Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Αποχώρησαν οι αγρότες απο τα μπλόκα
kriti24.gr

Κρήτη: Αποχώρησαν οι αγρότες απο τα μπλόκα

  • A-
  • A+

Αποχώρησαν από τα μπλόκα τους οι αγρότες και στην Κρήτη, μετά από το ραντεβού που είχαν οι εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Αγροτικης Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη. Οι αγρότες έφυγαν από τα μπλόκα το Σαββάτο, παρ΄'α το γεγονός ότι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη συνάντηση με τον υπουργό, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με άλλες μορφές.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση δε δέχτηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα αιτήματά τους και αρνείται προκλητικά να ικανοποιήσει αιτήματα άμεσα και ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Επίσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εχθρική στάση απέναντί τους και κατήγγειλαν τις δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών.

Οι αγρότες δίνουν ραντεβού τον Μάρτη στην 109η επέτειο του Κιλελέρ, και υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 14/2/2019 η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών, η κυβέρνηση δε δέχτηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που βρισκόμαστε για 20 μέρες στα μπλόκα. Αυτή η άρνηση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να λυθούν προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της και οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, δημιουργούν και οξύνουν. Δείχνει, επίσης, ότι οι προσκλήσεις για «διάλογο» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν μια απάτη, ενώ παραπλανητικές είναι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση πως θα βρεθούν λύσεις στο επόμενο διάστημα.

Τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων εκατοντάδων χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων –το ίδιο κάνει και για τα αιτήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων– αποτελούν κοροϊδία σε βάρος μας. Τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» να προσφέρει πακτωλό χρημάτων και βουνό προνομίων σε μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες, ανάμεσά τους εμποροβιομήχανοι και μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να παίρνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο, δίνει πάμφθηνο εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες, μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες, με κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Αρνείται το αίτημα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κι αποσύνδεσή τους από το ύψος του κατώτατου εργατικού μισθού, ενώ για μεγαλοεπιχειρηματίες αποφάσισε νέα μείωση εισφορών.

Με το «επιχείρημα» ότι δεν το επιτρέπουν οι «κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού», δε δέχεται το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές, ώστε να μη μας τα παίρνουν τζάμπα οι εμποροβιομήχανοι που μας εκβιάζουν με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, από την άλλη προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στις μεγάλες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους και στις μεγάλες εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται προκλητικά να ικανοποιήσει αιτήματα άμεσα και ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αν δεν ικανοποιηθούν δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Και το κάνει γιατί στόχος της πολιτικής της, όπως και της ΚΑΠ της ΕΕ, είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, με συνέπεια το δικό μας ξεκλήρισμα.

Για παράδειγμα, αρνείται να καλυφθεί από το κράτος η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, που φέτος είδαν κοντά στο 70% της παραγωγής τους να καταστρέφεται από το δάκο, επειδή οι υπηρεσίες του κράτους και των περιφερειών δεν μερίμνησαν, ως όφειλαν, να γίνει έγκαιρα και κανονικά η δακοκτονία, για την οποία οι παραγωγοί πληρώνουν το 2% του τζίρου τους.

Κι ενώ οι κυβερνώντες δηλώνουν σε όλους στους τόνους και με κάθε ευκαιρία πως «βγήκαμε από τα μνημόνια» και «μπαίνουμε στην ανάκαμψη», συνεχίζουν τα «μνημονιακά» μέτρα σε βάρος μας, όπως η μείωση του αφορολόγητου που κατακτήσαμε με τα μπλόκα του 2016 κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εχθρική στάση απέναντί μας, όπως εκφράστηκε και με τον αυταρχισμό των πρωτοφανών δικαστικών διώξεων, με τον εμπαιγμό των προσχηματικών προκλήσεων σε «διάλογο» και την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Καταγγέλλουμε την ένοχη σιωπή κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν, τα οποία στις 20 μέρες που βρισκόμαστε στο μπλόκο, δεν βρήκαν ούτε λέξη να πουν υπέρ των αιτημάτων μας και του δίκαιου αγώνα μας, δεν καταδίκασαν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Μετά τη συνέλευση στο μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η απόφασή μας είναι η συνέχιση του αγώνα. Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στο μπλόκο, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ένας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα του Αγροτικού Συλλόγου, το στήσιμο νέων, το δυνάμωμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Το Σάββατο 16/2, γυρίσαμε στα χωριά μας, στα Αστερούσια και σε όλη τη χώρα, οργανωμένα και συντονισμένα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές. Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις αρχές του Μάρτη για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 109η επέτειο του Κιλελέρ, με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρία αγροτικών συλλόγων για τα προβλήματα των αγροτών
Σε διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων προχώρησαν μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα του κλάδου.
Χανιά: Διαμαρτυρία αγροτικών συλλόγων για τα προβλήματα των αγροτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση των αγροτών στα Χανιά
Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες των Χανίων για τις ζημιές που υπέστησαν στην φετινή ελαιοπαραγωγή και με την άρνηση της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων για τον δάκο.
Κινητοποίηση των αγροτών στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους αγρότες της Κρήτης
Κινητοποίηση στα Χανιά θα πραγματοποιήσουν την επόμενη βδομάδα οι αγρότες - Στον κόμβο των Πραιτωρίων βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στο νότιο Ηράκλειο.
Στους δρόμους αγρότες της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες για τη δακοκτονία
Οι αγρότες των Χανίων διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς η προβληματική δακοκτονία.
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες για τη δακοκτονία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κινητοποίηση αγροτών για την αποκατάσταση των ζημιών
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων, πραγματοποίησαν οι αγρότες των Χανίων.
Χανιά: Κινητοποίηση αγροτών για την αποκατάσταση των ζημιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία εβδομάδα στα μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης
Στα μπλόκα τα οποία έχουν στηθεί στην Κρήτη, συνεχίζουν να βρίσκονται οι αγρότες του νησιού, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεών τους. Οι αγρότες θα παραμείνουν στα μπλόκα σε Μεγάλα Χωράφια,...
Μία εβδομάδα στα μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας