• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.4°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 22.7°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.7°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  83%

Φωτογραφία αρχείου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ // EUROKINISSI

Παρέμβαση ΤΕΕ για τους ΦΟΔΣΑ της Κρήτης

 • A-
 • A+

Επιστολή προς τους υπουργούς Σταθάκη και Φάμελλο και τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απέστειλε το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στο νησί και τους νέους ΦΟΔΣΑ. Το ΤΕΕ/ΤΔΚ ζητά να κρατήσει την αυτονομία της η ΔΕΔΙΣΑ, καθώς αποτελεί τον μόνο αναγνωρισμένο φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο νησί.

Όπως τονίζεται, η ΔΕΔΙΣΑ απασχολεί σήμερα στις δραστηριότητές της 250 εργαζόμενους και αποτελεί μία υγιής και οργανωμένη επιχείρηση, κι έτσι μία ενδεχόμενη συγχώνευση με άλλον φορέα, θα αναγκάσει τη ΔΕΔΙΣΑ να κάνει βήματα πίσω.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι είναι αδύνατο η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α να συμβαδίσει με τους λοιπούς ΦΟ.Δ.Σ.Α, αφού βρίσκονται αρκετά πίσω και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο όπου βρίσκεται σήμερα η επιχείρηση.

Τέλος, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η συγχώνευση ή η ενδεχόμενη διάλυσή της, θα αποτελέσει πλήγμα για τα Χανιά καθώς:

 1. Η εκπόνηση μελετών, η υλοποίηση έργων, η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα θα περάσει στο κεντρικό φορέα με έδρα το Ηράκλειο,  η διοίκηση του οποίου θα βάζει μοιραία προτεραιότητες για τις περιοχές εκείνες οι οποίες έχουν μείνει πίσω στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Κρήτη. Σήμερα, η ΔΕΔΙΣΑ έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με διαφορετική «ταχύτητα» σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς της Κρήτης και αποδεικνύεται από τις επενδύσεις ύψους άνω των 50.000.000 €.
 2. H άσκηση διοίκησης και η λήψη ταχύτατων αποφάσεων όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα θα πάψει να υφίστανται, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία της επιχείρησης και την  απώλεια χρηματοδοτήσεων. Η συλλογή και μεταφορά αποβλήτων προς εξυπηρέτηση των δήμων της Περιφερειακής ενότητας Χανίων, όπου απαιτείται αμεσότητα στην λήψη αποφάσεων,  θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι του νησιού υπέβαλαν αίτημα ολιγοήμερης παράτασης προς το Υπουργείο, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του αριθμού των ΦΟΔΣΑ, καθώς μέχρι τις 19 Ιανουαρίου οι δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν αποφασίσει για τους φορείς, αλλιώς την οριστική απόφαση θα λάβει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Αναλυτικά η επιστολή - παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήμα Δυτικής Κρήτης:

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) ιδρύθηκε το 1993 από την ανάγκη διαδημοτικής και διακοινοτικής συνεργασίας με γνώμονα την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση των Χανίων.

Επιστέγασμα της κοινής συνισταμένης στο ζήτημα, αποτέλεσε η παραχώρηση από την τοπική αυτοδιοίκηση στην ΔΕΔΙΣΑ, της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης Χανίων, έργο το οποίο έβαλε οριστικό τέλος στην θλιβερή εποχή Κουρουπητού. Αυτό ήταν ένα  δύσκολο για την εποχή εγχείρημα, που στην πορεία όμως αποδείχθηκε ορθή πολιτικά, στρατηγικά, περιβαλλοντικά επιλογή.

Έκτοτε η ΔΕΔΙΣΑ αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς αξιοποιώντας πλήθος Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την διεύρυνση των υποδομών της, με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η δραστηριότητα αυτή κατέστησε την επιχείρηση ναυαρχίδα στον τομέα της, με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, γεγονός που αποδεικνύεται από την διαχρονική παροχή τεχνογνωσίας δια των επισκέψεων  δήμων, ΦΟΔΣΑ, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.λπ., στις εγκαταστάσεις της.

Παράλληλα, έχουν λάβει χώρα σειρά βραβεύσεων και επαίνων από υπουργεία και φορείς οι οποίοι αναγνωρίζουν το πολυσχιδές έργο της ΔΕΔΙΣΑ. Αυτή η πορεία βασίζεται στο υψηλού επιπέδου προσωπικό και στην διαρθρωτική δομή της επιχείρησης, γεγονός που δίδει την δυνατότητα της ανάπτυξης, της έρευνας, της εκπόνησης μελετών και υλοποίησης έργων, της παροχής υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα, που απορρέουν από την ευελιξία και την αυτοτέλεια στη λήψη αποφάσεων και από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σήμερα  η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ κινδυνεύει να διαλυθεί και να χάσει την αυτοτέλεια της, αντί να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση η δομή και ο τρόπος λειτουργίας της. Θα αποτελέσει πλήγμα για τους δήμους των Χανίων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος η διάλυσή της, για τους παρακάτω λόγους:

 • Η εκπόνηση μελετών, η υλοποίηση έργων, η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα θα περάσει στο κεντρικό φορέα με έδρα το Ηράκλειο,  η διοίκηση του οποίου θα βάζει μοιραία προτεραιότητες για τις περιοχές εκείνες οι οποίες έχουν μείνει πίσω στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Κρήτη. Σήμερα, η ΔΕΔΙΣΑ έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με διαφορετική «ταχύτητα» σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς της Κρήτης και αποδεικνύεται από τις επενδύσεις ύψους άνω των 50.000.000 €.
 • H άσκηση διοίκησης και η λήψη ταχύτατων αποφάσεων όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα θα πάψει να υφίστανται, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία της επιχείρησης και την  απώλεια χρηματοδοτήσεων. Η συλλογή και μεταφορά αποβλήτων προς εξυπηρέτηση των δήμων της Περιφερειακής ενότητας Χανίων, όπου απαιτείται αμεσότητα στην λήψη αποφάσεων,  θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Η επιχείρηση απασχολεί σήμερα στις δραστηριότητές της 250 εργαζόμενους ενώ στους υπόλοιπους φορείς της χώρας (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης) οι εργαζόμενοι δεν ξεπερνούν τους 300, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος και την οργάνωσή της. Είναι παράδοξο και παράλογο,  να οδηγούν, αφενός η ελλιπής νομοθεσία και αφετέρου η ασυνεννοησία των συναρμόδιων φορέων, στην διάλυση μιας υγιούς, οργανωμένης και με μετρήσιμα αποτελέσματα, επιχείρησης.

 Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α  αποτελεί το μόνο αναγνωρισμένο φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο νησί, καθιστώντας το νομό Χανίων πρωτοπόρο στον τομέα της διάθεσης και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων σε Εθνικό επίπεδο. Είναι δε αδύνατο η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α να συμβαδίσει με τους λοιπούς ΦΟ.Δ.Σ.Α, αφού βρίσκονται αρκετά πίσω και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο όπου βρίσκεται σήμερα η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.

Για τους λόγους αυτούς, είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε την αυτονομία της, με συμμετοχή στην διαδικασία όλου του πολιτικού κόσμου και των εμπλεκόμενων φορέων, προωθώντας εφικτή πολιτική λύση στο θέμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Εργαζόμενος σε απορριμματοφόρο έχασε τα δάχτυλά του
Ένας 47χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου Χανίων, τραυματίσθηκε σε εργατικό ατύχημα, όταν το αναβατόριο του απορριμματοφόρου στο οποίο εργαζόταν, τον χτύπησε στα δάκτυλα του δεξιού του ποδιού. Παρά...
Χανιά: Εργαζόμενος σε απορριμματοφόρο έχασε τα δάχτυλά του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΧΥΤΥ Ακρωτηρίου: 417.000€ για τις απαλλοτριώσεις
Το ποσό των 417.000€ κατέθεσε η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις ώστε να δημιουργηθεί ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων της ΔΕΔΙΣΑ, στο Ακρωτήρι Χανίων....
ΧΥΤΥ Ακρωτηρίου: 417.000€ για τις απαλλοτριώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν συνάντηση με τους βουλευτές για τον ΣΜΑ στο Κακοδίκι
Αίτημα προς τους βουλευτές Χανίων για συνάντηση και ενημέρωση στο θέμα της κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Κακοδίκι, κατέθεσαν 87 κάτοικοι του χωριού. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για...
Ζητούν συνάντηση με τους βουλευτές για τον ΣΜΑ στο Κακοδίκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Νέα Φιλαδέλφεια χάρισε απορριμματοφόρο στη Γαύδο
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης ενός απορριμματοφόρου για την ανακύκλωση στην Γαύδο. Το απορριμματοφόρο αποτελεί δωρεά από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος προς τον Δήμο Γαύδου, το οποίο βρίσκεται...
Η Νέα Φιλαδέλφεια χάρισε απορριμματοφόρο στη Γαύδο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν στη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στους Αρμένους
Κατά της επιλογής των παλιών σφαγείων ως χώρο για την χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Αποκορώνου, τάσσεται ο Αγροτικός Σύλλογος του πρώην Δήμου Αρμένων.
Αντιδρούν στη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στους Αρμένους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δοκιμαστική λειτουργία του νέου ΧΥΤΥ στο Ακρωτήρι Χανίων
Ένα ακόμα βήμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έγινε σήμερα με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που βρίσκεται...
Δοκιμαστική λειτουργία του νέου ΧΥΤΥ στο Ακρωτήρι Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας