• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%

Κατέρρευσε η γέφυρα στον του Κερίτη στον Αλικιανό Χανίων

Χανιά: Επιστολή Βουλγαράκη για τη γέφυρα του Κερίτη

 • A-
 • A+
Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, με θέμα την κατάρρευση της χαρακτηρισμένης ως νεότερο μνημείο ιστορικής γέφυρας του Κερίτη.

Ο κ. Βουλγαράκης ζητά την βοήθεια του Υπουργείου για τον τρόπο και τη διαδικασία υποστήριξης των τμημάτων που σώθηκαν και στη συνέχεια αποκατάστασης στην αρχική της μορφή.

Όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, επιθυμία των κατοίκων της περιοχής είναι η αποκατάστασή της στην ίδια ακριβώς μορφή, ενώ παράλληλα θα μελετηθεί και το θέμα της δημιουργίας, σε κατάλληλη θέση, μιας σύγχρονης γέφυρας, ώστε να περιοριστεί η χρήση του νεότερου μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών του νομού Χανίων αποφάσισε να συμμετάσχει αφιλοκερδώς στην αποκατάσταση της γέφυρας του Κερίτη στον Αλικιανό, πρόταση την οποία έστειλε γραπτώς στον Δήμο Πλατανιά αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κατά την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε βαρύτατα το νομό Χανίων, κατέρρευσε ένα μεγάλο μέρος από την ιστορική γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό Χανίων, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο σας Νεότερο Μνημείο με την ΥΠΠΟ/ ΔΙΛΑ/1644/44519/27-8-09/ΦΕΚ 1052/Β/12-10-09 Υπουργική Απόφαση. Παράλληλα είναι ένα τόπος ιστορικής μνήμης, επειδή στο χώρο αυτό εκτελέστηκαν, στις 1 Αυγούστου 1941, 108 κάτοικοι του Αλικιανού και των γύρω χωριών. Για τους λόγους αυτούς οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν το μνημείο με σεβασμό.

Η γέφυρα του Κερίτη, ένα από τα πολύ σημαντικά έργα της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας, ήταν ένα από τα πολλά έργα εκσυγχρονισμού που υλοποιήθηκαν τότε, μετά από μακροχρόνια εγκατάλειψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Η ανέγερσή της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού για τη βελτίωση της οδοποιίας, με έμφαση στις γέφυρες.

Σχεδιάστηκε από το μηχανικό Χρήστο Τσολίνα, που επηρεάστηκε από ανάλογα Γαλλικά έργα. Δημοπρατήθηκε στις 20-11-1907 και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Λογοθέτη από τα Κύθηρα με τη συμμετοχή των κατοίκων του Αλικιανού. Ολοκληρώθηκε το 1911, όταν ανατέθηκε «η κατασκευή θωρακείων, κορωνίδος και ρείθρων» και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη μοναδική πρόσβαση σε ευρύτερες περιοχές του νομού Χανίων.

Η γέφυρα είναι τρίτοξη με χαμηλωμένα τόξα και ισχυρούς πεσσούς, θεμελιωμένη με τη χρήση 219 κ.μ. «σκυροδέματος θεμελίων». Οι εξωτερικές της επιφάνειες είναι κτισμένες από λαξευτό πωρόλιθο άριστης προσαρμογής και η μορφή της είναι επηρεασμένη τόσο από ανάλογα έργα της «Γαλλικής Σχολής», όσο και από την τοπική παράδοση, που έχει τις αρχές της στα χρόνια της Βενετοκρατίας, ενώ δεν λείπουν και νεοκλασικές επιδράσεις. Το έρμα που φέρει μεταξύ των δυο επιφανειών, όπως διαπιστώθηκε μετά την κατάρρευση, είναι από αργούς λίθους και χώμα. Πρόκειται για μια κατασκευή ισχυρή και άρτια από αρχιτεκτονικής απόψεως. Μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε μια ευρύτατη περιοχή του νομού Χανίων, με κάποιες δυσκολίες εξαιτίας του μικρού πλάτους της, που προέβλεπε μια διαφορετική κυκλοφορία.

Εξαιτίας προβλημάτων, τα οποία θα προσδιοριστούν στο επόμενο διάστημα από τους ειδικούς, το μεσαίο τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε κατά την πρόσφατη θεομηνία, παρά τις κατεπείγουσες έντονες προσπάθειες, που κατέβαλε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για την υποστήριξή της.

Σφοδρή επιθυμία μας, όπως και των κατοίκων του νομού, με δεδομένη την αξία και την ιστορική σημασία του μνημείου, είναι η αποκατάστασή της στην ίδια ακριβώς μορφή, ενώ παράλληλα θα μελετηθεί και το θέμα της δημιουργίας σε κατάλληλη θέση μιας σύγχρονης γέφυρας, ώστε να περιοριστεί η χρήση του νεότερου μνημείου.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε το αρμόδιο Υπουργείο σας να μας υποδείξει τον τρόπο και τη διαδικασία καταρχήν υποστήριξης των τμημάτων που σώθηκαν και στη συνέχεια αποκατάστασης στην αρχική της μορφή. Από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστεί στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Γ.Γ., κα Μαρία Βλαζάκη, για την άμεση ανταπόκρισή της να έρθει και να επισκεφθεί το ως άνω μνημείο άμεσα με τους συνεργάτες της».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Αλβανοί των Χανίων προσφέρονται να φτιάξουν το γεφύρι του Κερίτη
Η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών του νομού Χανίων αποφάσισε να συμμετάσχει αφιλοκερδώς στην αποκατάσταση της γέφυρας του Κερίτη στον Αλικιανό.
Οι Αλβανοί των Χανίων προσφέρονται να φτιάξουν το γεφύρι του Κερίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ξεκίνησε η εγκατάσταση της γέφυρας Πλατανιά
Στον Πλατανιά θα τοποθετηθεί η πρώτη στρατιωτική γέφυρα τύπου Belley, προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκοινωνία στο σημείο, μετά την κατάρρευση της γέφυρας πριν από τρεις ημέρες.
Χανιά: Ξεκίνησε η εγκατάσταση της γέφυρας Πλατανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κινητοποίηση αγροτών για την αποκατάσταση των ζημιών
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων, πραγματοποίησαν οι αγρότες των Χανίων.
Χανιά: Κινητοποίηση αγροτών για την αποκατάσταση των ζημιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ακατάλληλα 18 κτίσματα στους Λάκκους
Δεκαοκτώ σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα στους Λάκκους της Δημοτικής Ενότητας Μουσούρων στα Χανιά, μετά το χτύπημα που δέχτηκε ο οικισμός από την πρόσφατη θεομηνία.
Χανιά: Ακατάλληλα 18 κτίσματα στους Λάκκους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Βρέθηκε η θέση για την τρίτη στρατιωτική γέφυρα
Στη θέση Μέσα Βλάτος του Δήμου Πλατανιά αποφασίστηκε να τοποθετηθεί η τρίτη στρατιωτική γέφυρα, τύπου Bailey, μετά από σχετική αυτοψία από τον διοικητή της ΜΟΜΚΑ.
Χανιά: Βρέθηκε η θέση για την τρίτη στρατιωτική γέφυρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας