• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  6 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  7 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  5 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  6 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  5 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  5 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  5 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  7 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  7 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  5 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  7 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  5 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  64%

Σε πιλοτικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης η Κρήτη

 • A-
 • A+
Η Κρήτη μαζί με 25 άλλα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά νησιά, φιλοδοξεί να αποτελέσει πιλοτικό νησί για την εκπόνηση σχεδίου ενεργειακής μετάβασης, σε καθαρή και βιώσιμη ενέργεια.

Η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τους βασικούς συμμετέχοντες στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια στα Ευρωπαϊκά Νησιά. Αυτή η πρωτοβουλία είναι συνέχεια της πολιτικής διακήρυξης 14 Ευρωπαϊκών Κρατών στη Μάλτα το Μάιο του 2017 καθώς και του πρώτου ευρωπαϊκού Συνεδρίου – με το ίδιο θέμα – που έγινε το Σεπτέμβριο του 2018 στα Χανιά.

Η δημιουργία ειδικής Γραμματείας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την Καθαρή Ενέργεια στα Ευρωπαϊκά νησιά είναι το πρώτο σημαντικό πανευρωπαϊκό βήμα αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας και της βαρύτητας των νησιών στην ενεργειακή επανάσταση που ήδη άρχισε.

Η έγκριση της τελικής πρότασης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης και του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης για την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης της Κρήτης στη νέα εποχή της βιώσιμης ενέργειας ανοίγει το δρόμο για τεκμηρίωση και την επιβεβαίωση της πολυεπίπεδης ενεργειακής διακυβέρνησης στο νησί.

Η εκπόνηση του Σχεδίου θα επιβεβαιώσει την πολιτική δέσμευση, θα γίνει με την οργανωμένη διαβούλευση όλων των φορέων, θα συνδεθεί με υπάρχουσες σχετικές πρωτοβουλίες και κατευθύνσεις (Σύμβαση των Δημάρχων, Σύμβαση των Νησιών, Κυκλική Νησιωτική Οικονομία κ.λ.π.) θα λάβει υπόψη του άμεσα και μελλοντικά στρατηγικά έργα του ενεργειακού τομέα (καλωδιακές συνδέσεις, αγωγούς φυσικού αερίου, νέες τεχνολογίες συμπιεσμένου φυσικού αερίου) θα προσδιορίσει τους στόχους για τις βιώσιμες ενεργειακά τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά, αιολικά, ηλιακά, βιομάζα κ.λ.π.), καθώς και τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας στον ηλεκτρισμό, στη θερμική ενέργεια και στις μεταφορές, θα καθορίσει τις προτεραιότητες για όλες τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας σ’ όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, και θα πιστοποιήσει τις επιπτώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την συμβολή τους στην αλλαγή του κλίματος.

Βασικές θεωρήσεις του Σχεδίου Μετάβασης θα είναι επίσης τα αναγκαία μέτρα δομημένης πληροφόρησης – ενημέρωσης – διάδοσης ενώ ιδιαίτερα βαρύτητα θα δοθεί στην τοπική καινοτομία και επιχειρηματικότητα και στους μηχανισμούς προσέλκυσης και ωρίμανσης των αναγκαίων σχετικών επενδύσεων και παρεμβάσεων.

Η εκπόνηση του Σχεδίου Ενεργειακής μετάβασης για την Κρήτη θα γίνει σε συνεργασία με την Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» με τον συντονισμό του κ. Ν. Ζωγραφάκη, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης και του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που βρίσκεται σε διαβούλευση. Το στοιχείο ανέδειξε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες στην ημερίδα...
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Εμπόδισαν τις εργασίες για τις ΒΑΠΕ
Κινητοποίηση προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση βαρέων οχημάτων τα οποία μεταφέρουν ανεμογεννήτριες, με σκοπό την εγκατάσταση πάνω από τον Άρδακτο Ρεθύμνου, πραγματοποίησε το Συντονιστικό κατά των ΒΑΠΕ. Οι...
Ρέθυμνο: Εμπόδισαν τις εργασίες για τις ΒΑΠΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ΒΑΠΕ παίρνουν τα βουνά
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού. Επίμαχο θέμα ήταν η χωροθέτηση των βιομηχανικών...
Οι ΒΑΠΕ παίρνουν τα βουνά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Συντονισμός φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές της ορεινής περιοχής της Επισκοπής, δηλώνει η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον». Στο συντονιστικό συμμετέχουν πολλοί φορείς και...
Ιεράπετρα: Συντονισμός φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταθάκης: Ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης από ορυκτά καύσιμα
Αναλυτικό σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης από καύσιμα εξαιρετικά ρυπογόνα, υιοθετεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Σταθάκης: Ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης από ορυκτά καύσιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας