Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Μέτρα ενόψει της κακοκαιρίας - Επί ποδός οι αρχές

Από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου

Κρήτη: Μέτρα ενόψει της κακοκαιρίας - Επί ποδός οι αρχές

  • A-
  • A+
Την λήψη άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα αποφάσισε στην σημερινή του συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να αποφευχθεί μία ανάλογη τραγωδία, όπως στην περίπτωση του Γεροποτάμου Μεσαράς.

Μετά από συζήτηση, αποφασίστηκε η λήψη των εξής μέτρων:

Άμεσα μέτρα:

  • Κλείσιμο όλων των «ιρλανδικών γεφυρών» και τη σήμανση όλων των επικίνδυνων σημείων.
  • Ετοιμότητα όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών.
  • Διαρκή κατά το δυνατόν ενημέρωση του κοινού.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα:

  • Συζήτηση του θέματος στα αποφασιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης.
  • Ακριβή καταγραφή όλων των επικίνδυνων σημείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών στο πεδίο (χώρο) ευθύνης τους (ενδεχομένως σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε.)
  • Προγραμματισμός άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προληπτικών παρεμβάσεων.

Μακροπρόθεσμα μέτρα:

  • Οριοθέτηση, διευθέτηση και εξυγίανση όλων των υδατορεμάτων
  • Αποβολή των καταπατητών και την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης στη συνεδρίαση του οργάνου στο πλαίσιο της εισήγησης του για την λήψη των παραπάνω αποφάσεων ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μας ενημέρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος από νέα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, έτσι, αντί της συνήθους τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας που έχουμε μεταξύ μας, έκρινα χρήσιμο να συγκαλέσω εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, για να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι προ των πυλών, έχουν ήδη γκρεμίσει τα ανύπαρκτα αναχώματα της πολιτικής προστασίας, η οποία επαφίεται στον πατριωτισμό μας, με υπηρεσίες δήμων και περιφερειών πλήρως αποδυναμωμένες, τακτικούς πόρους ανύπαρκτους, διαδικασίες ανάθεσης έργων χρονοβόρες, ενώ κανείς δεν θέλει, πραγματικά και ουσιαστικά να επενδύσει στην πρόληψη, γιατί δεν αποδίδει.

Ως Συντονιστικό Όργανο δεν μπορούμε να μελετήσουμε και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουμε έργα, οφείλουμε όμως να κάνουμε τις αναγκαίες επισημάνσεις, για τα αποφασιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως προς το Κεντρικό Κράτος το οποίο, ενώ δεν εξασφαλίζει, ως οφείλει, τα αναγκαία μέσα μας κουνάει το δάκτυλο για τις δικές του αμαρτίες».

Μάλιστα όταν κάποια στιγμή συζητήθηκε το θέμα των ευθυνών για την τραγωδία στον Γεροπόταμο Μεσαράς, ο κ. Κουκιαδάκης ανέφερε ότι ζήτησε από τον Εισαγγελέα Ηρακλείου να επισπεύσει τις διαδικασίες της προκαταρκτικής εξέτασης και να αναζητηθούν οι αλήθειες και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που φέρει ο ίδιος ευθύνη, θα παραιτηθεί.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ ΠΣΕΑ Γιάννης Λεονταράκης ανέφερε, ότι, «για την επερχόμενη κακοκαιρία Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι, Σώματα Ασφαλείας υπηρεσίες και Εθελοντικές οργανώσεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους τηρώντας με «ευλάβεια» της οδηγίες Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων».

Τέλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Γιώργος Τσουκαλάς τόνισε ότι από πλευράς πυροσβεστικής, «όλοι οι άνδρες θα βρίσκονται επί ποδός για να επέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Ερυθρός Σταυρός για την τραγωδία στη Μεσαρά
Το χρονικό των ερευνών για την ανεύρεση των τεσσάρων αγνοούμενων στον Γεροπόταμο της Μεσαράς, αποκάλυψε από τη δική του σκοπιά, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Τμήματος Μοιρών του...
Ο Ερυθρός Σταυρός για την τραγωδία στη Μεσαρά
Τραγωδία στον Γοργοπόταμο Μεσαράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισαγγελέας για την τραγωδία στη Μεσαρά
Τη νομική οδό παίρνει η τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς στον Γεροπόταμο Μεσαράς, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου, Θανάσης Γαλήνας, διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες του...
Εισαγγελέας για την τραγωδία στη Μεσαρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διευκρινίσεις της Περιφέρειας για την οικογενειακή τραγωδία
Σε νέες διευκρινίσεις για το τραγικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα στην περιοχή της Μεσαράς, προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης, παρουσιάζοντας τις χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Φαιστού για...
Διευκρινίσεις της Περιφέρειας για την οικογενειακή τραγωδία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανταλλάσσουν» ευθύνες για την τραγωδία με τους 4 νεκρούς
Τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, προσπαθούν να αποδώσουν οι αρμόδιοι φορείς της Κρήτης, όσον αφορά τον τραγικό θάνατο των τεσσάρων ανθρώπων που παρασύρθηκαν από χείμαρρο. Ο δήμαρχος Φαιστού ρίχνει την ευθύνη...
«Ανταλλάσσουν» ευθύνες για την τραγωδία με τους 4 νεκρούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη
Τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες στο Γεροπόταμο για τον εντοπισμό της τετραμελούς οικογένειας που επέστρεφε από γαμήλια εκδήλωση στις Μοίρες. Εντοπίστηκαν νεκροί και οι τέσσερις επιβαίνοντες στο αμάξι: δύο...
Ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμη δύο δήμοι του νομού Ηρακλείου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν και οι δήμοι Αρχανών Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμη δύο δήμοι του νομού Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας