• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  67%

Κλειστός δρόμος στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Πλατανιά Χανίων

kriti24.gr

ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news»

 • A-
 • A+
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Παράρτημα Κρήτης, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης προτείνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή και συντήρηση των υποδομών, ειδικά μετά τις μεγάλες καταστροφές οι οποίες σημειώθηκαν κατά την θεομηνία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ζητά να συζητηθεί ξανά ο αναπτυξιακός προγραμματισμός κάποιων περιοχών ενώ θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία των επιστημονικών κλάδων για την σωστή αποκατάσταση των έργων, τονίζοντας ότι κάθε μεγάλο τεχνικό έργο, πρέπει πλέον να συνοδεύεται από γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης:

«Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι τελικά fake news. Είναι παρούσα παντού, σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η σφοδρότητα και η έκταση των καιρικών φαινομένων, που έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις με σημαντικές ποσότητες νερού στο έδαφος (ξεπέρασαν και τα 1000 χιλιοστά σε ορισμένες περιοχές), και τους πολύ δυνατούς (έως θυελλώδεις) ανέμους προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις υποδομές των ΠΕ Χανίων & Ρεθύμνης, μαζί με ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές κατασκευές και τις υποδομές του πρωτογενή τομέα, με κορύφωση του δράματος την απώλεια της ζωής πέντε συνανθρώπων μας.

Τα καιρικά φαινόμενα ήταν σίγουρα μεγάλα σε ένταση και διάρκεια, οι ποσότητες των νερών που έπεσαν τεράστιες, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές των βασικών υποδομών των περιοχών (γέφυρες, επαρχιακοί δρόμοι, κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο) ανέδειξαν τη διαχρονική παθογένεια της κατασκευής των δημόσιων έργων μαζί με τις αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση.

Σημαντικές κακοτεχνίες και ανεπάρκειες σε δημόσια έργα, η ελλιπής συντήρηση τους και οι πάσης φύσεως αυθαίρετες παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον (μπάζωμα ρεμάτων και ποταμών, την επέμβαση αλλαγής στη ροή του νερού σε αυτούς,τον ελλιπή ή ανύπαρκτο καθαρισμό της κοίτης και των παρόχθιων περιοχών, τις πάσης φύσεως αυθαίρετες κατασκευές στις ποτάμιες περιοχές, τη μη στήριξη με κατάλληλο τρόπο των πρανών δίπλα στο οδικό δίκτυο κά) ήρθαν στο φως.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι ολέθριες συνέπειες της απουσίας επιστημόνων όπως οι γεωλόγοι ή οι δασολόγοι στο σχεδιασμό και κατασκευή των έργων υποδομής.

Η αποκατάσταση των ζημιών είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής των έργων υποδομής στη χώρα μας. Η κλιματική αλλαγή έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, και τέτοιου μεγέθους καιρικά φαινόμενα, θα επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον.

Για τον λόγο αυτό στις μεσοπρόθεσμες και στις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις πρέπει να μπει η λογική της πρόληψης. Ο κλάδος των Γεωτεχνικών και ειδικά των Γεωλόγων συνδέεται άρρηκτα με τον τομέα της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης – αποκατάστασης των συνεπειών.

Ήδη από το 2016 η χώρα μας έχει σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος των Γεωλόγων, διότι μιλάμε και για πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ. Η συμβολή των Γεωλόγων στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, που επιτέλους μετά από πολλά χρόνια εκδόθηκαν, όπως και στα διαχειριστικά Σχέδια Λεκανών Απορροής που αναθεωρήθηκαν το 2017 είναι καθοριστική και το ΓΕΩΤΕΕ είναι εδώ για να επαγρυπνεί όταν αυτό ξεχνιέται.

Η πρόληψη και η ανάσχεση των προβλημάτων εκεί που σχηματίζονται και όχι εκεί που εκτονώνονται πρέπει να είναι ο κύριος στόχος.

Γι' αυτό είναι αναγκαίο, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των ζημιών και των πληγέντων:

 • η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή και συντήρηση των υποδομών,
 • να υπάρξει συνεργασία των επιστημονικών κλάδων για την σωστή αποκατάσταση των έργων. Δεν νοείται πλέον μεγάλο τεχνικό έργο να μη συνοδεύεται από γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες και
 • να συζητηθεί ξανά ο αναπτυξιακός προγραμματισμός κάποιων περιοχών, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα έργα, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να διατηρήσουν τις καλλιέργειες και το αγροτικό τους εισόδημα.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Παράρτημα Κρήτης με τους επιστημονικούς του κλάδους θα συμβάλλει με τις δυνάμεις του στην παραπάνω διαδικασία, καθώς και στην προστασία του πρωτογενούς τομέα (φυτική, ζωική παραγωγή) και του φυσικού περιβάλλοντος, ως  θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, συγκαλώντας άμεσα, έκτακτη ΓΣ αντιπροσώπων για ανταλλαγή απόψεων και συνδρομή στο πεδίο της γνώσης.

Επίσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Παράρτημα Κρήτης, είναι στη διάθεση όλων των φορέων για επιστημονική υποστήριξη και καλεί να ευαισθητοποιηθούν όλοι - κρατικοί και μη φορείς – με στόχο τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και την ομαλή επαναφορά στην κανονικότητα με παράλληλες ενέργειες πρόληψης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ για τις καταστροφές στον ΒΟΑΚ
Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών για την άμεση αποκατάσταση των κατολισθήσεων και των ζημιών στον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού.
Κρήτη: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ για τις καταστροφές στον ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λέκκας: «Πρωτόγνωρο φαινόμενο - Κίνδυνος νέων κατολισθήσεων»
Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, μίας τόσο έντονης βροχής σε περιορισμένο χώρο, ικανό να συγκριθεί με το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία.
Λέκκας: «Πρωτόγνωρο φαινόμενο - Κίνδυνος νέων κατολισθήσεων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Διεκδίκηση πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών»
Την πρόθεση της Περιφέρειας να διεκδικήσει παράλληλα με τους δημόσιους και Ευρωπαϊκούς πόρους για την αποκατάσταση των καταστροφών από την θεομηνία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
«Διεκδίκηση πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο Αραχωβίτης
Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Χανίων, εξήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.
Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο Αραχωβίτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι περιοχές των Χανίων που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές
Οι περιοχές του νομού Χανίων, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες και κατολισθήσεις, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Χανίων. Ο...
Οι περιοχές των Χανίων που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας