• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.9°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.7°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  5 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 26.7°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.2°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.0°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  5 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  30%
Κρήτη: Παρουσίαση βιβλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Από τη συνέντευξη Τύπου του συγγραφέα και ιστορικού Karl-Heinz Roth, ο οποίος βρίσκεται στο Ηράκλειο για την παρουσίαση του βιβλίου του

Κρήτη: Παρουσίαση βιβλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Η Γερμανία οφείλει να αποδεχτεί, να πληρώσει και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να βρεθεί μια λύση για την διευθέτηση του ζητήματος που αφορά τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε η ναζιστική Γερμανία την περίοδο της κατοχής».

Αυτό ανέφερε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης, ο συγγραφέας, ιστορικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα Karl-Heinz Roth, ο οποίος βρίσκεται στο Ηράκλειο για να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη» από τις εκδόσεις «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ».

Η εκδήλωση υπενθυμίζεται θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στις 18:30 (οδός Λεωφόρος Πλαστήρα 10, 71 201 Ηράκλειο). Μάλιστα ο Γερμανός ιστορικός ανέφερε, ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς οι Ελληνικές αξιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 190 δις ευρώ που πρέπει να πληρωθούν, και κάλεσε τους πολίτες, τα κινήματα, στην Ελλάδα και στην Γερμανία να ασκήσουν πίεση στην Γερμανία προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το δίκαιο αίτημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας, συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christoph Ulrich Schminck-Gustavus, ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης, η Πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας Καλλιόπη Λιαδάκη, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ολοκαυτώματος Σοκαρά Νίκος Μπιμπάκης, και ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Δαμάστας Γιώργος Σαρρής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης δήλωσε: «Στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, καλωσορίζουμε άξιους επιστήμονες, Πανεπιστημιακούς καθηγητές που συμμερίζονται το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας γιατί δεν είναι των θυμάτων, είναι ένα δίκαιο αίτημα των Ελλήνων. Εκτός από την οικονομική διάσταση έχει κυρίως ιστορική και ηθική διάσταση, και αυτή υπηρετούμε όλοι, είναι βαθύτατα πολιτικό και πρέπει οι Κυβερνήσεις της Ευρώπης να στηρίξουν αυτό το αίτημα όπως το στηρίζουν οι λαοί της Ευρώπης».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε: «Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια που τιμά τους Γερμανούς καθηγητές για την τεκμηρίωση, του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδος. Το ζήτημα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου είναι εθνικό ζήτημα, και η Γερμανία που είναι πολιτισμένο κράτος και επιτελεί κεντρικό ρόλο στην ενωμένη Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να ικανοποιήσει επιτέλους αυτό το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας που αναφέρεται στο κατοχικό δάνειο και στις κατοχικές επανορθώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας των Γερμανικών στρατευμάτων την περίοδο της κατοχής».

Από την πλευρά του ο Karl-Heinz Roth: «Η ναζιστική Γερμανία διέπραξε φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ελλάδα, και λεηλάτησε μεθοδικά την Ελληνική Οικονομία και συνεπώς οφείλει να πληρώσει επανορθώσεις και αποζημιώσεις, αυτή η οφειλή βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Οφείλει η Γερμανία να πληρώσει, οφείλει να το αποδεκτεί και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση για την διευθέτηση του ζητήματος αυτού. Σύμφωνα με υπολογισμό μας οι Ελληνικές αξιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 190 δις ευρώ που πρέπει να πληρωθούν, και οι πολίτες, τα κινήματα, στην Ελλάδα και στην Γερμανία πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Γερμανία προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το δίκαιο αίτημα».

Ο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christoph Ulrich Schminck-Gustavus: «Έχω γράψει αρκετά βιβλία για την κατοχή στην Ελλάδα, πέντε βιβλία για την κατοχή και για τα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας, της Βέρμαχτ, εναντίον των Ελλήνων. Τα βιβλία αυτά κυκλοφόρησαν πρόσφατα και στηρίζονται σε ιστορική έρευνα που πραγματοποίησα τα τελευταία 20 χρόνια σε Ελλάδα και Γερμανία».

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέφερε: «Πρόκειται για μία ανεκτίμητης αξίας συνηγορία υπέρ των Ελληνικών αξιώσεων, που χαλυβδώνει τη θέλησή μας και δίνει ισχυρή ώθηση στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Στο βιβλίο αποτυπώνεται με γλαφυρότητα και επιστημονική ακρίβεια η μεθοδική καταστροφή της χώρας, η «ποιότητα» και το βάθος της λεηλασίας της Ελλάδας από το Γ´ Ράιχ, εγκληματικές πράξεις που προκάλεσαν την εξόντωση του πληθυσμού αλλά και την υπονόμευση της αναπτυξιακής πορείας της μετακατοχικής Ελλάδας. Εξηγείται επίσης υποδειγματικά ποιοι ήταν οι λόγοι που εμπόδισαν την επίτευξη λύσης έως τώρα, λόγοι που σύμφωνα με τους συγγραφείς έχουν πλέον εκλείψει. Είμαστε αιώνια ευγνώμονες στους αδελφούς μας Γερμανούς για την συγκινητική και πολύτιμη προσφορά τους στον κοινό μας αγώνα!»

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Karl-Heinz Roth θα είναι ελεύθερη για τους πολίτες.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Εκδήλωση μνήμης στη «Στοά Μακάσι»
Τελετή-εκδήλωση μνήμης για τους πατριώτες Κρητικούς που αιχμαλωτίστηκαν στη «Στοά Μακάσι» στις 15 Ιουνίου 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές πραγματοποιήθηκε στο μνημείο το οποίο βρίσκεται κάτω από τον...
Ηράκλειο: Εκδήλωση μνήμης στη «Στοά Μακάσι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινάν οι τετραήμερες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το τετραήμερο εκδηλώσεων για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.
Ξεκινάν οι τετραήμερες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Κρήτη ο Γερμανός αγωνιστής K.H. Roth για τις γερμανικές οφειλές
Στο Ηράκλειο θα βρεθεί ο Karl Heinz Roth, ηγετική μορφή του Μάη του '68 στη Γερμανία και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: «Η οφειλή επανορθώσεων – υποθήκες της γερμανικής κατοχικής εξουσίας στην Ελλάδα και...
Στην Κρήτη ο Γερμανός αγωνιστής K.H. Roth για τις γερμανικές οφειλές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επέτειος μνήμης για τους εκτελεσθέντες της Βιάννου και της Ιεράπετρας
Παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Ιεράπετρας....
Επέτειος μνήμης για τους εκτελεσθέντες της Βιάννου και της Ιεράπετρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τίμησαν την 75η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους ναζί
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επανέλαβε την στήριξη της Περιφέρειας στο αίτημα διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων.
Τίμησαν την 75η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους ναζί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Εκδήλωση με θέμα «Κρίση και το μέλλον της μεσαίας τάξης»
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Κρίση και το μέλλον της μεσαίας τάξης», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Βάλιας Αρανίτου με τίτλο «Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων: Μεταξύ κατάρρευσης και...
Ηράκλειο: Εκδήλωση με θέμα «Κρίση και το μέλλον της μεσαίας τάξης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας