• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.7°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.3°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 22.0°C
  5 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 21.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  33%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.9°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 18.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  46%

Από τη συνέντευξη τύπου του πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης Νίκου Κατσαράκη

Κρήτη: Η Ακαδημαϊκή οργάνωση των σχολών του νέου Πανεπιστημίου

 • A-
 • A+

Την Ακαδημαϊκή οργάνωση των σχολών και των τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου της Κρήτης, παρουσίασε ο πρύτανης του ΤΕΙ Νίκος Κατσαράκης, σε σχετική συνέντευξη τύπου. Το νέο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα προέλθει από την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, θα περιλαμβάνει πέντε σχολές και 15 τμήματα, τρία εκ των οποίων θα λειτουργήσουν σε ορίζοντα τριετίας.

«Η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, είναι ένα σπουδαίο, χαρμόσυνο, εμβληματικό γεγονός» τόνισε ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης, συμπληρώνοντας ότι «δημιουργείται για τους φοιτητές του, για την Κρήτη, για το μέλλον».

Το νέο Πανεπιστήμιο θα περιλαμβάνει:

 • Σχολή Επιστημών Υγείας (Ηράκλειο):
 1. Τμήμα Νοσηλευτικής (Ηράκλειο)
 2. Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Ηράκλειο)
 3. Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας*(Σητεία)
 • Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (Άγιος Νικόλαος): 
 1. Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο)
 2. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο)
 3. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Αγ. Νικόλαος)
 • Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων - πενταετούς φοίτησης- (Ηράκλειο):
 1. Τμήμα Γεωπονίας (Ηράκλειο)
 2. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων** (Ηράκλειο)
 • Πολυτεχνική Σχολή- πενταετούς φοίτησης- (Ηράκλειο):
 1. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο)
 2. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών (Ηράκλειο)
 3. Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Ηράκλειο)
 4. Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά)
 5. Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (Ρέθυμνο)
 6. Τμήμα Χημικών Μηχανικών**(Χανιά)
 • Σχολή Μουσικών Σπουδών ή Σχολή Καλών Τεχνών (νομός Λασιθίου): 
 1. Τμήμα Μουσικών Σπουδών**(νομός Λασιθίου)

*Η επιτροπή σημειώνει ότι η λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και  Διαιτολογίας στο Ηράκλειο, δίπλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, θα προσέδιδε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες  στην ανάπτυξη και τις εκπαιδευτικές / ερευνητικές δράσεις του Τμήματος.

** Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των συγκεκριμένων Τμημάτων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών  υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης απάντησε και στους επικριτές αυτής της προσπάθειας. «Υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες κάποια δημοσιεύματα, άκρως προσβλητικά για το κύρος των μελών της «Επιστημονικής Επιτροπής Διερεύνησης» για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης, το ίδιο το ΤΕΙ Κρήτης και τις ακαδημαϊκές του μονάδες».

«Στόχος αυτών των δημοσιευμάτων», πρόσθεσε, «ήταν να εμποδίσουν την αναβάθμιση του ΤΕΙ και να δυναμιτίσουν τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης, υποδαυλίζοντας τοπικισμούς και διάσπαση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα η σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων που βρίθουν ανακριβειών και αμφίβολης προέλευσης κατηγοριών σχετικά με «χαριστικές διατάξεις» και «διορισμένες επιτροπές», τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι το ΤΕΙ Κρήτης, βάσει εξωτερικών αξιολογήσεων και διεθνώς αποδεκτών δεικτών, είναι το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, που υπερτερεί μάλιστα έναντι πολλών ελληνικών Πανεπιστημίων!».

Ο κ. Κατσαράκης ξεκαθάρισε ότι «η δημιουργία ενός τρίτου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, το οποίο θα προκύψει από την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, ήταν και παραμένει η μόνη δυνατή λύση, μετά την άρνηση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετέχουν σε συζήτηση για τη συνένωση των τριών ΑΕΙ του νησιού».

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνένωσης με τα υπόλοιπα Ιδρύματα του νησιού: «Ορθάνοιχτη για το μέλλον, όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, η συνένωση με τα υπόλοιπα Ιδρύματα του νησιού. Το πόρισμα θα αποτελέσει τον κορμό του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί ως το τέλος Φλεβάρη, για να προλάβουμε το μηχανογραφικό».

Σχετικά με  αντιδράσεις που υπάρχουν για μετά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής είπε: «Πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ορατός ο κίνδυνος το μοναδικό ΤΕΙ να μείνει στην Κρήτη και να υπάρξουν δυσμενείς συνθήκες, με υποβάθμιση όλων των ΑΕΙ της Κρήτης. Δεν πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τα υπόλοιπα Ιδρύματα, δεν βρήκαμε θετικές αντιδράσεις. Η Επιτροπή όμως διαβάζοντας όλα τα δεδομένα, έκρινε ότι δικαίως το ΤΕΙ πρέπει να αναβαθμιστεί. Το ΤΕΙ με την αξία του και όχι χαριστικά εντάσσεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, «σε προσωπικές επαφές με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ζώρα, δεν μου εκφράστηκαν ποτέ αντιδράσεις για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης. Τα τμήματα μας παράγουν ένα εξαιρετικό επιστημονικό έργο. Τι ζητούν ακριβώς, να καταργηθούν τα τμήματά μας; Δεν αντιλαμβάνομαι, δεν θέλουν την ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, για ένα Ίδρυμα που είναι καταξιωμένο, τη στιγμή που η προτεινόμενη ακαδημαϊκή διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα υφιστάμενα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με ενισχυμένα και ευρύτερα επιστημονικά προγράμματα σπουδών, διασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα του εγχειρήματος».

«Οι ελάχιστες επικαλύψεις με υφιστάμενα τμήματα στην Κρήτη», όπως είπε, «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, μόνο αν είχε καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημίου στο νησί. «Κάτι που δεν έγινε, σίγουρα όχι με ευθύνη του ΤΕΙ Κρήτης και της Επιτροπής».

«Τι θα έπρεπε λοιπόν να συμβεί κατά τους εμπνευστές των “επικριτικών” δημοσιευμάτων; Να παραμείνει το ΤΕΙ Κρήτης, το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, ως το τελευταίο ΤΕΙ στο μηχανογραφικό του 2019 με προφανή τον κίνδυνο της άμεσης υποβάθμισής του; Να καταργηθούν τα Τμήματα των Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης; Αυτή την αναβάθμιση οραματίζονται; Η Πρυτανική Αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, προς τιμήν της, ποτέ δεν εξέφρασε παρόμοια άποψη, Το αντίθετο μάλιστα», σημείωσε.

Ο κ. Κατσαράκης αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε, υπενθύμισε ότι ότι τα Τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων «είναι τα καλύτερα ακαδημαϊκά Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με πολύ θετικές εξωτερικές αξιολογήσεις, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θεσμοθετημένα εργαστήρια που υλοποιούν ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και καθηγητές με εξαιρετικό ερευνητικό έργο με βάση διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες».

Τί γίνεται με τους φοιτητές και απόφοιτους του ΤΕΙ Κρήτης;

Ερωτηθείς σχετικά για το μέλλον των φοιτητών και των αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης, ο κ. Κατσαράκης τόνισε:

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες φοιτητών και αποφοίτων: Οι εισακτέοι από το νέο ακαδημαϊκό έτος, θα ακολουθήσουν κανονικά το νέο πενταετές πρόγραμμα σπουδών. Αυτοί που ήδη φοιτούν (φοιτητές ν+2 έτη) αυτή τη στιγμή,  προβλέπεται να κληθούν να επιλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα σπουδών που ήδη βρίσκονται ή εάν επιθυμούν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα σπουδών για να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο, με επιπλέον μαθήματα για την αναβάθμιση του πτυχίου τους. Για τους απόφοιτους του ΤΕΙ Κρήτης, σίγουρα δεν μπορεί ο Πρύτανης του ΤΕΙ να δώσει λύση. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι του ΤΕΙ και σίγουρα θα δοθεί συγκροτημένη λύση από την Πολιτεία. Μια λύση που θα αφορά όλα τα ΤΕΙ της χώρας».

«Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και το όνομα θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο. Αφού θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο πολύ σύντομα, σε αυτό σίγουρα θα υπάρχει και το όνομα του νέου Πανεπιστημίου της Κρήτης», προσθεσε.

Ο κ. Κατσαράκης κατέληξε λέγοντας: «Είναι ανεύθυνο να ζητάμε μία πανσπερμία τμημάτων. Κρίνουμε με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Θέλουμε όλοι οι πολίτες του νησιού να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Δεν ρίχνουμε νερό στο αυλάκι των τοπικισμών. Η κοινωνία, οι πολίτες της Κρήτης, από τη Σητεία έως τα Χανιά, πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, να κλείσουν τα αυτιά τους στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τις τοπικιστικές κραυγές. Η αδυναμία τοποθέτησης των πραγμάτων σε μια προοπτική μελλοντική, οι έριδες ανάμεσα σε πόλεις της Κρήτης, δυναμιτίζουν τα θεμέλια αυτής της σπουδαίας προσπάθειας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΙ Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση
Μετά την πρυτανεία του Πανεπιστημίου και ο Σύλλογος Έκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης τάσσεται ενάντια στις επικείμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο Σύλλογος θεωρεί ότι οι όποιες ενοποιήσεις...
ΤΕΙ Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 
Απαντήσεις στα όσα αναφέρουν οι «Αγωνιστικές κινήσεις του ΕΛΜΕΠΑ» σε σχέση με την εκδίωξη φοιτητών από τις Εστίες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δίνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο πρύτανης Νίκος Κατσαράκης.
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΙ Κρήτης: «Πανεπιστημιοποίηση»... με απλήρωτο προσωπικό
Απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες οι εργαζόμενοι στο Έκτακτο Ακαδημαϊκό Προσωπικό του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος, οδηγεί σε τροποποιήσεις του προϋπολογισμού.
ΤΕΙ Κρήτης: «Πανεπιστημιοποίηση»... με απλήρωτο προσωπικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων
Το Σάββατο ολοκληρώθηκε η 90η Σύνοδος των Πρυτάνεων η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο ενώ παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος προέβη σε ανακοινώσεις για τα ιδρύματα.
Οι αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΙ Κρήτης: «Ενίσχυση του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων»
Την ενίσχυση του υφιστάμενου τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, ζητάει η Σύγκλητος, με φόντο την «πανεπιστημιοποίηση» του ιδρύματος.
ΤΕΙ Κρήτης: «Ενίσχυση του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας