Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κόντρα» για τον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Χανίων

«Κόντρα» για τον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Χανίων

 • A-
 • A+
Για εν κρυπώ διαδικασίες κάνει λόγο η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων, αναφορικά με τον νέο Οργανισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος - Για ψεύδη κάνει λόγο η διοίκηση του Νοσοκομείου.

Τις έντονες αντιδράσεις της για τον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Χανίων, εκφράζει η Γενική Συνέλευση των Νοσοκομειακών Ιατρών Χανίων, η οποία καταγγέλει την Διοίκηση του Νοσοκομείου για εν κρυπώ διαδικασίες.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων:

«Την 30/01/2019 με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό τύπο διθυραμβικό δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας με το οποίο ανακοινώνονταν η δημοσίευση σε ΦΕΚ (6166/Β’/31-12-2018) του νέου Οργανισμού του νοσηλευτικού μας ιδρύματος διαφημίζοντας τον «ως μια σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου Χανίων και την παροχή υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών Υγείας για τους πολίτες...» κομπορρημονώντας περί αύξησης των κλινών νοσηλείας και των οργανικών θέσεων των ιατρών από 187 σε 197 και την πρόβλεψη νέων τμημάτων και νέων ειδικοτήτων σε έναν οργανισμό που όπως ανέφερε (η Διοίκηση) αποτελούσε αποτελούσε προτεραιότητα της.

Και λέμε έκπληξη γιατί η ανακοίνωση  αυτή ήταν το επιστέγασμα της παντελούς απουσίας επί σχεδόν 2 έτη οποιασδήποτε σχετικής ενημέρωσης – διαβούλευσης κάποιου θεσμικού οργάνου (πρόεδροι τομέων, Δ/ντες Κλινικών, Επιστημονικό Συμβούλιο) πέραν μιας κατεπείγουσας πρόσκλησης τον 2ο του 2017 προς τους δ/ντές των κλινικών να υποβάλλουν εντός 15ημερου τις προτάσεις τους για την αναμόρφωση του από το 2004 ισχύοντος οργανισμού.

Η έκπληξη μετατράπηκε σε δυσάρεστη όταν είδαμε το σχετικό ΦΕΚ με τον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου, ο οποίος σημειωτέον προέκυπτε από την ουσιαστική συγχώνευση 2 Οργανισμών (του Γ.Ν. Χανίων και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων).

Ο νέος οργανισμός με τις 197 οργανικές θέσεις υπολειπόταν κατά 28 οργανικών θέσεων της πρότασης  η οποία (όπως εκ των υστέρων μάθαμε) είχε υποβληθεί από τη Διοίκηση το 2017 και ακόμα χειρότερα περιελάμβανε μεταξύ άλλων την εξαφάνιση τομέων όπως ο τομέας Ιατρικής Απεικόνισης (ενσωμάτωση στον εργαστηριακό τομέα) τμημάτων όπως το τμήμα Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης, της Κλινικής Θώρακος Αγγείων (ενσωμάτωση ως μονάδα στη Χειρουργική), του Ενδοκρινολογικού τμήματος (Ενσωμάτωση  του στην Α’Παθολογική Κλινική) εξαφάνιση της από 10ετιας με απόφαση ΔΣ λειτουργούσας Μονάδας Οξέων Αγγειακών  Εγκεφαλικών Επεισοδίων, την εξαφάνιση οργανικών θέσεων από τμήματα (Χειρουργικές κλινικές, Νευρολογική, Ακτινολογικό κ.α).

Και αυτό ήταν μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Ο νέος «οργανισμός» έβριθε λαθών και παραλείψεων τέτοιων που σε ορισμένα νευραλγικά τμήματα όπως το Νευρολογικό τμήμα και το Φαρμακείο του νοσοκομείου καθίστατο αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Οι γιατροί του ΕΣΥ καλέσαμε τη Διοίκηση να μας ενημερώσει περί των πραγματικών γεγονότων που προηγήθησαν της ψήφισης του νέου οργανισμού και βρεθήκαμε με ακόμα πιο δυσάρεστη έκπληξη μάρτυρες σε δημόσιες αλληλοδιαψεύσεις μεταξύ θεσμικών οργάνων του ιδρύματος (Διοίκηση – Επιστημονικό Συμβούλιο) όπως και της συνειδητής παραπληροφόρησης μας.

Το επιστέγασμα αυτών μετά την αντίδραση μας , η ασθμαίνουσα προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου  να «συμμαζέψει κάποια από τα ασυμμάζευτα» ζητώντας σε επείγουσα συνεδρίαση του την 21/02 /2019  την τροποποίηση 12 (ΔΩΔΕΚΑ!!!) σημείων του επί 2 έτη «κυοφορούμενου» και ψηφισθέντος  Οργανισμού  για τον οποίο στις 30/01/2019 η Διοίκηση πανηγύριζε (!!) με το σχετικό δελτίο τύπου της.

Επειδή ως ιατροί του Νομού Χανίων και επιστήμονες θεωρούμε ότι ο Οργανισμός ενός Νοσοκομείου πρέπει να απαντάει στις σύγχρονες απαιτήσεις της Ιατρικής περίθαλψης για τους πολίτες των Χανίων.

Επειδή το σημαντικότερο εργαλείο της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας επιβάλλεται να στηρίζεται σε πραγματικά επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα ώστε να καθορίσει τη λειτουργία του στην επομένη τουλάχιστον δεκαετία, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί ένα στην κυριολεξία γραμμένο στο πόδι από αγνώστους συντάκτες (ακούσαμε από θεσμικά χείλη το αμίμητο ότι συντάχθηκε από κάποιον υπάλληλο του Νοσοκομείου που «ξέρει από οργανισμούς») αποτέλεσμα όπως φάνηκε μιας εν κρυπτώ διαδικασίας την οποία επέλεξε η Διοίκηση και το Υπουργείο με γνώμονα όχι τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του Νομού αλλά στην ουσία υλοποίηση των μνημονιακών επιταγών του κακώς εννοούμενου «περιορισμού του κόστους.» μέσω ανερμάτιστων περικοπών.

Θεωρούμε καθήκον να ρωτήσουμε δημοσίως τους υπογράφοντες το νέο Οργανισμό κκ υπουργό Υγείας κ.Ξανθό και αναπληρωτή υπουργό και βουλευτή Χανίων κ. Πολάκη:

 • εάν διάβασαν αυτό το ΦΕΚ με το οποίο καταργείται η Κλινική Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης προς όφελος των ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης αλλά προβλέπεται οργανική θέση «οδηγού ανελκυστήρα»
 • εάν διάβασαν πριν υπογράψουν το ΦΕΚ που ορίζει ότι για το Κέντρο ψυχικής Υγείας απουσιάζει η στοιχειώδης διάρθρωση (ενώ διαθέτει 200 κλίνες και 226 οργανικές θέσεις εμφανίζεται σαν απλό τμήμα της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου!!!)
 • εάν διάβασαν στοιχειωδώς στο ΦΕΚ που υπογράφουν τα λάθη στη διάρθρωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
 • εάν συνειδητά δεν προέβλεψαν για  την αύξηση των κλινών Εντατικής Θεραπείας Ενήλικων
 • εάν συνειδητά δεν προέκριναν τη συνέχιση και ανάπτυξη της λειτουργίας της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αναρωτιόμαστε ειλικρινά τι είναι χειρότερο εάν διάβασαν αυτό που υπέγραψαν ή αν δεν το διάβασαν καθόλου.

Απορρίπτουμε ως απαράδεκτο το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου εγκαλούμε τη Διοίκηση για την εν κρυπτω  διαδικασία την οποία επέλεξε να ακολουθήσει και θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώσουμε τη Χανιώτικη κοινωνία για την «σοβαρότητα» με τον οποία αντιμετωπίζεται από τη Διοίκηση και την κυβέρνηση το μείζον ζήτημα του πως καλείται να λειτουργήσει ένα σύγχρονο Νοσοκομείο και καλούμε όποιον είτε θεσμικά είτε πολιτικά ενδιαφέρεται γι αυτό που ονομάζεται Δημόσια Υγεία στο Νομό Χανιών να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί».

*Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 15 Μαρτίου, η Ένωση Γιατρών έχει καλέσει σε συνέντευξη Τύπου με επίκεντρο την απόφαση για το νέο Οργανισμό.

Η απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου

Η διοίκηση του ιδρύματος, απατώντας στους γιατρούς, υπερασπίστηκε τον νέο Οργανισμό, αντικρούοντας τις κατηγορίες όσον αφορά την σύνταξη του νέου Οργανισμού καθώς όπως επισημαίνεται, ζητήθηκε από τους Διευθυντές και τους Επιστημονικά Υπεύθυνους όλων των Τμημάτων να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους για το νέο Οργανισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Χανίων:

«Εκφράζουμε την ειλικρινή λύπη μας για τον ολισθηρό δρόμο που αποφάσισε να ακολουθήσει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων προκειμένου να αντιπαρατεθεί με ψεύδη στην προσπάθεια που καταβάλλει η Διοίκηση του Νοσοκομείου για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο την ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥ, η οποία ήταν αποτέλεσμα της τρίτης επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μελών της που διεξήχθη στις 12 Μαρτίου 2019, στην οποία παρέστησαν περίπου 20 από τους 242 γιατρούς μέλη της Ένωσης.

Στην ανακοίνωση γίνεται επανειλημμένως λόγος για «εν κρυπτώ διαδικασία» που ακολούθησε η Διοίκηση του νοσοκομείου κατά την διαδικασία σύνταξης του νέου Οργανισμού που πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας.

Η πραγματικότητα έρχεται όμως να διαψεύσει την ΕΓΕΣΥ, καθώς με έγγραφο του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου (κατόπιν υπόδειξης του Διοικητή) στις 02-02-2017 ζητήθηκε από τους Διευθυντές και τους Επιστημονικά Υπεύθυνους όλων των Τμημάτων να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους για το νέο Οργανισμό.

Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν –καταθέτοντας γραπτώς τις προτάσεις τους- οι 31 από τους 34 Διευθυντές και Επιστημονικά Υπεύθυνοι των Τμημάτων του Γ.Ν. Χανίων και υπάρχουν τα σχετικά πρωτοκολλημένα έγγραφα στη διάθεση του μελών της ΕΓΕΣΥ προκειμένου να «φρεσκάρουν» τη μνήμη τους.

Θεωρούμε ότι η μνήμη τους είναι ιδιαίτερα ασθενής, καθώς τα έγγραφα αυτά τα παρουσίασε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και κατά την διάρκεια της επίμαχης τρίτης επαναληπτικής συνέλευσης της ΕΓΕΣΥ στις 12 Μαρτίου 2019 στους 20 παριστάμενους γιατρούς.

Τα ψεύδη όμως της ΕΓΕΣΥ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, συνεχίζονται καθώς:

 • Κάνει λόγο για «εξαφάνιση του Τομέα Ιατρικής Απεικόνισης», οποίος βέβαια δεν εξαφανίζεται αλλά συνενώνεται σε έναν με τον Εργαστηριακό Τομέα.
 • Κάνει λόγο για «εξαφάνιση της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων», η οποία λειτουργούσε, λειτουργεί και θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Νευρολογικού Τμήματος. Θα έπρεπε τα μέλη της ΕΓΕΣΥ να γνωρίζουν ότι όλες οι Μονάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο μιας κλινικής δεν αποτυπώνονται στον Οργανισμό, όπως άλλωστε λειτουργούν και άλλες Μονάδες στο Γ.Ν. Χανίων (π.χ. Εργαστήριο Ύπνου. Τμήμα Ακοομετρίας κ.λ.π.).

Άλλωστε, παρόμοιο αίτημα ίδρυσης αυτόνομης Μονάδας δεν έθεσε ούτε ο καθ’ ύλη αρμόδιος Διευθυντής του Νευρολογικού Τμήματος στην γραπτή πρόταση που κατέθεσε για το νέο Οργανισμό (και αυτό το πρωτοκολλημένο έγγραφο εννοείται ότι είναι στη διάθεση της ΕΓΕΣΥ).

 • Η ΕΓΕΣΥ στην ανακοίνωση κάνει λόγο για «συνειδητή μη πρόβλεψη στο νέο Οργανισμό για την αύξηση των κλινών Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων».

Πληροφορούμε τα μέλη της ΕΓΕΣΥ ότι σε ότι αφορά την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όχι μόνον δεν μένει ο ίδιος αριθμός κλινών (7), αλλά ο νέος Οργανισμός δίνει την δυνατότητα με εσωτερική κατανομή των κλινών των Διατομεακών Τμημάτων να αυξηθούν σε 10 οι κλίνες της ΜΕΘ. Μετά από εισήγηση του Διευθυντή της ΜΕΘ, αυτή η απόφαση κατανομής των κλινών ήδη ενεκρίθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Χανίων κατά την τακτική συνεδρίαση του στις 07 Μαρτίου 2019 και οι κλίνες της ΜΕΘ αυξάνονται από 7 σε 10.

Ως Διοίκηση του Γ.Ν. Χανίων, διαβεβαιώνουμε λοιπόν την Χανιώτικη κοινωνία ότι με το νέο Οργανισμό δεν γίνεται καμία «εξαφάνιση» λειτουργούντος Τμήματος, Μονάδας ή Ιατρείου του Γ.Ν. Χανίων, αλλά αντιθέτως προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης των παρακάτω μονάδων:

 • Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων.
 • Δερματολογικής.
 • Ενδοκρινολογικής.
 • Αγγειοχειρουργικής.
 • Παιδοορθοπεδικής.
 • Μετααναισθητικής Φροντίδας.
 • Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.
 • Παιδοψυχιατρικής.

Προτεραιότητα της Διοίκησης αποτελεί η στελέχωση των ανωτέρω νέων ειδικών μονάδων με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να τεθούν σε πλήρη λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν.

Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ύστερα από διάλογο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους Διευθυντές και Επιστημονικά Υπεύθυνους των Τμημάτων η Διοίκηση εντόπισε 12 σημεία του νέου Οργανισμού, τα οποία όντως χρίζουν διορθώσεων.

Σε τακτική συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Χανίων (και όχι σε επείγουσα συνεδρίαση όπως ισχυρίζεται η ΕΓΕΣΥ) στις 21 Ιανουαρίου 2019 ενέκρινε αυτές τις αλλαγές και η απόφαση στάλθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να τροποποιηθεί το σχετικό ΦΕΚ».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Χανίων σε τμήματα και ειδικότητες
Την πλήρη αναβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων, σηματοδοτεί η δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. του νέου Οργανισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο οποίος προβλέπει νέα τμήματα, ειδικότητες και περισσότερες κλίνες. Συστήνεται...
Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Χανίων σε τμήματα και ειδικότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία της Κρήτης
Ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στα νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου (Βενιζέλειο), πραγματοποιήθηκαν από 15 έως 17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και του...
Ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρυσό βραβείο και για το νοσοκομείο του Ρεθύμνου
Το χρυσό βραβείο στη κατηγορία «Ανάπτυξη Νοσοκομείων - Εξαιρετική Επιχειρηματική Επίδοση», έλαβε το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά στη διοργάνωση των «Health Business Awards...
Χρυσό βραβείο και για το νοσοκομείο του Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας
Ανακοινώθηκαν από τον ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες διορισμών σε νοσοκομεία και ΚΥ της προκήρυξης 7Κ, των διορισμών του ΟΑΕΔ και οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 5Κ. Όλες οι προσλήψεις αφορούν άτομα...
Κρήτη: Μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα διάκριση για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Τον έπαινο της καλύτερης εργασίας η οποία υπεβλήθη στο 27ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο με γνωστικό θέμα τη Φυματίωση, απέσπασε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το...
Νέα διάκριση για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας