Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταγγέλουν επίθεση σε διαμαρτυρία για το νέο αεροδρόμιο

Καταγγέλουν επίθεση σε διαμαρτυρία για το νέο αεροδρόμιο

  • A-
  • A+
Την επίθεση σε βάρος καρναβαλιστών οι οποίοι προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, καταγγέλλουν μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, ομάδα καρναβαλιστών, μεταμφιεσμένοι σε λιόδεντρα και αεροπλάνα, θέλησαν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των Αποκριών στο Αρκαλοχώρι, δηλώνοντας παράλληλα την αντίθεση τους στο νέο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, πρόθεση των ακτιβιστών ήταν να συμμετέχουν ειρηνικά στην παρέλαση, αλλά αυτό δεν τους επιτράπηκε από τους διοργανωτές, οι οποίοι τους παρεμπόδισαν και τους επιτέθηκαν. 

Ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, βρίσκονταν υπάλληλοι της περιφρούρησης της παρέλασης καθώς και παράγοντες του Δήμου ενώ όπως αναφέρουν, κατά την επίθεση, αφαιρέθηκε μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή η οποία επιστράφηκε πολύ αργότερα, με πολλές φθορές και χωρίς την κάρτα μνήμης.

Τα θύματα της επίθεσης, πέντε Ελληνες και δύο Γάλλοι ακτιβιστές προχώρησαν σε καταγγελία του περιστατικού στο Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, καταθέτοντας και μηνύσεις ενώ τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών τονίζουν για μία ακόμα φορά ότι θα αντιταχθούν με όλες τις δυνάμεις τους στη δημιουργία του αεροδρομίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - καταγγελία:

«Η  Πρωτοβουλία Πολιτών για τη  Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας  καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε ομάδα Ελλήνων και Γάλλων καρναβαλιστών την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στο Αρκαλοχώρι.

Οι καρναβαλιστές θέλησαν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και  μεταμφιεσμένοι, στο πνεύμα της ημέρας, σε λιόδεντρα και αεροπλάνα, να σχολιάσουν το ξερίζωμα 200.000 λιόδεντρων από την εγκατάσταση νέου αεροδρομίου σε μια από τις ελάχιστες και πιο παραγωγικές πεδιάδες της Κρήτης στο Καστέλλι, δηλώνοντας παράλληλα την αντίθεση τους σε αυτό.

Επιχείρησαν και δήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν ειρηνικά στην παρέλαση, αλλά αφού αυτό δεν  επιτράπηκε από τους διοργανωτές, σεβάστηκαν το γεγονός και αρκέστηκαν στο να παραμείνουν ως θεατές. Κάποιοι όμως φαίνεται ότι δεν ανέχτηκαν ούτε αυτό, είχαν αντίθετη άποψη και με απειλές και εκφοβισμούς προσπάθησαν να τους απομακρύνουν!

Στο ύψος της “Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας” τους παρεμπόδισαν και τους επιτέθηκαν. Μάλιστα αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, όπως καταγγέλεται, ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης βρίσκονταν υπάλληλοι της περιφρούρησης της παρέλασης καθώς και παράγοντες του Δήμου!

Επίσης το γεγονός ότι, κατά την επίθεση, αφαιρέθηκε μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, η οποία αφού αναζητήθηκε για ώρες, επιστράφηκε αργά το απόγευμα, έχοντας πολλές φθορές και χωρίς την κάρτα μνήμης, η οποία περιείχε και προσωπικά δεδομένα. Για το όλο περιστατικό  έλαβε γνώση το Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, όπου κατατέθηκαν και μηνύσεις από τους παθόντες.

Τέτοιες απρόσμενες, θλιβερές, βίαιες και ακραίες συμπεριφορές απέναντι στην ελευθερία της έκφρασης της γνώμης συνανθρώπων μας, δεν μας τιμούν και δεν έχουν σχέση με τα ήθη και τον πολιτισμό των κατοίκων της περιοχής και της Κρήτης, πόσο μάλλον όταν απευθύνονται σε επισκέπτες του νησιού που γέννησε τον Ξένιο Δία.  

Φαίνεται ότι ορισμένοι δεν ανέχονται και δεν επιτρέπουν, ούτε καν στο πλαίσιο του εορταστικού κλίματος, της ανοχής και του σκοπτικού ύφους των καρναβαλικών εκδηλώσεων, την έκφραση της αντίθετης άποψης από τη δική τους, για το σημαντικότερο ζήτημα, από το οποίο κρίνεται η επιβίωση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Καλές, σωστές και απαραίτητες οι εκδηλώσεις ψυχαγωγίας και διασκέδασης, όπως αυτές του καρναβαλιού, αλλά θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμες και οι εκδηλώσεις ουσιαστικής και πλήρους ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, του Αρκαλοχωρίου του Καστελλίου και του Θραψανού, για το ζήτημα και τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση του αεροδρομίου, το οποίο καλούνται να υποδεχτούν στην “αυλή” τους.

Η επίσκεψη των Γάλλων, οι οποίοι, όταν ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εγκατάστασης νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, κινητοποιήθηκαν και μετά από οδικό ταξίδι 3890 χιλιομέτρων (!) βρίσκονται στην Πεδιάδα, δηλώνει την απήχηση και τη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς και τις αντιδράσεις που προκαλούνται  διεθνώς στην είδηση της προωθούμενης εγκατάστασης νέου αεροδρομίου στην πολύτιμη αγροτική ενδοχώρα ενός νησιού της Μεσογείου.

Συνεχίζουμε μαζί με όλους σας, τους συμπολίτες μας, τις συλλογικότητες, τα κινήματα, τον αγώνα για την ακύρωση του πιο παράλογου ,σπάταλου και  καταστροφικού σχεδίου για την Κρήτη, της κατασκευής νέου αεροδρομίου σε μια από τις πιο παραγωγικές πεδιάδες του νησιού, στην πεδιάδα του Καστελλίου».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βαθιά μεσάνυχτα όσοι υποστηρίζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλλι»
Σαφή θέση κατά της μετεγκατάστασης του αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι παίρνει ο επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης Γιάννης Σταρίδας.
«Βαθιά μεσάνυχτα όσοι υποστηρίζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλλι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μελέτη για τις επιπτώσεις του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι
Τη χρηματοδότηση της μελέτης του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, για τις επιπτώσεις στην περιοχή από την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου αεροδρομίου, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στο...
Μελέτη για τις επιπτώσεις του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφηκε εν μέσω αντιδράσεων η σύμβαση του νέου αεροδρομίου
Στο Ηράκλειο θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να παρεβρεθεί στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου της κατασκευής...
Υπογράφηκε εν μέσω αντιδράσεων η σύμβαση του νέου αεροδρομίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσοχή, αεροδρόμιο στο Καστέλλι!
Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην αναθεωρημένη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του σχεδιαζόμενου έργου ● Προβλέπει «εμπλουτισμό»...
Προσοχή, αεροδρόμιο στο Καστέλλι!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή τους, εμφανίστηκαν για κόμη μία φορά οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Πεδιάδος, κατά την τελευταία ανοιχτή συνέλευσή τους. Όπως...
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας