πρωτοφανές ύψος βροχοπτώσεων, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά, δίκτυα υποδομών, περιουσίες και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα χώρους περιβάλλοντος επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα.

Μεταξύ των έργων υποδομών, τα οποία επλήγησαν, συμπεριλαμβάνεται και ο αιματοβαμμένος, μοναδικός οδικός άξονας του νησιού, ο κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενος Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης.

Πέραν των κατολισθήσεων πρανών που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, σε όλο το μήκος του, υπάρχει κατάρρευση του ίδιου του Οδικού Άξονα στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια της Π.Ε. Χανίων, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή της κυκλοφορίας να πραγματοποιείται, εκ περιτροπής, από ένα ΜΟΝΟ ρεύμα κυκλοφορίας.

Στους επιχειρηματίες και γενικότερα τους κατοίκους της Κρήτης υπάρχει έντονη αγωνία και προβληματισμός όσον αφορά στον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης των ζημιών των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των έργων υποδομής.

Ενόψει, μάλιστα, της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα, όχι και τόσο, ενθαρρυντικά σημεία για τη συνέχιση της θετικής αύξησης του τουρισμού, από πλευράς κρατήσεων, αφού ο τουρισμός, η αποκαλούμενη και βαριά βιομηχανία, αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της Κρήτης.

Αναμφισβήτητα, μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών των φυσικών φαινομένων. Ήδη όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Χανίων και οι Δήμοι, εκτός του Δήμου Ανωγείων, της Π.Ε. Ρεθύμνης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς, όμως, τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά και θα πρέπει να ληφθούν ακόμη περισσότερα ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την πρωτογενή, τη δευτερογενή παραγωγή και τη τουριστική περίοδο που βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών και δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο κωλυσιεργίας.

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, με ομόφωνη απόφασή του, η οποία λήφθηκε σε συνεδρίασή του στις 13/3/2019, ομόφωνα απευθύνει δραματική έκκληση προς τα αρμόδια, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου:

 1. Να πραγματοποιηθεί άμεσα, εμπεριστατωμένη και επακριβής, καταγραφή των ζημιών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τόσο των υποδομών όσο και των ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων απωλειών κερδών κλπ.
 2. Να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια, από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους, οι πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις φυσικές καταστροφές.
 3. Να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους η αποκατάσταση των καταστροφών στα έργα υποδομής, ιδιαίτερα των οδικών δικτύων.
 4. Να επισπευσθούν και να συντμηθούν οι διαδικασίες επιλογής μελετητών και εργολάβων αποκατάστασης ζημιών των έργων υποδομής με ειδική, για το σκοπό αυτό, νομοθετική ρύθμιση».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ για τις καταστροφές στον ΒΟΑΚ
Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών για την άμεση αποκατάσταση των κατολισθήσεων και των ζημιών στον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού.
Κρήτη: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ για τις καταστροφές στον ΒΟΑΚ
ΝΤΕΛΟΓΟ
Κρήτη: Πρωτιές πάνω στις καταστροφές
Θέατρο επίδειξης ευαισθησίας έγιναν οι πληγείσες περιοχές της δυτικής Κρήτης από την πρόσφατη κακοκαιρία, για τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες ακόμα και για τους υποψηφίους βουλευτές, ευρωβουλευτές...
Κρήτη: Πρωτιές πάνω στις καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Παράρτημα Κρήτης, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπισή της.
ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Έβρεχε για 41 ώρες - 15.500 κεραυνοί σε τρεις ημέρες
Τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από την ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη στο τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου, αναδεικνύουν την...
Κρήτη: Έβρεχε για 41 ώρες - 15.500 κεραυνοί σε τρεις ημέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Επιστολή εμπόρων στον Τσίπρα για τις καταστροφές
Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών ώστε να μπορέσουν τα Χανιά να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, ζητά η ΟΕΒΕΝ Χανίων, με επιστολή της στον Αλέξη Τσίπρα.
Χανιά: Επιστολή εμπόρων στον Τσίπρα για τις καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λέκκας: «Πρωτόγνωρο φαινόμενο - Κίνδυνος νέων κατολισθήσεων»
Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, μίας τόσο έντονης βροχής σε περιορισμένο χώρο, ικανό να συγκριθεί με το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία.
Λέκκας: «Πρωτόγνωρο φαινόμενο - Κίνδυνος νέων κατολισθήσεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας