Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητούν τη δημιουργία Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης

Ζητούν τη δημιουργία Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης

  • A-
  • A+
Την δημιουργία Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης ζητούν επτά βουλευτές, με κοινή τους ερώτηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Αντώνης Μπαλωμενάκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται πως, λόγω και της εν εξελίξει διαδικασίας κατάρτισης και επικύρωσης των δασικών χαρτών στην Κρήτη η οποία θα οδηγήσει στη σύνταξη του δασικού Κτηματολογίου, αλλά και λόγω των υφιστάμενων ιδιαιτεροτήτων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς επί των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων του νησιού η οποία οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκε και εναρμονίστηκε η Κρήτη με το ισχύον ελληνικό δίκαιο, αναμένεται σωρεία αγωγών για να επιλυθούν οι ιδιοκτησιακές αμφισβητήσεις.

Οι βουλευτές θεωρούν επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών στην Κρήτη (για την περιφέρεια Κρήτης αρμόδιο είναι το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών που εδρεύει στον Πειραιά) η οποία θα προσανατολιστεί στη νομική ιδιαιτερότητα των δασικών εκτάσεων του νησιού και θα αναδείξει πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να απαιτήσουν περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, οι αποφάσεις του Σ.Ι.Δ. θα αποτελέσουν νομικό υπόβαθρο για το κτηματολόγιο των εκτάσεων αυτών μετά την κύρωση των δασικών χαρτών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των επτά βουλευτών της Κρήτης:

«Σύμφωνα μες την παρ. 1 του άρθρου 8 του νόμου 998/1979  όπως τροποποιήθηκε, για την διοικητική αναγνώριση εκ μέρους του Δημοσίου της κυριότητας ή άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων ιδιωτών ή νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου επί δασών ή δασικών εκτάσεων συνιστώνται  και λειτουργούν Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών.

Ειδικά για την περιφέρεια Κρήτης (Εφετείο Κρήτης και Εφετείο Ανατολικής Κρήτης) αρμόδιο είναι το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών (Σ.Ι.Δ.) που εδρεύει στον Πειραιά.

Όπως προκύπτει εξάλλου από το άρθρο 62 του παραπάνω νόμου, επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων επί των δασών ή των δασικών εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και φυσικού ή νομικού προσώπου, το βάρος της απόδειξης των ισχυρισμών του το φέρει το ως άνω φυσικό ή νομικό πρόσωπο ανεξαρτήτως εάν ενεργεί ως ενάγον ή εναγόμενο είτε ως αιτόν ή καθ΄ου η αίτηση. Από την διάταξη  αυτή εξαιρείται μεταξύ άλλων  και η Περιφέρεια Κρήτης.

Η «ιδιομορφία» της Κρήτης όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς επί των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκε και εναρμονίστηκε το νησί με το ισχύον ελληνικό δίκαιο. 

Στην Κρήτη με την εισαγωγή του Κρητικού Αστικού Κώδικα από την Κρητική Πολιτεία το 1904, που καθιέρωσε την χρησικτησία (τακτική και έκτακτη) ως τρόπο κτήσεως κυριότητας επί ακινήτου, δημιουργήθηκαν ζητήματα ενός ιδιαιτέρου ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα δάση και στις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, τα οποία προβάλλονται κάθε φορά που προκύπτουν αξιώσεις ή αμφισβητήσεις επί των συγκεκριμένων εκτάσεων.

Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης και επικύρωσης των δασικών χαρτών και στην Κρήτη, που θα οδηγήσει στην σύνταξη του δασικού Κτηματολογίου, είναι αναμενόμενο ότι για να επιλυθούν οι ιδιοκτησιακές αμφισβητήσεις θα ακολουθήσουν χιλιάδες αγωγές στα Δικαστήρια ή αιτήσεις αναγνώρισης κυριότητας στα αρμόδια κατά τόπο Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών.

Η μεν δικαστική διαδικασία, λόγω του φόρτου των δικαστηρίων, αναμένεται να είναι χρονοβόρα ενώ η διαδικασία μέσω Σ.Ι.Δ. θα αναγκάσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πολιτών να μεταβαίνει στο Σ.Ι.Δ. Πειραιά.

Όπως συνάγεται από τα παραπάνω, οι υφιστάμενες ιδιαιτερότητες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της ίδρυσης Σ.Ι.Δ. στην Κρήτη. Η λειτουργία του Σ.Ι.Δ. Κρήτης θα προσανατολιστεί στην νομική ιδιαιτερότητα των δασικών εκτάσεων του νησιού και θα αναδείξει πιθανά προβλήματα  που ίσως απαιτούν και περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι αποφάσεις του θα αποτελέσουν νομικό υπόβαθρο για το κτηματολόγιο των εκτάσεων αυτών μετά την κύρωση των δασικών χαρτών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει στο άμεσο μέλλον προκειμένου να ιδρυθεί στην Κρήτη Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών με αρμοδιότητα στις περιφέρειες του Εφετείου Κρήτης και Εφετείου Ανατολικής Κρήτης;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Παράρτημα Κρήτης, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπισή της.
ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δηλητηριάζεται» η Κρήτη από τα φυτοφάρμακα
Υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και εξαπλάσιες (!) της μέσης παγκόσμιας κατανάλωσης είναι οι τιμές των φυτοφαρμάκων στη Κρήτη, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του...
«Δηλητηριάζεται» η Κρήτη από τα φυτοφάρμακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μάχες» αγροτών με κτηνοτρόφους στα βουνά της Κρήτης
​Την άμεση ενεργοποίηση των Αρχών ζητούν οι κάτοικοι της ενδοχώρας της Κρήτης για την προστασία από την παράνομη βόσκηση. Οι εντάσεις και οι απειλές στα ορεινά χωριά αποτελούν καθημερινότητα που συχνά φτάνει...
«Μάχες» αγροτών με κτηνοτρόφους στα βουνά της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανέλαβαν υπηρεσία οι πρώτοι 150 στις δασικές υπηρεσίες της Κρήτης
Από την Τετάρτη το πρωΐ ανέλαβαν υπηρεσία στις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Κρήτης, τα πρώτα 150 άτομα από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Στην εκπαίδευση των ωφελούμενων του...
Ανέλαβαν υπηρεσία οι πρώτοι 150 στις δασικές υπηρεσίες της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε πιλοτικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης η Κρήτη
Η Κρήτη μαζί με 25 άλλα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά νησιά, φιλοδοξεί να αποτελέσει πιλοτικό νησί για την εκπόνηση σχεδίου ενεργειακής μετάβασης κυρίως για μεγάλα νησιά της Ευρώπης.
Σε πιλοτικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης η Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένα βήμα πιο κοντά το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης εγκατάστασης προεπεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία ανοίγει δρόμο για την δημιουργία του Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας...
Ένα βήμα πιο κοντά το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας