Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Κινητοποίηση αγροτών για την αποκατάσταση των ζημιών

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των αγροτών στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων | kriti24.gr

Χανιά: Κινητοποίηση αγροτών για την αποκατάσταση των ζημιών

  • A-
  • A+
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων, πραγματοποίησαν οι αγρότες των Χανίων.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων κάνει λόγο για σημαντικές ζημιές σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ενώ καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους.

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι οι ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο είναι μεγάλες ενώ αναφέρθηκαν και στον τραγικό χαμό του 61χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο, πηγαίνοντας στα ζώα του.

Όπως αναφέρουν, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ειδικά στα εσπεριδοειδή, τα αβοκάντο και τις ελαιοκαλλιέργειες ενώ αρκετά ζώα κτηνοτρόφων χάθηκαν, τονίζοντας ότι οι αποζημιώσεις οι οποίες αναμένονται, δεν καλύπτουν το εύρος των καταστροφών.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των αγροτών στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων | kriti24.gr

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας στις 11 το πρωΐ της Δευτέρας, ζητώντας αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, την απαλλαγή για φέτος από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ, την άμεση και ασφαλής αποκατάσταση του επαρχιακού και του αγροτικού οδικού δικτύου καθώς και την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των αγροτών στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων | kriti24.gr

Αναλυτικά η ανακοίνωση και τα αιτήματα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων:

«Οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες έδωσαν ένα ακόμα χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Νομού, ενώ χάθηκε και ένας συνάδελφος μας κτηνοτρόφος.

Οι καταστροφές αυτές δεν ήταν αναπάντεχες ούτε ήταν αποτέλεσμα μόνο των καιρικών φαινομένων που ήταν ακραία. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τις ελλείψεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του Νομού, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.

Ευθύνες υπάρχουν σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού από τους Δήμους και την Περιφέρεια μέχρι την κυβέρνηση, που όλα αυτά τα χρόνια πετσόκοψαν ή αποδέχθηκαν και στήριξαν την υποχρηματοδότηση σε ότι αφορά την κατασκευή των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων προς όφελος του λαού.

Δεν είναι τυχαίο που κάποιες περιοχές επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Η ανεπάρκεια των κατάλληλων τεχνικών έργων κατά μήκος της ΕΟ Χανίων-Κισσάμου είναι και η αιτία που πλημμυρίζει κάθε λίγο και ήταν κλειστή στο ύψος του Σταλού εδώ και δύο μήνες. Ο ανύπαρκτος καθαρισμός των ρεμάτων είναι και αυτός που έφερε τις τεράστιες καταστροφές ειδικά στις περιοχές που αυτά εκβάλλουν στην θάλασσα (πχ Γεράνι, Ταυρωνίτης).

Από την άλλη, ακριβοπληρωμένα έργα συντήρησης αποδείχτηκαν απλά μόνο ως ακριβοπληρωμένα και όχι αποτελεσματικά (π.χ Γέφυρα Κερίτη). Η έλλειψη συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι και αυτή που άφησε αποκλεισμένα δεκάδες χωριά σε όλο τον Νομό και μετέτρεψε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου απροσπέλαστο και μη ασφαλές.

Δεκάδες σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι στα χωριά που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτια αφού συνεχίζονται οι καθιζήσεις και οι κατολισθήσεις. Το ρεύμα, το νερό και οι τηλεπικοινωνίες κόπηκαν σε μία σειρά από χωριά και οικισμούς.

Από την άλλη πλευρά οι ζημιές που έγιναν στην φυτική παραγωγή είναι και αυτές ανυπολόγιστες, ειδικά στα εσπεριδοειδή, τα αβοκάντο και τις ελαιοκαλλιέργειες. Δεν χάθηκε μόνο η φετινή παραγωγή. Χιλιάδες δέντρα παρασύρθηκαν από τα νερά ενώ αμέτρητα είναι αυτά που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι κτηνοτρόφοι ακόμα αναζητούν τα ζωντανά τους ενώ ολόκληρα κοπάδια είναι ακόμα αποκλεισμένα. Οι αποζημιώσεις όμως που θα πάρουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ θα είναι για άλλη μια φορά πενιχρές.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να παλέψουν μέσα από τους Αγροτικού Συλλόγους τους, να προχωρήσουν σε μαζικές παραστάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και να απαιτήσουν να γίνει ειδική συζήτηση για το θέμα αυτό όπου θα καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ζητά:

  • Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο στο σύνολο τους. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να απαλλαγούν φέτος όλοι οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ και να παγώσουν οι οφειλές τους προς την Εφορία, τις Τράπεζες και τον ΕΦΚΑ. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό. Να δοθεί άμεσα και με ασφάλεια στην κυκλοφορία και να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί.
  • Άμεση και ασφαλής αποκατάσταση του επαρχιακού και του αγροτικού οδικού δικτύου. Σύνδεση όλων των αποκλεισμένων περιοχών με το οδικό δίκτυο.
  • Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών.
  • Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων με κρατικά κονδύλια σε όσους έχουν ανάγκη την στέγαση, την σίτιση και την ένδυση
  • Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση με κρατικά κονδύλια, όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, της διευθέτησης των χειμάρρων και τα αντιδιαβρωτικά έργα».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ακατάλληλα 18 κτίσματα στους Λάκκους
Δεκαοκτώ σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα στους Λάκκους της Δημοτικής Ενότητας Μουσούρων στα Χανιά, μετά το χτύπημα που δέχτηκε ο οικισμός από την πρόσφατη θεομηνία.
Χανιά: Ακατάλληλα 18 κτίσματα στους Λάκκους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Μη ασφαλές το επαρχιακό οδικό δίκτυο»
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους οδηγούς οι οποίοι κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Χανίων, καθώς με ανακοίνωσή της η Αντιπεριφέρεια Χανίων χαρακτηρίζει «μη ασφαλές» το οδικό δίκτυο μέχρι να...
Χανιά: «Μη ασφαλές το επαρχιακό οδικό δίκτυο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτύρονται για την ασφάλεια στις μετακινήσεις τους
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί των Χανίων στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, καθώς είναι προβληματισμένοι για το κατά πόσον είναι ασφαλείς οι μετακινήσεις τους στον ΒΟΑΚ, μετά από τις...
Χανιά: Διαμαρτύρονται για την ασφάλεια στις μετακινήσεις τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιστώθηκαν στην Περιφέρεια 12 εκατ. € για τις καταστροφές
Το ποσό των 12 εκατ. ευρώ πιστώθηκε στους λογαριασμούς της Περιφέρειας Κρήτης από το Υπουργείο Οικονομικών για τις πρώτες ανάγκες αντιμετώπισης των συνεπειών της πρόσφατης θεομηνίας.
Πιστώθηκαν στην Περιφέρεια 12 εκατ. € για τις καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρία αγροτικών συλλόγων για τα προβλήματα των αγροτών
Σε διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων προχώρησαν μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα του κλάδου.
Χανιά: Διαμαρτυρία αγροτικών συλλόγων για τα προβλήματα των αγροτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας