• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 24.1°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 23.1°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.5°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 16.8°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.1°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.3°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.6°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 23.2°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  58%

Ανυπόταχτη Κρήτη: «Οι υδρογονάνθρακες δεν φέρνουν ευημερία»

 • A-
 • A+
«Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν επικίνδυνα χημικά και μια ενδεχόμενη διαρροή χημικών μπορεί να είναι καταστροφική για την θάλασσα νότια της Κρήτης», αναφέρει η «Ανυπόταχτη Κρήτη».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανακοίνωση για τις εξορύξεις στην Κρήτη εξέδωσε η Περιφερειακή Κίνηση, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη ότι στο επόμενο τετράμηνο θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την έναρξη εργασιών εξόρυξης σε δύο μεγάλα «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως αναφέρεται, τα έσοδα από μια τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να πάνε στον λαό, καθώς αυτοί που βγαίνουν  κερδισμένοι θα είναι η ελίτ και οι πολεμικές βιομηχανίες, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τεράστιος.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι η όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού συνδέεται με την ένταξη της χώρας στον ενεργειακό χάρτη, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη «εξοπλιστική κούρσα», την ώρα που «οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ-ΕΕ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου δεν γίνεται λόγω πραγματικής ενεργειακής ανάγκης, αλλά για την απεξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ανυπόταχτης Κρήτης:

«Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε ότι στο επόμενο τετράμηνο θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την έναρξη εργασιών εξόρυξης σε δύο μεγάλα «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι εταιρείες μάλιστα που θα παραχωρηθούν τα οικόπεδα αυτά και ο πλούτος που ενδεχομένως κρύβουν είναι ήδη γνωστές. Πρόκειται για τους ενεργειακούς κολοσσούς του διεθνούς κεφαλαίου: τις Exxon Μobil και Τotal από κοινού με τα ιδιωτικοποιημένα ΕΛΠΕ.

Οι εξελίξεις αυτές βάζουν κι επίσημα την Ελλάδα -και την Κρήτη ιδιαίτερα- στο μάτι του κυκλώνα, αλλά αντί για τις αέριες μάζες, γύρω μας θα στροβιλίζεται η απειλή του πολέμου και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Άλλωστε, η δημιουργία του πολεμικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου με τις ευλογίες τω ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια μόνο τυχαία δεν ήταν.

Τη στιγμή που, η καπιταλιστική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για «ειρηνική μοιρασιά», οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ-ΕΕ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου δεν γίνεται λόγω πραγματικής ενεργειακής ανάγκης, αλλά για την απεξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Οι περιπτώσεις χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο ή εσωτερική αστάθεια λόγω της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων είναι τόσες πολλές που αποτελούν κανόνα. Η διαλυμένη Συρία με τα 6 εκατομμύρια πρόσφυγες και η Βενεζουέλα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αμερικανοκίνητο πραξικόπημα και εισβολή είναι δύο μονάχα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η νέα «μεγάλη ιδέα» του ελληνικού κεφαλαίου είναι η ένταξη της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη και, όπως πριν έναν αιώνα, έτσι και τώρα, είναι έτοιμη να φέρει τον πόλεμο στην «αυλή» του λαού. Η όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού συνδέεται ακριβώς με αυτό, ενώ υπάρχει ένας ακήρυκτος πόλεμος με αγορές και εκσυγχρονισμό πολεμικού εξοπλισμού και αναβάθμιση – επέκταση των βάσεων.

Ο κ Σταθάκης βιάστηκε να τάξει στον ελληνικό λαό ότι τα έσοδα από τις εξορύξεις θα πάνε στο ασφαλιστικό, ενώ είναι γνωστό ότι η εξοπλιστική κούρσα για την προστασία των έργων θα χτυπήσει κόκκινο. Η διεθνής πείρα είναι ξεκάθαρη: κανένας λαός δεν πλούτισε από αγωγούς και κοιτάσματα. Κάποιες ελίτ και πολεμικές βιομηχανίες πλούτισαν, λαοί όμως όχι!

Παράλληλα, ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τεράστιος. Η διεθνής πείρα σε αντίστοιχες υποθαλάσσιες εξορύξεις (βαθιά σχιστολιθικά εδάφη) είναι μικρή, ενώ οι μέθοδοι που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν επικίνδυνα χημικά. Μια ενδεχόμενη διαρροή χημικών μπορεί να είναι καταστροφική για την θάλασσα νότια της Κρήτης. Όλα αυτά φέρνουν προ των πυλών την εφιαλτική προοπτική ενός νέου γύρου αιώνων οικονομίας του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων, σε μια εποχή που ήδη βιώνονται οι αρνητικές της κλιματικής αλλαγής.

Καταγγέλλουμε τόσο την κυβέρνηση, όσο και την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Αρναουτάκη που πάνε χέρι-χέρι με τις πολυεθνικές, με αυτούς που τα κέρδη τους προκαλούν θάνατο, φτώχεια, καταστροφή και προσφυγιά στη Μέση Ανατολή τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο. Οι ανάγκες των λαών πρέπει να μπουν μπροστά και να είναι αυτές που θα καθορίζουν ποια έργα θα γίνουν και ποια όχι.

Με βασική προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της ειρήνης. Καλούμε τον λαό της Κρήτης να αντισταθεί και να ανατρέψει το κερδοσκοπικό πάρτυ των πολυεθνικών εξόρυξης, τα πολεμικά παιχνίδια και τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στην υπηρεσία του ΕΛΚΕΘΕ το Γαλλικό ερευνητικό πλοίο
Το Γαλλικό ερευνητικό πλοίο, στο οποίο μετέχουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, παρουσίαστηκε την Τρίτη σε ειδική εκδήλωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού...
Κρήτη: Στην υπηρεσία του ΕΛΚΕΘΕ το Γαλλικό ερευνητικό πλοίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις στην Κρήτη για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
«Επί ποδός» βρίσκονται πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Κρήτη καθώς τη Δευτέρα εισάγεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνα και εκμετάλλευση...
Αντιδράσεις στην Κρήτη για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση WWF για τη ΣΜΠΕ των εξορύξεων στην Κρήτη
Να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καλεί την ελληνική κυβέρνηση το WWF Ελλάς. Όπως αναφέρει, συνολικά 90 προστατευόμενες περιοχές γειτνιάζουν με τα οικόπεδα που έχουν...
Παρέμβαση WWF για τη ΣΜΠΕ των εξορύξεων στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε το WWF Ελλάς με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου» προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και την αλιεία των περιοχών όπου έχουν ξεκινήσει έρευνες για...
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
WWF: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εξορύξεις στην Κρήτη
Την έντονη αντίθεσή του γύρω από το θέμα της παραχώρησης θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας, εκφράζει η WWF. Στόχος της οργάνωσης...
WWF: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εξορύξεις στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
WWF: Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου (και για την Κρήτη)
Το WWF Ελλάς δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τη νέα οικονομοτεχνική μελέτη με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου», μέσω της οποίας παρουσιάζονται και αναλύονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα στοιχεία γύρω...
WWF: Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου (και για την Κρήτη)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας