Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Σύσκεψη για τις καταστροφές - Αρχίζουν οι δηλώσεις ζημιών
kriti24.gr

Χανιά: Σύσκεψη για τις καταστροφές - Αρχίζουν οι δηλώσεις ζημιών

  • A-
  • A+

Πάνω από 40 εκ. € εκτιμούνται οι ζημιές στο οδικό δίκτυο του νομού Χανίων, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τις καταστροφές της πρόσφατης κακοκαιρίας. Από Δευτέρα ξεκινούν οι δηλώσεις για τις ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και εξοπλισμό ενώ οι δήμοι Αποκορώνου και Καντάνου - Σελίνου, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη σύσκεψη μετείχαν η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, οι αντιπεριφερειάρχες Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής, Κυριάκος Κώτσογλου, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Τάσος Κουρουπάκης, οι δήμαρχοι Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Κισσάμου, Θόδωρος Σταθάκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Καντάνου - Σελίνου Αντώνης Περάκης, Σφακίων Γιάννης Ζερβός, η Γενική Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Καίτη Ιερωνυμάκη, η Διευθύντρια Τ.Υ. της Π.Ε. Χανίων Ελένη Ροξάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ παραβρίσκεται κλιμάκιο του ΟΑΚ με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Φώτη Καζάση. 

«Πρώτο μέλημα μας - πέρα από λαϊκισμούς είναι η ανθρώπινη ασφάλεια», δήλωσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ανακοινώνοντας την από κοινού διεκδίκηση Περιφέρειας, δήμων και φορέων για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, τόνισε πως στην περιοχή του Σταλού εκπονείται η μελέτη που έχει αναθέσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στον κ. Τονιόλο και θα ακολουθηθούν οι λύσεις που θα υποδειχθούν. 

Μόνο στο δημοτικό και επαρχιακό δίκτυο οι ζημιές ξεπερνούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα 40 εκ. ευρώ, ενώ πολλές δεκάδες εκατομμύρια είναι επίσης οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή αλλά και σε οικήματα και κατοικίες χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές στον ΒΟΑΚ.

«Θα δούμε μεσοπρόθεσμα που μπορούμε να παρέμβουμε και μετά με μια μεγάλη δημοπρασία θα προχωρήσουμε για να αποκατασταθούν όλα τα πρανή όπως πρέπει κι όπως η μελέτη του Ο.Α.Κ. θα προτείνει», δήλωσε ο περιφερειάρχης. Εξήγησε δε πως η Περιφέρεια μαζί με τους δήμους θα διεκδικήσει πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών ενώ ήδη έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη όλη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους, ζητούν να ακολουθηθούν διαδικασίες με τη μορφή του κατεπείγοντος για να μπορέσουν να γίνουν έστω οι πρώτες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν πρόσβαση σε σημεία που έχουν αποκλειστεί και θα εξασφαλίσουν την προσπελασιμότητα δρόμων και σημείων που έχουν καταστραφεί.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη θα ακολουθήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι δήμοι Αποκορώνου και Καντάνου-Σελίνου, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι το αίτημα πάντως του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ήταν να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.

Κλειστοί δρόμοι

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αντιπεριφέρεια Χανίων αλλά και από την Αστυνομία κλειστοί είναι οι παρακάτω δρόμοι:

  • Επαρχιακός δρόμος Χανίων – Σούγιας (θέση Λάγκος),
  • Επαρχιακός δρόμος Χανίων-Καράνου (από ύψος Σκινέ),
  • Επαρχιακός δρόμος Χανίων-Μεσκλών (και από τις δυο πλευρές),
  • Επαρχιακός δρόμος Κισσάμου-Σφηναρίου,
  • Σήραγγα Τοπολίων,
  • Περιοχή Κάτω Σούδας

Παράλληλα, ισχύει διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στη γέφυρα Αλικιανού λόγω εργασιών στήριξης της γέφυρας.

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ξεκινά η δήλωση ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα

Γίνεται γνωστό ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις της 13ης & 14ης Φεβρουαρίου 2019 σε ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή σε υποδομές & αγροτικό εξοπλισμό (ελαιόδικτα, θερμοκήπια, τοιχεία κ.λπ.) ευρισκομένων εντός των δήμων Χανίων, Πλατανιά και Κισσάμου, μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα, από την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι οι ζημιές στο φυτικό & ζωικό κεφάλαιο μπορούν να δηλωθούν υπό την προϋπόθεση της καταβολής των τελών εκτίμησης, την δήλωση ενωτίων & την προσκόμιση ενημερωμένου Μητρώου Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ύφεση η κακοκαιρία - Σύσκεψη για τις καταστροφές στα Χανιά
Αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να κηρυχθεί ο νομός Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπέβαλλε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ενώ έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη, με τη...
Σε ύφεση η κακοκαιρία - Σύσκεψη για τις καταστροφές στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, κλειστά και αύριο τα σχολεία
Σοβαρές ζημιές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών στα Χανιά, όπου προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης. Χωρίς νερό έχουν μείνει αρκετά...
Χανιά: Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, κλειστά και αύριο τα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι σε Χανιά και Ρέθυμνο
Συνεχείς πτώσεις βράχων και όγκων χώματος σημειώνονται από το πρωί στο οδικό δίκτυο των νομών Χανίων και Ρεθύμνου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και της Παλαιάς...
Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι σε Χανιά και Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κατάσταση επιφυλακής ο νομός Χανίων
Ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν την Κρήτη, με τα σοβαρότερα προβλήματα να σημειώνονται στα Χανιά. Πλημμυρικά φαινόμενα, εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο...
Σε κατάσταση επιφυλακής ο νομός Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήρε την Κρήτη... και τη σήκωσε
Tη ζωή ενός 64χρονου και τον τραυματισμό ενός μαθητή Λυκείου στοίχισαν οι θυελλώδεις νοτιάδες που σαρώνουν από χθες την Κρήτη. Τα δύο σοβαρότερα περιστατικά σημειώθηκαν στα Χανιά, που χτυπήθηκαν περισσότερο...
Πήρε την Κρήτη... και τη σήκωσε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας