Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρουσιάστηκε η πρόταση για το Open Mall στο Ηράκλειο

Παρουσιάστηκε η πρόταση για το Open Mall στο Ηράκλειο

  • A-
  • A+

Η παρουσίαση της μελέτης – πρότασης για την δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall)  στην πόλη του Ηρακλείου, παρουσιάστηκε από τον Δήμο.

Η πρόταση κατατέθηκε στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία») και στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Ο βασικός στόχος της δημιουργίας του ΑΚΕ στην παλιά πόλη του Ηρακλείου είναι διττός. Από τη μία πλευρά να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και να τονώσει την κίνηση στην αγορά και από την άλλη, μέσω των αναγκαίων παρεμβάσεων, να δώσει μια πρώτη εικόνα για την μελλοντική πόλη όπως την οραματίζεται και την περιγράφει ο στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου Ηρακλείου με βασικό εργαλείο την «Μελέτη Ανάπλασης Παλιάς Πόλης». 

Η περιοχή που επιλέχθηκε βρίσκεται εντός των τειχών της πόλης, έχει έντονα εμπορικό χαρακτήρα και γειτνιάζει με αρκετά σημεία υψηλής επισκεψιμότητας όπως κτίρια αλλά και δημόσιους χώρους. Αποτελεί ένα τυπικό δείγμα του εμπορικού κέντρου της εντός των βενετσιάνικων τειχών παλιάς πόλης.

Συγκεκριμένα η εμπορική περιοχή παρέμβασης οροθετείται δυτικά από την οδό Έβανς, βόρεια από την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη ανατολικά από την Ζωγράφου και νότια από την Αβέρωφ ενώ την περιοχή συμπληρώνουν οι οδοί Φ. Θεοδοσάκη, Τσικριτζή και Γιαννιτσών όπως φαίνεται και από τον χάρτη που επισυνάπτεται στη συνέχεια.

Η δημιουργία του «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Ηρακλείου», θα υλοποιηθεί από το Δήμο Ηρακλείου και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας σύμφωνα και με την υπ’ αρ. 914/2018 απόφαση του Δ.Σ. Ηρακλείου. 

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου περιγράφονται στη συνέχεια και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 2.097.751,36 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 

Η περιοχή για την οποία προτείνεται η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου αφορά στις οδούς Αβέρωφ (τμήμα) – Ζωγράφου – Χατζ. Γιάνναρη (τμήμα) – Σμύρνης – Ρούσου Χούρδου – Κοζύρη – Τσαγκαράκη – Γιαννιτσών (τμήμα). Τα έργα που θα απαιτηθούν για την προτεινόμενη αναβάθμιση του ως άνω δημόσιου χώρου, χωρίζονται σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες υποέργων.

Στο πλαίσιο αυτών των υποέργων θα γίνουν εργασίες εκσυγχρονισμού υποδομών και αισθητικής αναβάθμισης δικτύου ύδρευσης και κατασκευής συστήματος απορροής όμβριων υδάτων, εργασίες υπογειοποίησης καλωδίων κοινής ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ), εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και σταθμών, εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης, εγκατάσταση συστήματος ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, Προμήθεια Διαδραστικού Συστήματος Πληροφόρησης Πολιτών και Επισκεπτών της Πόλης του Ηρακλείου (info kiosk), εγκατάσταση συστημάτων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας και συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, τοποθέτηση ηλιακών «έξυπνων» παγκακιών. 

Παράλληλα οι παρεμβάσεις που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 268.065,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ είναι:

  • Ανάθεση υπηρεσιών για την έκδοση των αδειών μικρής κλίμακας
  • Εργασίες αποψίλωσης και απομάκρυνσης επιγραφών και χρωματισμού όψεων
  • Προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφών και στοιχείων σήμανσης
  • Προμήθεια και τοποθέτηση νέων τεντών και προσαρμογή υφιστάμενων
  • Προμήθεια εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία Πλατφόρμας Προώθησης της Εμπορικής Περιοχής
  • Πρόσληψη Προσωπικού (Αυτεπιστασία) 

Συμμετοχή

Συνολικά οι εμπορικές επιχειρήσεις που επέλεξαν να συμμετέχουν στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Ηρακλείου, είναι ένα ποσοστό 91% επί του συνόλου των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή παρέμβασης, για τις οποίες κατά ένα μεγάλο ποσοστό, η αποκατάσταση των όψεών τους και η διαχείριση των επιμέρους μορφολογικών χαρακτηριστικών και στοιχείων (τέντες - επιγραφές κλπ) κρίνεται απαραίτητη, με σκοπό τη δημιουργία μιας πολύμορφης μεν αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένης και αρμονικής εικόνας των όψεων των δρόμων, η οποία θα συνάδει με την φιλοσοφία του προγράμματος.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τονίζοντας:

Όπως έχουμε πει και άλλες φορές, η Ανάπλαση του Κέντρου, πρόκειται να αλλάξει εντελώς την εικόνα της πόλης και μεταξύ άλλων θα δώσει ώθηση στην Τοπική Επιχειρηματικότητα. Η δημιουργία ενός Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην παλιά πόλη του Ηρακλείου αποτελεί  σημαντικό βήμα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και είναι ευτύχημα ότι σε αυτή την προσπάθεια έχουμε μαζί μας το Επιμελητήριο Ηρακλείου και την πολύτιμη συνδρομή του Εμπορικού Συλλόγου. Αλλάζουμε το Ηράκλειο, τονώνουμε την τοπική οικονομία, υλοποιούμε αναπτυξιακές πολιτικές, πάντα  με ευρείες συνεργασίες και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Τονίζω ότι, παρότι ο υποβληθείς φάκελος είναι πλήρης και οι πιθανότητες επιλογής στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα μεγάλες, είμαστε έτοιμοι ακόμα κι αν δεν τελικά δεν επιλέγουμε, να το χρηματοδοτήσουμε με ίδιους πόρους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη δημιουργία Open Mall

Τις θέσεις της για τη δημιουργία Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου (Open mall) στο Ηράκλειο, ο σχεδιασμός για το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη Δημοτική αρχή παραθέτει η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Σε σχετική της ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

Το «ανοιχτό εμπορικό κέντρο» (open mall) προβάλει η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, από κοινού με τις πλειοψηφίες σε εμπορικό σύλλογο και εμπορικό επιμελητήριο, σαν τμήμα του οράματος της για την «μέλλον» του Ηρακλείου.

Αυτό όμως που δεν διευκρινίζουν, είναι ποιος τελικά θα ωφεληθεί από αυτό το σχέδιο και ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που κρύβεται πίσω από τα παχιά λόγια για ενίσχυση των εμπόρων και του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η πραγματικότητα βρίσκεται πολύ μακριά από αυτά.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», ήδη από τον Οκτώβρη που συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποκάλυψε την κοροϊδία που στήνεται στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων αλλά και των εμποροϋπαλλήλων. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που (όπως όλα τα παρόμοια) οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση ωραρίων, στην εξάλειψη των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, στην εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων, για να ωφεληθούν τελικά μόνο οι πολυεθνικές και τα μεγαθήρια του λιανικού εμπορίου και της μαζικής εστίασης. Θέτει τις βάσεις για 7ημερη και 24ωρη λειτουργία των εμπορικών – και όχι μόνο- καταστημάτων. Πράγμα που θα σημάνει το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και κάθε δικαιώματος των εργαζομένων που θα δουλεύουν χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Με ωράρια λάστιχο, κατάργηση της Κυριακής αργίας, λευκές νύχτες, μαύρες παρασκευές, με δουλειά «από ήλιο έως πολύ μετά τον ήλιο» κτλ.

Με το τυράκι των 1.500-2.000€ που το πρόγραμμα δίνει για την αλλαγή της πρόσοψης και τις όποιες εκδηλώσεις θα γίνονται στην περιοχή τους, καλλιεργούν τις αυταπάτες πως θα ορθοποδήσουν, την ώρα που κεντρικό κράτος και τοπική διοίκηση, τους λεηλατούν το εισόδημα με βαριά φορολογία, τέλη, κατασχέσεις λογαριασμών, μπλοκάρισμα ΑΦΜ λόγω χρεών και πλήθος άλλων μέτρων.

Προβληματισμό δημιουργεί και η επιλογή της περιοχής που εντάσσεται στο πρόγραμμα: σε επαφή με τους δρόμους Δικαιοσύνης και Ίδης που βρίσκεται σε εξέλιξη το γνωστό έργο. Δημιουργείται έτσι μια περιοχή που έχει όλες τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυεθνικών του κλάδου του εμπορίου και όχι μόνο, οι οποίες απαιτούν κατάργηση κάθε ωραρίου και της Κυριακής αργίας. Και βεβαίως αγνοούνται παντελώς όλες οι υπόλοιπες περιοχές εκτός κέντρου, λες και εκεί δεν δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι, δεν υπάρχουν μαγαζιά, δεν ζουν άνθρωποι.

Τελικά το «όραμα» δημοτικής αρχής αλλά και όλων των υποψηφίων δημάρχων που συνωστίζονται να κλέψουν την ψήφο του απλού λαού, ταυτίζεται με το όραμα του τουριστικού και του εμπορικού, ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Δήμος -και κυρίως κέντρο της πόλης- βιτρίνα που θα κρύβει καλά τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανάγκες του λαού αλλά θα εξυπηρετεί κάθε απαίτηση του μεγάλου -ντόπιου και ξένου- τουριστικού και εμπορικού κεφαλαίου και κυρίως τη μετατροπή του δήμου σε πεδίο αύξησης της κερδοφορίας του. Τα παχιά λόγια που περιλαμβάνουν «οράματα» για Ηράκλειο κέντρο της Μεσογείου, μητροπολιτική πόλη και άλλα, βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, των εργαζομένων και πόσο μάλλον των ανέργων του δήμου.

Παλιά είχαμε την «Οδό Πλάνης» (25ης Αυγούστου) μόνο. Τώρα η ψεύτικη εικόνα του δήμου μας θα είναι όλη η περιοχή γύρω από το Μεϊντάνι. Κόντρα σε αυτά τα σχέδια που ουσιαστικά σημαίνουν «κλειστό» κέντρο για τον Ηρακλειώτικο λαό εμείς καταθέτουμε το δικό μας σχέδιο για ανοιχτό δήμο με το λαό πραγματικό νοικοκύρη στον τόπο του βάζοντας μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το βασικό ερώτημα είναι: με τα μονοπώλια ή με το λαό; Οι παραπάνω απαντούν με τις πράξεις τους και ανεξάρτητα από προθέσεις: με τα μονοπώλια. Μόνο το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα απαντά με τους αγώνες του: με το λαό. Σε αυτούς τους αγώνες η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ καταθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας.

Η συμπόρευση αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων -του κέντρου και όχι μόνο- σ’ αυτό τον αγώνα μπορούν να ακυρώσουν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου. Ας δώσουν την πρώτη απάντηση τους στην κάλπη, σε όλες τις εκλογικές μάχες. Ας μαυρίσουμε αυτούς που μαυρίζουν τη ζωή μας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Ακόμα δύο συλλήψεις για ανοιχτές επιχειρήσεις στην Κρήτη
Συνεχίζονται οι συλλήψεις ιδιοκτητών επιχειρήσεων στην Κρήτη οι οποίοι λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.
Κορονοϊός: Ακόμα δύο συλλήψεις για ανοιχτές επιχειρήσεις στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Νέες συλλήψεις για ανοιχτά καταστήματα στο Ηράκλειο
Άλλες δύο συλλήψεις καταστηματαρχών οι οποίοι άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους παρά την απαγόρευση που ισχύει από το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκαν...
Κορονοϊός: Νέες συλλήψεις για ανοιχτά καταστήματα στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το «Open Mall» στο Ηράκλειο
Τη δημιουργία ανοιχτού εμπορικού κέντρου «Open Mall» εντός των τειχών της πόλεως του Ηρακλείου, ενέκρινε στη χθεσινή (20/01) συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο.
Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το «Open Mall» στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπόριο και Τουρισμός στην Κρήτη: Η πρόκληση των Open Malls
Τα Οpen Μalls είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται να ενισχυθούν με δράσεις όπως το virtual market, τις πράσινες εμπορικές πρακτικές και την προώθηση του ελληνικού branding.
Εμπόριο και Τουρισμός στην Κρήτη: Η πρόκληση των Open Malls

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας