Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ερυθρός Σταυρός για την τραγωδία στη Μεσαρά

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού συμμετείχε στις έρευνες για τους τέσσερις αγνοούμενους στη Μεσαρά | ΕΣΦΥΝ / Μάριος Διονέλλης

Ο Ερυθρός Σταυρός για την τραγωδία στη Μεσαρά

  • A-
  • A+
Το χρονικό των ερευνών για την ανεύρεση των τεσσάρων αγνοούμενων στον Γεροπόταμο της Μεσαράς, αποκάλυψε από τη δική του σκοπιά, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Τμήματος Μοιρών του Ερυθρού Σταυρού.

Το χρονικό των ερευνών, όπως το έζησαν τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού:

«Ξημερώματα Κυριακής 17/02/2019 και ώρα 4 το πρωί ειδοποιήθηκε η ηγεσία των Εθελοντών για αγνοούμενους στην περιοχή του Γεροπόταμου στο ύψος του 1ου χλμ της Εθνικής Οδού Μοιρών Τυμπακίου.

Άμεσα ξεκίνησε κινητοποίηση του Σώματος και στις 5 το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στο σημείο η πρώτη ομάδα Εθελοντών Σαμαρειτών για συλλογή πληροφοριών από τις αρχές και σχεδιασμό της επιχείρησης.

Οι πληροφορίες μιλούσαν για ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, το οποίο φέρεται να παρασύρθηκε από το ορμητικό ποτάμι του Γεροπόταμου σε σημείο «ιρλανδικού τύπου πέρασμα».

Με το πρώτο φως της ημέρας, στις 6 το πρωί, ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (υπήρχαν ακόμα ελπίδες) από 18 Εθελοντές Σαμαρείτες, οι οποίοι σαρώνουν το ποτάμι από δεξιά και αριστερά σε μήκος 9,5 χλμ, μαζί με δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ, και Αστυνομίας, ενώ παράλληλα ετοιμαζόταν και δεύτερη ομάδα επέμβασης Εθελοντών Σαμαρειτών. Έως τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής δυστυχώς οι έρευνες απέβαιναν άκαρπες. Κανένα ίχνος του οχήματος ή των επιβαινόντων.

Οι έρευνες μετά από συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων επικεντρώθηκαν το απόγευμα σε περιοχή, κοντά στο σημείο παράσυρσης του οχήματος, βοηθούμενοι από ειδικό μηχάνημα ιδιώτη που μπορούσε να «ψάξει» τον πυθμένα του ποταμού. Παράλληλα δυνάμεις της ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό, βάρκες, δύτες ήταν έτοιμοι σε ότι μπορούσε να χρειαστεί. Για μια ακόμα φορά οι έρευνες δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε το επόμενο πρωί της Δευτέρας 18/02/2019 όπου οι Εθελοντές Σαμαρείτες του τοπικού Τμήματος συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους τους, του Τμήματος Ρεθύμνου του Ε.Ε.Σ. τέθηκαν υπό τις οδηγίες του επικεφαλή Πυροσβέστη της επιχείρησης. Οι εντολές ρητές, ξεκάθαρες : «συνεχίζουμε την προσπάθεια. Οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Πρέπει να βρούμε το αυτοκίνητο και τους ανθρώπους». Τους ανθρώπους, των οποίων οι συγγενείς περίμεναν στωικά και αγόγγυστα από την πρώτη στιγμή να τους φέρουμε κάποιο νέο. Έπρεπε να βρεθούν.

Οι έρευνες ξεκίνησαν από όλους κατά μήκος του ποταμού έως την θάλασσα για άλλη μια φορά. Στο μεταξύ για να γίνει πιο εύκολο το έργο της έρευνας, η ροή του ποταμού είχε μειωθεί αρκετά λόγω ότι είχαν ανοίξει κανάλια άρδευσης μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη.

Στις 12:00 περίπου το μεσημέρι, μετά από ειδοποίηση του επικεφαλή , οι έρευνες σταματούν. Οι σκέψεις όλων: Βρέθηκε το αυτοκίνητο? Βρέθηκαν οι άνθρωποι? Ζουν? Δυστυχώς οι φόβοι επαληθεύτηκαν όταν ανασύρθηκε μετά από πολύωρη προσπάθεια το αυτοκίνητο από το βάθος του ποταμού. 4 πτώματα υπήρχαν μέσα. Βουβός πόνος σε όλους. Μουγκά αναφιλητά λύπης.

Τώρα έπρεπε να ακολουθήσει άλλο ένα δύσκολο κομμάτι για τους Εθελοντές. Η ψυχολογική υποστήριξη προς τους συγγενείς των θυμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τον ρόλο προσπάθησαν και τον ανέλαβαν οι πιο ψύχραιμοι Εθελοντές. Προσπάθησαν όσο μπορούσαν και έφτασαν συνοδεύοντας τους συγγενείς μέχρι το νεκροτομείο στο Ηράκλειο. Έπρεπε να γίνει. 

Με την ελπίδα να μην ξανασυμβεί…

Ο ανθρώπινος πόνος φυσικά δεν ανακουφίστηκε, είναι δύσκολο εξάλλου, όμως η συμπαράσταση σε αυτές τις περιπτώσεις με όποιο τρόπο μπορείς να την δώσεις ίσως αποφέρει ένα χαμόγελο. Έστω ένα…πικρό χαμόγελο και ένα ευχαριστώ για τις προσπάθειες που έγιναν για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. 

Είναι δύσκολο να είσαι διασώστης, είναι δύσκολο να κάνεις έρευνες αγνοουμένων όταν οι ελπίδες σβήνουν με το χρόνο, πρέπει όμως να το κάνεις. Και ότι κάνεις να το κάνεις με αγάπη. Αξίζει όμως γιατί πληρώνεσαι με αυτό που δεν αποτιμάται εύκολα.

Ένα «ευχαριστώ» και ένα χαμόγελο. Είναι δύσκολο, μα και τόσο όμορφο, να είσαι Εθελοντής».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέσσερις αγνοούμενοι στη Μεσαρά
Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες στην περιοχή του Γεροποτάμου του δήμου Φαιστού για την ανεύρεση των τεσσάρων αγνοουμένων που χάθηκαν χθες στα ορμητικά νερά του ποταμού. Πρόκειται για μία γυναίκα 29 ετών, τον...
Τέσσερις αγνοούμενοι στη Μεσαρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκροί βρέθηκαν και οι τέσσερις αγνοούμενοι στην Κρήτη
Με τραγικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στην περιοχή του Γεροποτάμου του Δήμου Φαιστού, καθώς εντοπίστηκαν νεκροί και οι τέσσερις αγνοούμενοι.
Νεκροί βρέθηκαν και οι τέσσερις αγνοούμενοι στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και δύτες για τις έρευνες των 4 αγνοουμένων στην Κρήτη
Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησε πάλι η προσπάθεια ανεύρεσης των τεσσάρων αγνοούμενων που παρασύρθηκαν από χείμαρρο στον Γεροπόταμο του Δήμου Φαιστού στη νότια Κρήτη. Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν αποβεί...
Και δύτες για τις έρευνες των 4 αγνοουμένων στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Εισαγγελία η δικογραφία για την τραγωδία στον Γεροπόταμο
Στην Εισαγγελία Ηρακλείου διαβιβάστηκε η δικογραφία της υπόθεσης θανάτου των τεσσάρων ανθρώπων στον Γεροπόταμο Μεσαράς, στη θεομηνία που έπληξε την Κρήτη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στην Εισαγγελία η δικογραφία για την τραγωδία στον Γεροπόταμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «ευχαριστώ» της οικογένειας μετά την τραγωδία στη Μεσαρά
Ευχαριστήρια ανακοίνωση εξέδωσε η οικογένεια Γιαννακάκη για την ηθική και οικονομική στήριξη που έλαβε, μετά την τραγωδία στον Γεροπόταμο Μεσαράς.
Το «ευχαριστώ» της οικογένειας μετά την τραγωδία στη Μεσαρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διευκρινίσεις της Περιφέρειας για την οικογενειακή τραγωδία
Σε νέες διευκρινίσεις για το τραγικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα στην περιοχή της Μεσαράς, προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης, παρουσιάζοντας τις χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Φαιστού για...
Διευκρινίσεις της Περιφέρειας για την οικογενειακή τραγωδία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας